Η ΛΑΕ και η ΕΕ των «οικονομικών εκβιαστών και των πολιτικών βιαστών»

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ Πολιτική • 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχε η πλειοψηφία των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ),  πρότεινε …σκίσιμο των μνημονίων και διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΛΑΕ προσθέτει την έξοδο από την Ευρωζώνη. 

Να θυμίσουμε, όμως, ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος της ΛΑΕ, έβαλε κι ένα «εφόσον χρειάζεται»: «Η δική μας εναλλακτική πρόταση βεβαίως προβλέπει για να εφαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται, να φύγουμε και από την Ευρωζώνη συντεταγμένα και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος και για τη εφαρμογή του».

Χρειάστηκε να φτάσει η χθεσινή παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της ΛΑΕ, για να διατυπωθεί επίσημα η πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη: «Τα ζητήματα της εξόδου από την Ευρωζώνη και της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές της ΕΕ., η οποία ακολουθεί όλο και πιο αντιδραστικούς και αντιδημοκρατικούς δρόμους, τίθενται στην ημερήσια διάταξη, όχι ως προϊόν κάποιας ιδεολογικής εμμονής, αλλά με όρους στοιχειώδους πολιτικού ρεαλισμού» (προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ).

H EE εκπροσωπεί ταξικά συμφέροντα 

Οι δρόμοι που επιλέγουν και θα επιλέγουν οι λαοί της στις χώρες Ευρώπης είναι και θέμα συσχετισμών. Για τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, δεν ισχύει κάτι ανάλογο. Το συμπέρασμα δεν είναι αποτέλεσμα μιας «ιδεολογικής εμμονής». Η ΕΕ από τη βάση και τη δομή της, από τις καταστατικές και δεσμευτικές της συνθήκες, έχει συγκεκριμένα όρια, είναι δεσμευμένη. Οποιαδήποτε προοπτική μιας ευρωπαϊκής ένωσης λαών δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή την ΕΕ. 

Τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΕΕ μπορεί να αλλάζουν κατά περιόδους. Αυτό είναι θέμα της «ελεύθερης αγοράς», των ενδοιμπεριαλιστικών  αντιθέσεων και μια σειράς παραγόντων που θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν συγκεκριμένα σε μια οικονομική ανάλυση. Τα ταξικά συμφέροντα, όμως, που εκπροσωπεί η ΕΕ είναι συγκεκριμένα. Τα ταξικά συμφέροντα που υπερασπίζεται η ΕΕ καταγράφονται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ (και τις συνθήκες που ακολούθησαν) μέχρι και στην πιο αδιάφορη οδηγία της Κομισιόν.

Από τις τέσσερις «ελευθερίες» στη συνθήκη του Μάαστριχτ (κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού), μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια στη δομή και τη λειτουργία της, η ΕΕ έχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αλλαγή σε ριζοσπαστική και φιλολαϊκή κατεύθυνση. Η ΕΕ εξυπηρετεί το κέρδος των πολυεθνικών, την επέκταση τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους (με αποτέλεσμα και το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων) και όλα αυτά ενάντια στα εργασιακά , τα ασφαλιστικά και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το «αντιδραστικό μόρφωμα, η ΕΕ»

Αν θέλει κανείς να διαβάσει χαρακτηρισμούς κι εκτιμήσεις για το χαρακτήρα της ΕΕ μπορεί να τους βρει στη Λαϊκή Ενότητα. Παρ’ όλα αυτά η ΛΑΕ επιμένει στην παραμονή στην ΕΕ. Ας δούμε πρώτα πως περιγράφει η ΛΑΕ την ΕΕ:

– «Η οδυνηρά αποκτημένη πείρα των τελευταίων μηνών έδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στη σημερινή, γερμανική ΕΕ δεν είναι ούτε «σύμμαχοι», ούτε «εταίροι».  Είναι οικονομικοί εκβιαστές και πολιτικοί βιαστές. Και δεν διστάζουν να εκδικούνται έναν ολόκληρο λαό με την πιο ανελέητη εκδοχή «συλλογικής τιμωρίας», όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του» (προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας).

