Διεθνή

Αφγανιστάν: Σφαγή 30 αμάχων από τους αμερικάνους …«κατά λάθος»

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για ένα πλήγμα «ακριβείας»(!) εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν την Τετάρτη, από το οποίο σκοτώθηκαν …«κατά λάθος» τουλάχιστον 30 άμαχοι, σύμφωνα με επίσημες αφγανικές πηγές.

Ο αμερικανικός στρατός με το δολοφονικό πλήγα σκότωσε 30 χωρικούς στη Νανγκαρχάρ, παρά την ύπαρξη επιστολής με την οποία είχε ενημερωθεί για την παρουσία τους στην περιοχή!

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Δύναμης για το Αφγανιστάν (USFOR-A) επεσήμανε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών του Νταές (ισλαμικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στην Νανγκαρχάρ».

Ο συνταγματάρχης Σόνι Λίγκετ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενημερωθεί για τις καταγγελίες σχετικά με τον θάνατο αμάχων και εργάζονται με τους τοπικούς αξιωματούχους για να διευκρινίσουν τα γεγονότα».

Την Τετάρτη, λίγη ώρα αφού χωρικοί, εποχικοί εργάτες και παιδιά που μάζευαν κουκουνάρια είχαν σταματήσει να εργάζονται για την ημέρα και είχαν ανάψει φωτιές κοντά στις σκηνές τους, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπέλυσε επίθεση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 εξ αυτών και να τραυματιστούν ακόμη 40, σύμφωνα με τρεις Αφγανούς, τοπικούς αξιωματούχους.

Στην ανακοίνωσή του ο συνταγματάρχης Λίγκετ ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «μάχονται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον εναντίον αυτών που σκοτώνουν και κρύβονται πίσω από αμάχους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μέλη του Νταές βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων του πλήγματος».

Στο μεταξύ δώδεκα ημέρες πριν την επίθεση αυτή ο κυβερνήτης της Νανγκαρχάρ έλαβε επιστολή από τους γηραιούς της περιοχής Ουαζίρ Τάνγκι στην οποία αναφερόταν ότι σκόπευαν να προσλάβουν 200 εποχικούς εργάτες και παιδιά για τη συγκομιδή του κουκουναριού.

Η επιστολή, που έχει ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου, εστάλη σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι εργάτες που συχνά βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αφγανικών δυνάμεων και μαχητών του ΙΚ στις ορεινές περιοχές της Νανγκαρχάρ.

Οι Ταλιμπάν και το ΙΚ πολεμούν ο ένας τον άλλο για τον έλεγχο των φυσικών πόρων της επαρχίας. Αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις εξαπολύουν τακτικά αεροπορικές επιδρομές για να ανακτήσουν τον έλεγχο περιοχών.

Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν το σοκ και την οργή τους που η επίθεση εξαπολύθηκε παρά την επιστολή και τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί για την ασφάλεια των εργατών.

Όταν ρωτήθηκε για την επιστολή ο συνταγματάρχης Λίγκετ απάντησε ότι θα αποτελέσει μέρος της έρευνας.

Σφαγή αμάχων…

Η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ανέφερε στην έκθεσή της για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ότι οι επιθέσεις των αφγανικών και των αμερικανικών δυνάμεων προκάλεσαν περισσότερους νεκρούς μεταξύ των άμαχων από ό,τι οι επιθέσεις των ανταρτών.

Οι αεροπορικές επιδρομές των αφγανικών και των αμερικανικών δυνάμεων προκάλεσαν τον θάνατο 363 αμάχων και τον τραυματισμό 156 άλλων το πρώτο μισό του έτους. Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες είναι και 150 παιδιά.

Εξάλλου στην επαρχία Νανγκαρχάρ είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων πέρυσι. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 681 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία αυτή το 2018 από επιθέσεις αυτοκτονίας, αεροπορικές επιδρομές και βομβιστικές επιθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 960 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend