Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1990: Η επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά

Στη φωτογραφία ένας Αμερικανός πεζοναύτης σε κεντρικό δρόμο του Παναμά, απέναντι από κτίριο ισοπεδωμένο από τις βολές των αμερικανικών τεθωρακισμένων...

Στη φωτογραφία ένας Αμερικανός πεζοναύτης σε κεντρικό δρόμο του Παναμά, απέναντι από κτίριο ισοπεδωμένο από τις βολές των αμερικανικών τεθωρακισμένων. Μια από τις πρώτες επιδείξεις ισχύος της «νέας τάξης» ήταν η επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά στις 19 Δεκέμβρη του 1989. Τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας αμερικανικές δυνάμεις, που στρατωνίζονταν στις βάσεις του Παναμά, επιτέθηκαν κατά του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων όπου πίστευαν ότι βρίσκεται ο Πρόεδρος της χώρας, Μανουέλ Νοριέγκα. Ομως, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο υπολόγιζε σε μια επιχείρηση-«αστραπή», η επέμβαση εξελίχθηκε σε πραγματικό πόλεμο, αφού οι εισβολείς συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από το στρατό και το λαό του Παναμά. Πριν κλείσουν 24 ώρες από την έναρξη της επέμβασης, ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνούσε τις 2.000.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η επέμβαση έγινε για να προστατευτεί η ζωή των 35.000 Αμερικανών πολιτών στον Παναμά, για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα αυτή και για να δικαστεί ο Νοριέγκα, τον οποίο οι αμερικανικές αρχές κατηγορούσαν για συμμετοχή στο εμπόριο ναρκωτικών.

Πίσω από όλα αυτά, όμως, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η Διώρυγα του Παναμά και τα τεράστια κέρδη που έχει όποιος την ελέγχει. Οι Αμερικανοί, όπως προέβλεπε η παλαιότερη συμφωνία, κρατούσαν τα «κλειδιά» της Διώρυγας μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1989, οπότε και θα έπρεπε να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση του Παναμά. Η συμφωνία Τορίχος-Κάρτερ προέβλεπε ότι εκείνη τη μέρα θα αναλάμβανε τη διοίκηση της Διώρυγας Παναμέζος διοικητής, ενώ ο πλήρης έλεγχος θα περιερχόταν στον Παναμά 10 χρόνια μετά. Ο Νοριέγκα, που έγινε το «μαύρο πρόβατο» για να δικαιολογηθεί η επέμβαση, ήταν στενός φίλος των ΗΠΑ, συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, «κατασκεύασμα» εξ ολοκλήρου αμερικανικό. Ομως, οι Αμερικανοί έπαψαν να έχουν εμπιστοσύνη στον «άνθρωπό τους» και έστησαν την κατηγορία για εμπόριο ναρκωτικών. Μια κατηγορία υποκριτική αφού ήταν γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής ελεγχόταν από τμήματα του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Νοριέγκα, μετά την εισβολή, κατέφυγε στην πρεσβεία του Βατικανού όπου και έμεινε έως τις 3 Γενάρη του 1990, οπότε παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα. Με την παράδοση του Νοριέγκα «αποκαταστάθηκε η τάξη».

Σχετικά θέματα

Απόψεις