– «Αυτό το αντιδραστικό μόρφωμα, η ΕΕ, πλέον λέει πάρα πολλά που είναι ολοκληρωτικά και αντιδημοκρατικά. Δυστυχώς η Ευρωζώνη και η ΕΕ, με την πορεία που ακολουθούν, τείνουν να ακυρώσουν κάθε ίχνος δημοκρατίας» (Παναγιώτης Λαφαζάνης- Real fm -1/9/2015).

Ας μη σταθούμε αναλυτικά στο γεγονός ότι τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας «ανακάλυψαν» τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις πριν λίγα χρόνια. Ας το αναφέρουμε μόνο, μαζί με κάτι άλλο: Τα στελέχη της ΛΑΕ έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις εκλογές. Δεν έφυγαν ούτε, καν, αφού καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε στήριζαν την κυβέρνηση, όπως τη στήριζαν και το προηγούμενο διάστημα, όταν άνοιγε διάπλατα το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο.  Έχει κι αυτό τη σημασία του για να κρίνει κανείς τις ευθύνες τους, αλλά και την αποφασιστικότητα τους για ριζοσπαστικές αλλαγές (έτσι χαρακτηρίζουν οι ίδιοι τις προτάσεις τους).

Η ΛΑΕ, παρά τους χαρακτηρισμούς για την ΕΕ,  δεν προτείνει αποδέσμευση. Στην ίδια συνέντευξη που αναφέραμε παραπάνω (στον Real fm) ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Εμείς δεν θέτουμε θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά θέτουμε θέμα μετ’ επιτάσεως ριζικής αλλαγής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων και άλλων επιλογών που έχει κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Στη προγραμματική διακήρυξη σημειώνεται πως η πρόταση  «ασφαλώς και δεν περιορίζεται στο θέμα της νομισματικής πολιτικής, όπως υποστηρίζουν οι πλαστογράφοι και συκοφάντες που μιλάνε για «λόμπι της δραχμής»». Ας συμφωνήσουμε πως η πρόταση της ΛΑΕ δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Έχει, άλλωστε, και συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει στη διακήρυξη της…

…και η ΕΕ θα ανοίξει την αγκαλιά της!

Ένα καλοπροαίρετο ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να βγει μια χώρα από την Ευρωζώνη, μ’ ένα πρόγραμμα στοιχειωδών φιλολαϊκών μέτρων, που θα θίγουν τον πυρήνα των θέσεων της ΕΕ, και να παραμείνει στην ΕΕ;

Δεν αναφερόμαστε γενικά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών αρχών και κανόνων, με τη σφραγίδα της «ελεύθερης αγοράς». Υποτίθεται πως μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έρχεται σε σύγκρουση με βασικές επιλογές της ΕΕ. Υποτίθεται πως η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι έχει προτάσεις πιο ριζοσπαστικές από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Mόνο δύο παράδειγμα. Θα καταργήσει η ΛΑΕ τα μνημόνια, θα προχωρήσει και σε εθνικοποίηση τραπεζών (μεγάλο θέμα τι εννοούν εθνικοποίηση τραπεζών) και η ΕΕ θα την καλοδεχτεί; Και οι ίδιοι παραδέχονται πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται να συμβεί. Και οι ίδιοι λένε πως θα δεχθούν επίθεση από κέντρα της ΕΕ.

Κι ένα ….κακοπροαίρετο ερώτημα: Από την πορεία της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, από την υπογραφή του μνημονίου, δεν συνειδητοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο , στη ΛΑΕ, ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και τα λιγότερο ριζοσπαστικά μέτρα (τα πιο διαχειριστικά) δεν συζητιούνται ούτε για αστείο; Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την επιλογή του και υπέγραψε μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ. Η ΛΑΕ δεν κατάλαβε ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα στο  «λάκκο των λεόντων»;..

