Διεθνή

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους στο Μεξικό

 Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν επιζώντες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα και ταρακούνησε τέσσερις πολιτείες, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 225 ανθρώπων. Πυροσβέστες, διασώστες, αστυνομικοί και εθελοντές σκάβουν ακόμη και με τα χέρια στα συντρίμμια για να σώσουν εγκλωβισμένους.

Μέχρι στιγμής οι επίσημες αρχές κάνουν λόγο για 248 θύματα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 86 είναι οι νεκροί στην πρωτεύουσα, 71 στην Μορέλος, 43 στην Πουέμπλα, 12 στην Πολιτεία του Μεξικού, τέσσερις στην Γκερέρο και ένας στην Οαξάκα.

Μεταξύ των νεκρών έχει αναγνωριστεί ένας Ισπανός πολίτης. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται επίσης 30 παιδιά που ήταν στο σχολείο την ώρα του σεισμού, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμη 21. Ένα κοριτσάκι εντοπίστηκε ζωντανό στα συντρίμμια.

7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό
AP Photo/Carlos Rodriguez

Οι επίσημες αρχές αναφέρουν ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος -ίσως να φτάσει και τα χίλια άτομα.

Επίσης, σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι ζημιές στην Πόλη του Μεξικού είναι πολύ μεγάλες, διότι η πόλη στο μεγαλύτερο μέρος της έχει χτιστεί σε περιοχή όπου άλλοτε ήταν ο βυθός μιας λίμνης, γεγονός που οξύνει τις συνέπειες των σεισμών.

Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Πόλη του Μεξικού και αλλού.

7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό
AP Photo/Pablo Ramos

Ο κυβερνήτης της Πουέμπλα ανέφερε ότι εξαιτίας του σεισμού πυροδοτήθηκε έκρηξη στο ηφαίστειο Ποποκατέπελτ, στους πρόποδες του οποίου στην πόλη Ατζιτζιουακάν κατέρρευσε εκκλησία σκοτώνοντας 15 πιστούς που παρακολουθούσαν τη λειτουργία.

Μετά τον σεισμό δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με 3,8 εκατ. πολίτες να μένουν χωρίς ηλεκτρικό, διακόπηκαν για πολλές ώρες οι τηλεπικοινωνίες, το Ίντερνετ και τα τηλέφωνα, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν συγγενείς τους και να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς. Επίσης, ανεστάλησαν πτήσεις στα αεροδρόμια για πολλές ώρες.

Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας κάλεσαν τους πολίτες -που παραμένουν στους δρόμους από τον φόβο των διαρκών μετασεισμών- να αποφεύγουν να ανάβουν φωτιά και να καπνίζουν όταν πηγαίνουν στα σπίτια τους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής υγραερίου, εξαιτίας βλαβών από τον σεισμό.

Πηγή: efsyn.gr 

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend