Στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στο «νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, τονίζοντας πως «αν προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα».
Εκτιμώντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε «ένα μη αναστρέψιμο σημείο για τους Ευρωπαίους δρώντες», δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι κατέληξαν πράγματι στο ορθολογικό συμπέρασμα και είπαν ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτόμαστε 100% από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας».
Περνώντας στο «ψητό» και στον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η τουρκική αστική τάξη στην «συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης, τόνισε πως «ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης». Όπως είπε, «υπάρχουν νέα σενάρια που αναδύονται εδώ και ένας από τους τομείς δοκιμής είναι ουσιαστικά το ζήτημα του πώς θα πραγματοποιηθεί μια πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία».
Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της «συμμαχίας των προθύμων» που σχηματίζουν ευρωπαϊκά κράτη.
«Ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού. Πόσους μεγάλους στρατούς τέτοιους μπορείτε να βρείτε στην Ευρώπη; Μερικούς. Αυτοί πρέπει να ενωθούν και να κάνουν κάτι, πρέπει να βρίσκονται σε έντονη στρατηγική διαβούλευση», είπε με νόημα ο Φιντάν.
«Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά» δήλωσε ακόμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, αλλά «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο».
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ανέφερε πως όταν εξαφανιστεί η απειλή των Κούρδων της YPG και διακοπούν οι αμερικανικές σχέσεις μαζί τους, η Άγκυρα «δεν θα έχει πολλά προβλήματα» στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, αλλά «στη νέα περίοδο, είναι σημαντικό οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις να είναι πιο δομημένες και συστηματικές, καθώς «σε μια εποχή που η διεξαγωγή σχέσεων στη βάση συμμαχιών έχει χάσει τη σημασία της, βλέπουμε ότι οι μηχανισμοί των σχέσεων “ένας προς έναν” γίνονται όλο και πιο σημαντικοί». Από 902.gr