Ίσως και κάποτε ένα δημοψήφισμα…

Στη διακήρυξη υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο για το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ κάπου στα …ψιλά. Συγκεκριμένα: «Το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ μπορεί να τεθεί εκ των πραγμάτων και ανά πάσα στιγμή στην ημερήσια διάταξη. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα καλέσουμε το λαό να επιμείνει στην εφαρμογή του προοδευτικού προγράμματος που έχει επιλέξει, παίρνοντας την απόφασή του για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. με δημοψήφισμα, όπως άλλωστε έγινε και γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Εδώ, όμως, έχουμε αρχίσει, πια, και μιλάμε για παραμύθια. Με τόσα όταν και εάν έχουμε χάσει την ουσία και σίγουρα δεν συζητάμε για μια ρεαλιστική πρόταση, που θα δώσει λύση και προοπτική. Από το «εφόσον χρειαστεί» έξοδος από την Ευρωζώνη πήγανε στην έξοδο από Ευρωζώνη και αφήνουν κι ένα ενδεχόμενο στο μέλλον να τεθεί θέμα αποδέσμευσης από την ΕΕ. Λένε, όμως, πως αυτή τη στιγμή δεν θέτουν ζήτημα αποδέσμευσης αλλά ριζικής αλλαγής των ασκούμενων πολιτικών…

Η αυταπάτη μιας άλλης εκδοχής εντός ΕΕ  

Η ΛΑΕ, παρόλο που δεν είναι, πια, στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να καλλιεργεί το δρόμο των αυταπατών για τα βασικά και δομικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρεται μόνο στα αρνητικά της «σημερινής ΕΕ», λες και το θέμα είναι συγκυριακό, λες και δεν είναι η ίδια η φύση αυτής της συμμαχίας που έρχεται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Φιλολαϊκή λύση μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ των «οικονομικών εκβιαστών και των πολιτικών βιαστών» (όπως ονομάζει η ΛΑΕ την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προγραμματική της διακήρυξη) δεν υπάρχει. Ζήσαμε, άλλωστε, μια εκδοχή τέτοιας λύσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αυταπάτη μιας άλλης εκδοχής, που θα περιλαμβάνει ενδεχόμενα λύσεων εντός ΕΕ , δεν χρειάζεται…   

 

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

15 Σχόλια - "Η ΛΑΕ και η ΕΕ των «οικονομικών εκβιαστών και των πολιτικών βιαστών»"

 1. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  ΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗ.Δεν μου λες κύριε όταν ο Τσιπρακος σας φώναζε μεςα από τα βάθη της ψυχής του και ΕΕ και ΝΑΤΟεσυ που ήσουν στη Σελήνη;

  • Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ Μ λέει:

   Δεν ήμουν στην Σελήνη, στον Συριζα ήμουν .
   Όμως αποδείχθηκα »φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
   Επομένως δέχομαι την κριτική σου ως καλόπιστη και σωστή.
   Το ζήτημα είναι , Τώρα τι κάνουμε…..δηλ., εάν δεν προσχωρήσουμε ανευ όρων , μετανοημένοι και γονυπετής στο ΚΚΕ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε …??

 2. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ Μ λέει:

  Προς GT
  και επειδή όπως προείπα λές και γράφεις ανακρίβειες….
  η πρόεδρος της Βουλής δεν αδιαφόρησε (εξάλλου είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Ζωή σ’ αυτά τα θέματα είναι τέρας τυπολατρίας). Προώθησε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εγκαίρως ώστε να φτάσει στην ολομέλεια το γρηγορότερο δυνατόν. Κάνε τον κόπο σε παρακαλώ και μπές στο site της Βουλης των Ελλήνων και δές τις ημερομηνίες…….
  Χαιρετώ

