Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

800 διασωληνωμένους στις 13 Δεκεμβρίου δείχνει προβλεπτικό μοντέλο που επεξεργάζεται ο Σ.Τσιόδρας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης..

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ένα από τα προβλεπτικά μοντέλα που επεξεργάζεται ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δείχνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπάρχει, όμως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και δεν θα φτάσουμε αυτό το νούμερο». Επίσης, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζει, όμως, να είναι μεγάλος (53.000 με βάση στοιχεία της περασμένης Τρίτης έναντι 47.000 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι ειδικοί ευελπιστούν πως εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης, θα πέσει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

«Θα συνεχιστεί η κορύφωση. Σε περίπου δέκα ημέρες θα είμαστε πιο καλά από άποψη κρουσμάτων. Απαιτούνται όμως τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για το ΕΣΥ. Είναι ένας αγώνας δρόμου η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια την Τετάρτη ήταν 91,33%, με Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία να έχουν φτάσει ταβάνι, με αποτέλεσμα να ανοίγουν διαρκώς νέες κλίνες ή να επεκτείνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλύοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής για ποσοστά εμβολιασμών των 60άρηδων και στις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί σε ορισμένες περιοχές τα νοσοκομεία πιέζονται και σε άλλες όχι. Τα παραδείγματα της Δυτικής Αττικής και του Ρεθύμνου έχουν αναλυθεί εκτενώς από την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως φαίνεται από τα επικαιροποιημένα στοιχεία, στη Δυτική Αττική το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων για όλο τον πληθυσμό συνολικά ανέρχεται σε 45%, ενώ για τους άνω των 60 ετών σε 69%. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων συνολικά στον πληθυσμό είναι 57%, ενώ για τους κατοίκους άνω των 60 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 75%.

Αντίστοιχες τέτοιες διαφορές ανάμεσα στο συνολικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και σε εκείνο που αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών καταγράφονται και αλλού. Ενδεικτικά, στον Εβρο το ποσοστό εμβολιασμού συνολικά για τον πληθυσμό είναι 51% αλλά στους άνω των 60 ετών είναι 70%. Παρόμοια τέτοια παραδείγματα είναι η Μαγνησία (70% στους πολίτες άνω των 60 ετών έναντι 55% στον γενικό πληθυσμό), η Κοζάνη (70% έναντι 56%), η Εύβοια (70% έναντι 55%), η Ημαθία (71% έναντι 53%), η Πιερία (65% έναντι 46%).

Επίσης, όπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Παπαευαγγέλου, η Ευρυτανία, που εμβολιαστικά είναι πολύ χαμηλά (38% στον γενικό πληθυσμό, 37% στους άνω των 60 ετών), δεν έχει τόσους θανάτους, καθώς οι κάτοικοί της είναι διασκορπισμένοι και απομονωμένοι. «Στη Φωκίδα, επίσης, δεν έχουν κρούσματα και θανάτους, καθώς ζουν σε μικρά χωριά χωρίς να καταγράφεται κινητικότητα. Δεν είναι το ίδιο, π.χ., με τη Δράμα και την Κατερίνη, που είναι πεδινές περιοχές. Επίσης, στη Δυτική Αττική δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων πολιτών που ζουν εκεί», αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου και προσθέτει: «Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και κατ’ επέκταση νοσηλειών παρατηρούμε στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στην Πιερία, στην Ημαθία, στη Δράμα. Εκεί συνυπάρχουν οι εξής παράγοντες: Είναι αυξημένος ο δείκτης θνησιμότητας, η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή συνολικά, η εμβολιαστική κάλυψη στους μεγαλύτερους επίσης. Βλέπουμε ότι αυτές οι περιοχές έχουν καταγράψει αύξηση μόλις 4% τον τελευταίο μήνα στην εμβολιαστική κάλυψη».

Σχετικά θέματα

Απόψεις