Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γονικές άδειες λόγω κορωνοϊού: Ειδική άδεια μόλις 4 ημερών με το 50% των αποδοχών!

Δώρο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου είναι οι υποτιθέμενες «διευκολύνσεις» προς για γονείς «λόγω νόσησης τέκνων από κορονοϊό», που προβλέπει..

Δώρο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου είναι οι υποτιθέμενες «διευκολύνσεις» προς για γονείς «λόγω νόσησης τέκνων από κορονοϊό», που προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, έως τις 15 Απριλίου 2022, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που είναι γονείς βρεφών, προνηπίων και νηπίων ή μαθητών έως Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, έως πέντε εργάσιμες ημέρες, ενώ μόνο αν αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ειδική άδεια μόνο όμως για τις τέσσερις πρώτες ημέρες, ενώ η πέμπτη ημέρα απουσίας θα χρεώνεται σε «οποιαδήποτε άλλη άδεια», ουσιαστικά στην κανονική τους.

Ακόμη όμως και αυτή η άδεια δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν μόνο το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων και μόνο στην περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που θα νοσήσουν από κορονοϊό, αν και άρρωστοι, προβλέπεται να δουλεύουν για πέντε εργάσιμες μέρες εξ αποστάσεως, ενώ, αν αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα. Πηγή: 902.gr

Απόψεις