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς Βασίλη Μ
  Χρυσέ μου άνθρωπε σου απέδειξα ποιος πράγματι θέλει την κατάργηση των μνημονίων! Σου υπενθύμισα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την αδιαφορία της αριστερής πλατφόρμας και της προέδρου της Βουλής, ως προς το να έρθει στην ολομέλεια, σου υπενθύμισα την πρόταση του ΚΚΕ για το ερώτημα του δημοψηφίσματος και συ μου λες «ας τα διαγράψουμε όλα αυτά και να σου απαντήσω για τη στάση του ΚΚΕ ως προς το ερώτημα «ΟΧΙ στα μνημόνια». Ποιός Χρυσέ μου άνθρωπε έθεσε τέτοιο ερώτημα; Αυτό το ερώτημα τέθηκε από το ΚΚΕ μαζί με το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και το αρνηθήκατε!!! Αν υπάρχει θέμα αντίληψης, μη το κουράζουμε, δε μπορούμε να συνεννοηθούμε…………….

  • Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ Μ λέει:

   Ρε σύντροφε, ..ψήφισατε ή δεν ψηφίσατε άκυρο στο δημοψήφισμα ??
   Άσε την ΑΠ να κάνει την αυτοκριτική της και πες μας για το δικό σου κόμμα…
   Το ερώτημα τέθηκε τελικά όπως τέθηκε στον ελληνικό λαό , και ΄σεις , πέρα βρέχει…!!!
   Βέβαιως , και καταννοώ την αδυναμία σου να απαντήσεις και γι΄αυτό σταματώ εδώ …

 4. Ο/Η SCULLY λέει:

  ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ,ΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΗΤΣΙΑΡΗΔΕΣ ΗΛΗΘΙΟΙ Η ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΒΟΛΕΨΑΚΗΔΕΣ ΤΟΤΕ ΠΡΟΚΟΨΑΜΕ!!!

 5. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ Μ λέει:

  προς GT
  Εδώ δεν σας ζητάμε να κάνετε κριτική στην πρόεδρο της Βουλής και κοινοβουλευτικό συνδικαλισμό.
  Εδω το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές και δεν απαντάτε.
  Γιατί το ΚΚΕ αρνήθηκε ( και δυστυχως, συνεχίζει να αρνείται) να συνστρατευτεί με τις αγωνιζόμενες δυνάμεις του »ΟΧΙ» στα μνημόνια ? Αντιθέτως , πήγε και ψήφισε ‘ακυρο’…!!!! (έτσι καταμετρήθηκε επίσημα και έτσι ήταν) .
  Γιατί αγαπητέ μου, γύρισε την πλάτη σε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων που άντεξε στους εκβιασμούς, και υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια του?
  Αυτή είναι η πολιτική ουσία, όλα τα άλλα είναι , αρες μαρες κουκουνάρες…..!!

 6. Ο/Η ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ λέει:

  Ένα παράδειγμα. Τις παραμονές των δυο τελευταίων εκλογών, ο κύριος Στρατούλης με κλιμάκιο του Σύριζα, ερχόταν στο εργοστάσιο που δουλεύω στο Σχηματάρι και μιλώντας στους εργαζόμενους (εν μέσω αποθέωσης ) έταζε λαγούς με πετραχήλια. Πέρα τα γνωστά πλέον γραφικά, σχίσιμο των μνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ, υποσχόταν στους εργάτες κατώτατο μισθό 750€, διώξιμο των εργολάβων και των δουλεμπορικών γραφείων από τα εργοστάσια, εξάλειψη της ανασφάλιστης μαύρης εργασίας. Όλα αυτά από την επομένη κιόλας των εκλογών. Κάπως έτσι γίνηκε υπουργός. Ερωτώ. Γιατί τους 5 μήνες υπουργίας του δεν κατήργησε έστω ένα αντεργατικό νόμο ; γιατί μέχρι το παραπέντε της υπογραφής του Γ’ Μνημονίου καθησύχαζε τον κόσμο, στα panel της t.v ; Eχει τεράστια ευθύνη η αριστερή πλατφόρμα, γιατί συνετέλεσε με τον τρόπο της στο Γ’ μνημόνιο, το χειρότερο δε πήγε το κίνημα πίσω, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς να γίνει μια μέρα απεργία.

