Στη Γενεύη. Όπως τότε στη Ζυρίχη;

Ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 11 Ιανουαρίου 2017

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, διαμορφώνεται κλίμα χαμηλών προσδοκιών όσον αφορά την τελική έκβαση.

O ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη 11 Ιανουαρίου) ότι οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Ακιντζί βρίσκονται «σε καλό δρόμο», προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Δήλωσε πάντως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει».

Ο Άιντα φρόντισε, επίσης, να προσγειώσει τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της αυριανής διάσκεψης. «Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε.

Επί της ουσίας, σήμερα το πρωί, Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν το εδαφικό και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς, παρουσίασε χάρτη σύμφωνα με τον οποίο, το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Το απόγευμα οι δύο συνομιλητές επρόκειτο να ανοίξουν το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για τις θέσεις των δύο πλευρών.

Στην αυριανή (Πέμπτη 12 Ιανουαρίου) διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν πέραν των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει, ως παρατηρητής, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ.

Μέχρι στιγμής (βράδυ Τετάρτης) είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις των εγγυητριών δυνάμεων θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Μπορίς Τζόνσον (Βρετανία), Νίκο Κοτζιά (Ελλάδα) και Αχμέτ Τσαβούσογλου (Τουρκία). Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

Συνυπολογίζοντας τα όσα προηγήθηκαν στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί, όπως έγιναν γνωστά από τις δηλώσεις των δύο πρωταγωνιστών, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το Κυπριακό οδηγείται σε ένα νέο σχέδιο Ανάν, με κάποιες αλλαγές. Αλλαγές που σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν το νέο σχέδιο δυσμενέστερο του προηγουμένου.

Το Κυπριακό ως πρόβλημα πολυπαραγοντικό, εξαρτάται από τον σαφή υπολογισμό του κάθε παράγοντα στη συγκυρία. Υπό αυτό το πρίσμα, η πλειοψηφία των παραγόντων (διεθνείς συσχετισμοί, κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, κατάσταση στην Τουρκία, κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ελληνοτουρκικές σχέσεις) συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι βρισκόμαστε πίσω από το πλαίσιο του 2004.

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email