Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μέτρα-«ασπιρίνες» για την ακρίβεια, στοίχιση με τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την πολεμική εμπλοκή

Με τα συνηθισμένα ψίχουλα που αποτελούν μέτρα-«ασπιρίνες» μπροστά στη γενικευμένη ακρίβεια, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυξήσεις στην..

Με τα συνηθισμένα ψίχουλα που αποτελούν μέτρα-«ασπιρίνες» μπροστά στη γενικευμένη ακρίβεια, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, της θέρμανσης, των καυσίμων και όλων των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, κάτι που είναι απόρροια και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί ενεργά με την πλευρά των Ευρωατλαντικών. 

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ανέφερε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι  «η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση». Πέρα από την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, που δεν φτάνει «ούτε για ζήτω» μπροστά στην τεράστια αύξηση των λογαριασμών, ανακοίνωσε πως το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί ένα «πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους». Βασική φιλοσοφία αυτού του προγράμματος -όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη- θα είναι οι «στοχευμένες παρεμβάσεις», δηλαδή ορισμένα μέτρα που θα απευθύνονται στους πλέον εξαθλιωμένους, αφήνοντας εκτός προστασίας την πλειοψηφία του λαού. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια, που θα έδινε κάποια ανακούφιση στον λαό. 

Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία προτείνει ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση. Επίσης, ένα επιτρεπόμενο εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων της τάξεως του 10%, καθορισμό τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 5% κ.ά.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση υπερθεματίζει στα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, προτάσσοντας την επιλογή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως «εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου». 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως η πρόταση που κατέθεσε «συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην Ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών-μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο». Δεν παρέλειψε δε να διαφημίσει τις «πράσινες μπίζνες» και να ισχυριστεί ότι «σήμερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι μακράν η φθηνότερη μορφή Ενέργειας και η μόνη η οποία μπορεί να συμπιέσει προς τα κάτω το συνολικό κόστος της Ενέργειας στην Ευρώπη». Ωστόσο, η «πράσινη μετάβαση» και η απολιγνιτοποίηση είχαν εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μήνες πριν τη ρωσική εισβολή.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν, επιβεβαίωσε πως υπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς μπροστά στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων», είπε, σε μια περίοδο που στο όνομα της «συνοχής» του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις