Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

30 Μάρτη 1976 – 2022: Οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης

«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι» -- Δήλωση του Επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Yussef Dorkhom: «Ημέρα αντίστασης και μνήμης των Παλαιστινίων μαρτύρων και κρατουμένων»

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ενάντια στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που συνεχίζουν με αμείωτη αποφασιστικότητα να διεκδικούν τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους,  μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

LAND DAY 1976-2018. Εργο του Sarah Farahat 2018, για την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης.

Η μέρα της Παλαιστινιακής Γης – «Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι»

LAND DAY 1976-1986. Αφίσα έργο του Sliman Mansour.

Πριν από σαράντα έξι χρόνια, τον Μάρτη του 1976,  η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρέμματα γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.

Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της  παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Οι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί εκείνης της ημέρας:
1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen,
2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna,
3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen,
4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba,
5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και
6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Εξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθηκαν.

THE LAND. Αφίσα του Marck Rudin, 1980.

Στην Παλαιστίνη, ο παράνομος εποικισμός και η απαλλοτρίωση της γης είναι διαρκής από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και συνεχίζεται με εκπληκτική ταχύτητα.

Οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να τιμήσουν σήμερα την Ημέρα της Γης με συγκεντρώσεις σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και σε ισραηλινές πόλεις με μεγάλες κοινότητες Ισραηλινο-Αράβων.

Η Ανώτατη Επιτροπή Υποθέσεων των Αράβων Πολιτών του Ισραήλ κάλεσε τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ να συμμετάσχουν  σε μια πορεία που θα ξεκινήσει το απόγευμα από την πόλη Sakhnin, θα περάσει από Arraba και θα τελειώσει στο Deir Hanna στο βόρειο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση.

Μια Παλαιστίνια αγκαλιάζει μια ελιά υπερασπιζόμενη τη γη της κάτω από το βλέμμα στρατιωτών του Ισραήλ που επιχειρεί να διώξει τους Παλαιστίνιους και να εγκατασταθούν Εβραίοι έποικοι.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Ημέρα της Γης τιμάται φέτος καθώς το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει την επιθετικότητά του στα αραβικά εδάφη στην έρημο Νακάμπ με σχέδια να χτίσει 12 οικισμούς για Ισραηλινούς Εβραίους σε παλαιστινιακή γη, δύο από αυτούς για φανατικούς θρησκευόμενους Εβραίους.

Πρεσβεία της Παλαιστίνης: «Ημέρα αντίστασης και μνήμης των Παλαιστινίων μαρτύρων και κρατουμένων»

Ο Επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Yussef Dorkhom σημείωσε «Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια, καθώς τιμούμε όλους τους ήρωες που αφιέρωσαν τη ζωή τους αντιστεκόμενοι στις συστηματικές πολιτικές απαρτχάιντ και εθνοκάθαρσης της ισραηλινής κατοχής στη γης μας – την Παλαιστίνη.

Όλοι οι συνάδελφοι στη Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα θα συγκεντρωθούν και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι αποτίνοντας φόρο τιμής σε όλους τους ηρωικούς Παλαιστίνιους μάρτυρες που σκοτώθηκαν και τους Παλαιστίνιους που τέθηκαν σε κράτηση από το Ισραήλ υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας την Παλαιστίνη και την αιώνια πρωτεύουσά μας την Ιερουσαλήμ, για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, ώστε να ζούμε με ειρήνη, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Παραμένουμε ακλόνητοι, διεκδικώντας ειρηνικά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, την εθνική ανεξαρτησία και καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με την πρωτεύουσά μας την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών και να προωθηθεί η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πριν από 46 χρόνια, στις 30 Μαρτίου 1976, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την απαλλοτρίωση από την ισραηλινή κυβέρνηση 21.000 στρεμμάτων γης ιδιοκτησίας Παλαιστινίων εντός του Ισραήλ. Οι ειρηνικοί διαδηλωτές του 1976 όχι μόνο αντιστέκονταν στην κατάληψη της γης αλλά και κατήγγειλαν τις συστηματικές πολιτικές του ισραηλινού καθεστώτος των αποικιακών εποικισμών, της εθνοκάθαρσης και του  εξαναγκαστικού εκτοπισμού.

