Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αγραφα: Κινητοποίηση την Κυριακή 18 Ιούλη στον Τύμπανο Αργιθέας ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων  απευθύνει Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και στα σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της..

Το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων  απευθύνει Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και στα σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της χώρας που διοργανώνεται την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 11 π.μ. στον Τύμπανο Αργιθέας, εκεί όπου ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών :

Aνακοίνωση Συντονιστικού Αγώνα Αγράφων
για την κινητοποίηση στις 18/07 στον Τύμπανο

Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων με αφετηρία την περιοχή του Τυμπάνου, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση ενώ από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες για την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης της ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους τους, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της “πράσινης ενέργειας”. Τα εγκλήματα στα Άγραφα και στην Πίνδο, στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο και αλλού, έχουν τη σφραγίδα του. Σήμερα προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απ’ τη ΝΔ. Δυσκολεύεται, γιατί στην προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης η κυβέρνηση της ΝΔ είναι “βασιλικότερη του βασιλέως”: Προωθεί την απολιγνιτοποίηση πιο γρήγορα και απ’ το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί η Κομισιόν.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, ενώ πολλαπλάσια μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πλημμυρικών φαινομένων, σαν αυτά που έζησε ο νομός μας το προηγούμενο διάστημα, απόρροια της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ).

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα, ενώ ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό, ήδη έχουμε νέες αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους συμμετέχουμε στην Πανελλαδική κινητοποίηση στον Τύμπανο την Κυριακή 18 Ιούλη, για να ενώσουμε τη φωνή μας με χιλιάδες άλλους από κάθε γωνιά της χώρας που εναντιώνονται στο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου και στα σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Διεκδικούμε

  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Είναι χρέος και καθήκον μας. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων. Να διεκδικήσουμε με τον μαζικό μας αγώνα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας και όχι αιολικά!!!

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση 18/7 στις 11:00 στο Τύμπανο Αργιθέας.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις