Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

48ωρη απεργία ΟΕΝΓΕ: Κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις πύλες των νοσοκομείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύοντας τα..

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και της υποχρηματοδότησης, αλλά και τις επιπτώσεις στους ασθενείς.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων μετέφεραν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, περισσότερα από 300 είναι τα κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία και τις επόμενες μέρες απολύονται εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Ειδικότερα, μόνο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία η κάλυψη των οργανικών θέσεων βρίσκεται στο 62%. Αποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο 30 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και επίκειται ως τον Ιανουάριο η αποχώρηση άλλων 15. Με έγγραφα της, του Σεπτέμβρη και του Νοέμβρη, η Νοσηλευτική Υπηρεσία επισημαίνει τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις μεγάλου αριθμού νοσηλευτών, μόνο 4 καινούργιοι εργαζόμενοι ήρθαν στο ΑΧΕΠΑ τον τελευταίο χρόνο από τους οποίους οι 2 με ελαστικές μορφές εργασίας.

Την ίδια ώρα, στα νοσηλευτικά τμήματα οφείλονται χιλιάδες ρεπό και κανονικές άδειες. Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού ξεπερνάει τα 55 έτη και με πολλά προβλήματα υγείας. Μέρος του προσωπικού απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα, αποδυναμώνοντας έτσι περισσότερο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Σύμφωνα με έγγραφα της Διοικητικής Υπηρεσίας από τις 42 θέσεις ΠΕ καλύπτονται οι 37, από τους 17 εργαζόμενους ΤΕ οι μισοί έχουν μετακινηθεί στην ΥΠΕ και από τις 90 θέσεις ΔΕ οι 50 είναι κενές.

Αλλά και η λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας ουσιαστικά στηρίζεται σε εξωτερικά συνεργεία με εργολαβικούς εργαζόμενους και απευθείας αναθέσεις. Στο ήδη αποδυναμωμένο Παραϊατρικό Τμήμα μόνο τον τελευταίο χρόνο έφυγαν 12 άτομα λόγω συνταξιοδότησης. Μεγάλες είναι οι επίσης ελλείψεις σε Χειριστές και Εμφανιστές του Ακτινολογικού, σε Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων, ΔΕ Παρασκευαστές και σε Φυσικοθεραπευτές. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία και σε μεγάλη αναμονή για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Ο μεγάλος όγκος παθολογικών περιστατικών που δέχεται το νοσοκομείο οδηγεί σε φιλοξενίες παθολογικών περιστατικών σε κλινικές άλλων ειδικοτήτων, μπλοκάροντας με αυτό τον τρόπο την εξυπηρέτηση των περιστατικών και τον προγραμματισμό των χειρουργείων των κλινικών αυτών.

Γιγαντοπανό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κρέμασε ο Σύλλογος Ιατρών – Ειδικευομένων  ΕΣΥ του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό – Όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» γράφει το πανό.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. 

Κινητοποίηση στην πύλη του Θριάσιου νοσοκομείο πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«131 κενές θέσεις νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών, μαιών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. 305 συμβασιούχοι σε εργασιακή ομηρία διαρκείας. Καθηλωμένοι μισθοί – Δουλειά μέχρι τα 67», έγραφε το πανό του Σωματείου, το οποίο καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Από την κινητοποίηση

Σε συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο και της απεργίας της ΟΕΝΓΕ, κινητοποιούνται ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ψυχιατρικό νοσοκομείο όπως και το θεραπευτικό πρόγραμμα «18 ΑΝΩ».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Άμεσες γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού του ΟΑΕΔ το οποίο για χρόνια εργάζεται χωρίς επιδόματα και μισθολογική ωρίμανση και του επικουρικού που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου.
  • Αύξηση μισθών και επιδομάτων.
  • Πλήρη ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  •  

Σχετικά θέματα

Απόψεις