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη επιμένει στις συστηματικές πολιτικές επέκτασης των αποικιών και στο σύστημα απαρτχάιντ κατά σαφή παράβαση του κράτους δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η ισραηλινή κατοχή ελέγχει πλέον περισσότερο από το 85% της ιστορικής γης της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη έχει χτίσει πάνω από 471 ισραηλινούς οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις μόνο για Εβραίους, στην Παλαιστίνη, που χαρακτηρίζονται ως κατοικίες, βιομηχανικές, τουριστικές, υπηρεσίες και στρατόπεδα για τον στρατό κατοχής. Ο αριθμός των Ισραηλινών εποίκων είναι περίπου 750.000. Σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης είναι παράνομο μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τμήματα του δικού της πληθυσμού στο έδαφος που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει την ίδρυση οικισμών, καθώς πρόκειται για μια μορφή μεταφοράς πληθυσμού σε κατεχόμενα εδάφη.

Ενώ το Ισραήλ απαγορεύει την επιστροφή των Παλαιστινίων στην πατρίδα τους και επιμένει στους κανόνες του Απαρτχάιντ και όχι στην ειρηνική διευθέτηση, έχει προσκαλέσει 200.000 Εβραίους Ουκρανούς να εγκατασταθούν στο Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, εδραιώνοντας περαιτέρω τις πολιτικές του για εθνοκάθαρση και εκτοπισμό των αυτόχθονων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων και Αράβων μαρτύρων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ από τη Νάκμπα το 1948 μέχρι σήμερα (εντός και εκτός Παλαιστίνης) είναι περίπου 100.000. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές βρίσκονταν 4.400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, 160 από αυτούς είναι παιδιά και 33 γυναίκες.

Την ημέρα αυτή, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο με την υποστήριξη των διεθνών ομάδων αλληλεγγύης, τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σηματοδοτούν αυτή την ημέρα με ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες. Ευχαριστούμε όλες τις ομάδες αλληλεγγύης και τους φίλους στην Ελλάδα που απέστειλαν επιστολές αλληλεγγύης και υποστήριξης σε αυτή την οδυνηρή μνήμη.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων ελλείψει επιβολής λογοδοσίας εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας που αποτελείται από κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και που έχουν συνυπογράψει την 4η Συνθήκη της Γενεύης και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η ΕΕΔΔΑ τιμά την Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με αφορμή την Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης, χαιρετίζει τους πολύχρονους και δίκαιους αγώνες του παλαιστινιακού λαού, συμπαρατάσσεται στο πλευρό του, διατρανώνει την απόφασή της να συνεχίσει να στηρίζει τα πάγια αιτήματά του για το δικαίωμά του σε μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η 30 Μάρτη έχει «αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη του παλαιστινιακού λαού σαν μια θλιβερή ανάμνηση της ισραηλινής αδικίας και καταπίεσης, σαν μέρα διαμαρτυρίας που ενώνει όλο τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για αυτοδιάθεση και εθνική απελευθέρωση, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΔΑ.

Το Μάρτη του 1976 οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τη δήμευση 5.500 εκταρίων παλαιστινιακής γης στη Γαλιλαία εντάσσοντάς τη σε «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ενώ αργότερα στα εδάφη αυτά έχτισαν νέους, παράνομους εποικισμούς. Στις 30 Μάρτη του ίδιου χρόνου, Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα αυτή αρπαγή της γης τους. Η ισραηλινή αστυνομία απάντησε με τη γνωστή της πρακτική: δολοφόνησε 6 Παλαιστίνιους, τραυμάτισε άλλους 96 και συνέλαβε πάνω από 300.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει ότι όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ισραηλινό κράτος «συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ, που προστατεύουν τα συμφέροντα του Ισραήλ παραβλέποντας τα εγκλήματά του. Συνεχίζονται με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθησυχάζει τις ”ενοχές” της με οικονομική στήριξη προς την Παλαιστίνη. Γίνονται σιωπηρά αποδεκτές από όλες ανεξαίρετα τις ελληνικές κυβερνήσεις, που συνεχίζουν να μεροληπτούν στην πράξη υπέρ του Ισραήλ παρά τη διακηρυγμένη τους ρητορική υπέρ της Παλαιστίνης και ενάντια στη διατυπωμένη θέληση του ελληνικού λαού για δίκαιη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος». 

 

Απόψεις