 7. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς Βασίλη Μ
  Γράφετε: » Η Αριστερη πλατφόρμα (ΑΠ) το έλεγε και το εννοούσε ότι «θα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους»» !!! Από που σας προκύπτει αυτό κύριε; Το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων. Ποτέ δεν έφτασε το ζήτημα στην ολομέλεια! Γιατί; Η κ. Κωνσταντοπούλου που είναι λάτρης της τυπικότητας και της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων γιατί δεν έφερε ποτέ στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ; Τι ρόλο έπαιξε η αριστερή πλατφόρμα στο να αποσιωποιηθεί;

 8. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς Βασίλη Μ
  Υπενθυμίζω ότι το ΚΚΕ έθεσε στη Βουλή θέμα αλλαγής του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε δυο νέα ερωτήματα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα μνημόνια (παντός είδους μνημόνια) αποδέσμευση από την ΕΕ. Οι σύντροφοί σας κύριε που ήταν και στην κυβέρνηση αρνήθηκαν ακόμα και να συζητηθεί στη Βουλή!!! Μήπως το ξεχάσατε; Τι λέγατε άραγε τότε;
  Το ΚΚΕ επεσήμανε ότι στο συγκεκριμένο, διφορούμενο ερώτημα που έθεσε η κυβέρνηση (ήταν και η αριστερή πλατφόρμα στην κυβέρνηση κύριε) ότι και να ψήφιζε ο λαός θα αξιοποιούνταν για τη διαμόρφωση ενός νέου μνημονίου, όπως και έγινε. Το ΚΚΕ υπερασπίστηκε τη θέση του στη Βουλή! ΟΧΙ στα μνημόνια, Αποδέσμευση από την ΕΕ. Εσείς που ήσασταν;

 9. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ Μ λέει:

  Προς GT
  επιμένεις να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, και να γράφεις ανακρίβειες.
  Η Αριστερη πλατφόρμα (ΑΠ) το έλεγε και το εννοούσε ότι «θα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους» γι΄αυτό και οι σύντροφοί μου αποχώρησαν από την κυβέρνηση , την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  Υπερασπίστηκαν το «ΟΧΙ στα μνημόνια μέχρι τέλους».
  Αλλοι ήταν αυτοί που ψήφισαν »άκυρο» στο δημοψήφισμα..!!, ονόματα δεν λέμε…!! .
  Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου , ότι οι δεξιοί οπορτουνιστές εμπαίζουν τον κόσμο, προσθέτοντας επίσης , οτι και οι αριστεροί οπορτουνιστές αποποιούνται – μονίμως και εκ του ασφαλούς- τις ευθύνες τους.

 10. Ο/Η Μαρία λέει:

  Η ΛΑΕ κατέρχεται στις εκλογές με το ίδιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κλπ. Και σιγά το πρόγραμμα δηλαδή.) Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Τσίπρας, γιατί θα το κάνει ο Λαφαζάνης; Επειδή ο ένας είναι συμβιβασμένος και ο άλλος είναι καλός και ασυμβίβατος; Μα δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικών. Αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να επικαλείται το αφελές επιχείρημα (κατάλληλο για παιδιά προσχολικής ηλικίας), ότι δεν ήξερε, δεν φανταζόταν κλπ, η ΛΑΕ δεν έχει ούτε αυτό το άλλοθι. Πρόκειται για συνειδητή κοροϊδία. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, μια απλή πολίτης.

