Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ακλόνητοι και ανυποχώρητοι στα μπλόκα οι αγρότες- Συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα και κλείσιμο τελωνείων την Τρίτη 

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη 50 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Παράλληλα απευθύνουν..

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη 50 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σωματεία και φορείς της Αθήνας να συμμετέχουν.

Την ίδια μέρα, τα μπλόκα που είναι μακριά από την Αθήνα, θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια. Ταυτόχρονα έως την Τρίτη, εντείνονται οι δράσεις σε κάθε μπλόκο.

Οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους, δίνουν αποφασιστική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και την καλούν να ικανοποιήσει τα εφτά αιτήματα που της έχουν γνωστοποιήσει ενιαία όλα τα μπλόκα.

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί τα βασικά μας αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει δυνατότητα μέσα από τη συνέχιση και την κλιμάκωση αυτής της κινητοποίησης να έχουμε λύσεις και να έχουμε απαντήσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων».

«Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με τα τρακτέρ μας, με αγροτικά μηχανήματα, με λεωφορεία, καλώντας τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή, από όλη τη χώρα, από το βορρά μέχρι το νότο» τόνισε και κάλεσε το λαό της Αθήνας «να αντιμετωπίσει αυτή τη συγκέντρωση ως και δική του συγκέντρωση». Παράλληλα πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα θα γίνουν κινητοποιήσεις και σε τελωνεία και λιμάνια.

«Εμπαιγμός, κοροϊδία, ψίχουλα» ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν ξανά και ξανά από το βήμα της κατάμεστης αίθουσας, δείγμα του κλίματος οργής που επικρατεί στον αγροτόκοσμο για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων που ακόμα και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει δίκαια.

Στο στόχαστρο μπήκε και η ΚΑΠ και η μείωση του εισοδήματος των αγροτών. «Η ΚΑΠ μας ξεκληρίζει, ή αυτό θα αλλάξει ή δεν έχουμε μέλλον», τόνισε ένας από τους ομιλητές. Η σημασία της ενότητας των μπλόκων επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές με πολλούς να αναφέρουν ότι «είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα, μαζί θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Είμαστε μια γροθιά

 
 

Από τα μπλόκα του Κάστρου, της Αταλάντης και της Ανθήλης που είναι πιο κοντά στην Αθήνα ανέφεραν ότι θα στείλουν τρακτέρ στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Από το μπλόκο του Εβρου ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι την ώρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα θα κλείσουν το τελωνείο στους Κήπους.

Από το μπλόκο Τρικάλων τονίστηκε ότι πολλοί αγρότες «έχουν μείνει χωρίς σπίτια» μετά την πλημμύρα, ενώ εκπρόσωπος των μελισσοκόμων σημείωσε ότι «θα είμαστε στην Αθήνα με τα φορτηγά μας».

Από το μπλόκο της Ηλείας τονίστηκε ότι οι αγρότες «δεν θέλουμε ψίχουλα» και ότι απόφαση του μπλόκου είναι «η κάθοδος στην Αθήνα με τρακτέρ».

Αλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να προκαλέσουν ρήγμα στον αγώνα των αγροτών. «Θέλουν να σπάσουν τα μπλόκα, δεν θα τα καταφέρουν», σημείωσε αγρότης από τα Φάρσαλα, «είμαστε μια γροθιά μέσα από τα μπλόκα», πρόσθεσε αγρότης από τη Φθιώτιδα.

Αγωνιστικές δράσεις στα μπλόκα

 
Πηγή: Eurokinissi

Μαζί με την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα συνεχίζονται και οι πολύμορφες δράσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, με τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να μη σταματούν ούτε λεπτό τον αγώνα τους για να καταφέρουν να μείνουν στα χωράφια, στα μαντριά και στα μελίσσια τους, να συνεχίσουν να παράγουν και να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Αγιάς οργανώνουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, απόφαση που πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης. Οπως τόνισε άλλωστε ο Τάσος Κωστούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς:

«Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας συμμετέχοντας και δυναμώνοντας το μπλόκο Πλατυκάμπου, αλλά και με άλλες δράσεις. Ακόμα, σχεδόν 6 μήνες μετά τις πλημμύρες, οι πληγές της μεγάλης καταστροφής σε παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο, αγροτικά μηχανήματα και υποδομές δεν επουλώνονται. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μας εμπαίζει, μη βρίσκοντας έως τώρα ουσιαστικές λύσεις για τα οξυμένα προβλήματά μας. Αναδεικνύουμε ξανά την ανάγκη να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας για μια σειρά προϊόντα, που χτυπήθηκαν από ασθένειες που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ».

Συμπαράσταση από εργαζόμενους και μαζικούς φορείς

 
 

Εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων δηλώνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και στον αγώνα που δίνουν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων της Λάρισας βρέθηκαν στο μπλόκο Πλατυκάμπου. Με πανό που ανέγραφε «Οι αγρότες στα μπλόκα δίνουν μάθημα ζωής, στον δρόμο του αγώνα βρισκόμαστε κι εμείς», μετέφεραν την απόφασή τους για κοινό αγώνα.

Συντονισμένα κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζοντας την κάθοδό τους στην Αθήνα και τις παράλληλες δράσεις που σχεδιάζουν σε τελωνεία και Εθνικές Οδούς. Διατηρούν τα μπλόκα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ροδόπης, Δράμας και Εβρου, και στον Πρίνο της Θάσου.

Χθες οι αγρότες της Φλώρινας απέκλεισαν και την είσοδο για τα φορτηγά αυτοκίνητα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στο τελωνείο της Νίκης.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες από την Επανομή επιχείρησαν κάθοδο με τα τρακτέρ τους προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του αεροδρομίου, με την αστυνομία να τους μπλοκάρει στο ύψος της διασταύρωσης Πλαγιαρίου της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.

Στο Κιλκίς παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων. Εκεί βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.

Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, οι οποίοι πλέον ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις, με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δράσεις.

Εκπρόσωποι των μπλόκων από τη Στερεά και την Εύβοια συμμετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, μεταφέροντας τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις