Συγκλονιστική επιστολή εθελοντή γιατρού στην Παλαιστίνη

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνή • 25 Ιουλίου 2014

Οι περιγραφές στην ανοιχτή επιστολή του  Mads Gilbert, εθελοντή γιατρού στην Παλαιστίνη, είναι απίστευτες, για όποιον δεν βρίσκεται εκεί.  Δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή, παρόλο που έχει, ήδη, γίνει γνωστή, εδώ και μέρες.

«Αγαπημένοι μου φίλοι,

 Η χθεσινή νύχτα ήταν ακραία. Η «χερσαία εισβολή» στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα σωρούς από ακρωτηριασμένους, διαμελισμένους, αιμορραγούντες, τρέμοντες, ετοιμοθάνατους –κάθε λογής τραυματισμένους Παλαιστίνιους, κάθε ηλικίας, όλοι τους άμαχοι, όλοι τους αθώοι.

 Οι ήρωες στα ασθενοφόρα και σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας δουλεύουν βάρδιες των 12 έως 24 ωρών, γκρίζοι από την κούραση και τον απάνθρωπο όγκο της δουλειάς (χωρίς καθόλου πληρωμή στη Σίφα τους τελευταίους 4 μήνες), περιθάλπουν, κάνουν διαλογή περιστατικών, προσπαθούν να κατανοήσουν το ακατανόητο χάος από κορμιά, μεγέθη, μέλη, ανθρώπων που περπατούν, δεν περπατούν, αναπνέουν, δεν αναπνέουν, αιμορραγούν, δεν αιμορραγούν και …που είναι ΆΝΘΡΩΠΟΙ.

 Για άλλη μια φορά αντιμετωπίζονται σαν ζώα από «τον πιο ηθικό στρατό του κόσμου» . Ο σεβασμός μου για τους τραυματίες είναι απεριόριστος, για τη συγκρατημένη τους αποφασιστικότητα εν μέσω του πόνου, της αγωνίας και του σοκ. Ο θαυμασμός μου για το προσωπικό και τους εθελοντές είναι απεριόριστος, η εγγύτητά μου με την παλαιστινιακή «sumud» (σ.τ.μ. ακλόνητη επιμονή) μου δίνει δύναμη, ακόμη και αν υπάρχουν στιγμές που θέλω μόνο να ουρλιάξω, να κρατήσω κάποιον σφιχτά, να κλάψω, να μυρίσω το δέρμα και τα μαλλιά του ζεστού παιδιού που είναι βουτηγμένο στο αίμα, να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο σε μια ατέλειωτη αγκαλιά –αλλά δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, ούτε εμείς ούτε εκείνοι.

Γκρίζα πρόσωπα –ωχ όχι! Όχι ακόμα ένα φορτίο δεκάδων ακρωτηριασμένων και αιμορραγούντων, υπάρχουν ακόμη λίμνες αίματος στο πάτωμα του χειρουργείου, σωροί από επιδέσμους που στάζουν βουτηγμένοι στο αίμα και πρέπει να καθαριστούν –ω- οι καθαριστές, παντού, φτυαρίζοντας βιαστικά το αίμα και τους χρησιμοποιημένους επιδέσμους, μαλλιά, ρούχα, κάνουλες –τα απομεινάρια του θανάτου- και τα παίρνουν μακριά… για να ετοιμαστούν ξανά, να επαναληφθούν από την αρχή. Περισσότερα από 100 περιστατικά ήρθαν στη Σίφα το τελευταίο 24ωρο, αρκετά για ένα μεγάλο και καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο, αλλά εδώ –δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα: ρεύμα, νερό, αναλώσιμα, φάρμακα, κλίνες χειρουργείων, εργαλεία, μόνιτορ –όλα σκουριασμένα και σαν να έρχονται από μουσεία και νοσοκομεία του παρελθόντος. Αλλά αυτοί οι ηρώες δεν παραπονιούνται. Προχωρούν με αυτό, σαν πολεμιστές, ίσια μπροστά, με τεράστια αποφασιστικότητα.

 Και  καθώς σας γράφω αυτές τις γραμμές, μόνος, σε ένα κρεβάτι, τα δάκρυά μου κυλούν, τα ζεστά και άχρηστα δάκρυα του πόνου και της θλίψης, της οργής και του φόβου. Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει!

 Κι ύστερα, μόλις τώρα, η ορχήστρα της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ ξεκινά την φρικώδη συμφωνία της ξανά, μόλις τώρα: ομοβροντίες από το πυροβολικό του ναυτικού στις ακτές, τα βρυχώμενα F16, τα αποκρουστικά drones (στα αραβικά “Zennanis”, οι βουΐζοντες), και τα ιλιγγιώδη Απάτσι. Τόσα πολλά, φτιαγμένα στις και πληρωμένα από τις ΗΠΑ.

 Κύριε Ομπάμα –έχετε καρδιά;

 Σας προσκαλώ –περάστε μια νύχτα –μόνο μια νύχτα- μαζί μας στη Σίφα. Μεταμφιεσμένος ως καθαριστής, ίσως.

 Είμαι 100% πεπεισμένος πως θα άλλαζε την ιστορία.

 Κανένας άνθρωπος με καρδιά ΚΑΙ εξουσία θα μπορούσε ποτέ να φύγει από μια νύχτα στη Σίφα χωρίς να είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

 Αλλά οι άκαρδοι και οι ανελέητοι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και σχεδίασαν άλλη μια επίθεση τύπου Dahyia στη Γάζα.

 Τα ποτάμια του αίματος θα συνεχίσουν να ρέουν την αποψινή νύχτα. Μπορώ να τους ακούσω να κουρδίζουν τα όργανα του θανάτου.

 Σας παρακαλώ. Κάνετε ό,τι μπορείτε. Αυτό, ΑΥΤΟ δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 Mads

 Γάζα, Κατεχόμενη Παλαιστίνη

Mads Gilbert MD PhD

Καθηγητής και διευθυντής κλινικής

Κλινική Επείγουσας Ιατρικής

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βόρειας Νορβηγίας».

Πηγή: palestineresist.gr

Y.Γ από τον Ημεροδρόμο: Με μεγάλο σεβασμό στο έργο και την προσπάθεια του εθελοντή γιατρού, θα μας επιτρέψει να πιστεύουμε πως ο Ομπάμα δεν θα δείξει ευαισθησία…

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email