 11. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς Βασίλη Μ
  Υπενθυμίζω ότι τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν στην εξαπάτηση που πρόταςςε «θα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους» (αυτά αφορούσαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια) . Υπενθυμίζω ότι για τον κ.Λαφαζάνη το προτεινόμενο, από πλευράς συγκυβέρνησης, 47σέλιδο (μνημόνιο) ήταν μια επώδυνη πλην όμως επωφελής συμφωνία (sic)!!! Υπενθυμίζω ότι στην προγραμματική διακήρυξη της ΛΑ.Ε αναφέρεται ότι δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου (των προηγούμενων δύο;) Υπενθυμίζω ότι η ΛΑ.Ε δε συνέβαλλε κατά κανένα τρόπο σ’ένα ριζοςπαςτικό ΟΧΙ σε παντός είδους μνημόνια, είτε εγχώριας, είτε ευρωατλαντικής έμπνευσης!!! Πολύ δε περισσότερο δεν πρόταςςε τη ρήξη! Μη μας δουλεύετε λοιπόν κύριοι.Αυτό το σάπιο σύστημα το οποίο «δήθεν» κατακρίνετε δεν μεταρρυθμίζεται, παρά μόνο ανατρέπεται. Για όσο όμως οι οπορτουνιστές εμπαίζουν τον κόσμο δυστυχώς θα ζει και θα βασιλεύει……

 12. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ Μ λέει:

  Η »ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» δεσμεύεται για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ , θέτοντας ως πρώτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την υλοποίηση του πολιτικού της προγράμματος και την ανάπτυξη του κινήματος που θα πρωτοστατήσει σε αυτή την πορεία. Αυτή θα είναι η »εξουσία» – το λαικο κίνημα- και εκει πάνω θα στηριχθούμε.
  Το ΚΚΕ δεν συμπορεύεται, γιατί δεν θέλει να βγούμε απο το ευρώ (!) , παρα μόνο όταν αυτό (δηλ. το 5%) πάρει την εξουσία και κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής…!!!
  δηλαδή ρε συντρόφια , για να έχουμε το καλό ερώτημα : λίγο νωρίτερα , δεν γίνεται..???

 13. Ο/Η G.T. λέει:

  Εκτός από τις πολύ σωστές επισημάνσεις του κειμένου, να προσθέσουμε ότι μένουν μετέωρα και άλλα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Σε κάποιο σημείο της προγραμματικής διακήρυξης της ΛΑΕ λέγεται: «Αγωνιζόμαστε εναντίον των ιμπεριαλιστικών επιλογών και των στρατιωτικών τυχοδιωκτισμών του ΝΑΤΟ. Δεσμευόμαστε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από αυτόν τον συνασπισμό, μια πολεμική μηχανή που διαλύει κράτη, καταδυναστεύει λαούς και αποσταθεροποιεί το ευρύτερο γεωπολιτικό τόξο της περιοχής μας, από την ανατολική Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση των αμερικανικών-νατοϊκών βάσεων, για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό οργανισμό». Σε αυτές τις τρεις προτάσεις υπάρχουν δύο αναφορές στο «αγωνιζόμαστε για» και μία «δεσμευόμαστε….» . Ξεκάθαρη ακλόνητη θέση δε διακρίνουμε και το λέω καλόπιστα. Η ΛΑΕ μήπως εννοεί ότι θα αγωνιστεί μέσω κάποιας διαπραγμάτευσης για τις νατοϊκές βάσεις; Μήπως εννοεί ότι θα διαπραγματευτεί με το ΝΑΤΟ για μια πιο Λάιτ εμπλοκή στα εσωτερικά των χωρών; ( αν εννοεί κάτι τέτοιο, μάλλον έχουμε ξεφύγει εντελώς από την ορθή λογική) και αν η διαπραγμάτευση δεν αποδώσει καρπούς θα τεθεί μήπως και η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και αυτή σε δημοψήφισμα; Και αν αυτές οι υποθέσεις είναι απλά υποθέσεις, και πράγματι η ΛΑΕ θέλει την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, στηριγμένη πάνω σε ποια εξουσία θα το πράξει;

Άποστολή άρθρου μέσο Email