Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υγειονομικοί Γ.Ν. Νίκαιας: Δεν είναι ασφαλής η μετατροπή του νοσοκομείου και σε εμβολιαστικό κέντρο

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν. Νίκαιας σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «από την αρχή μάλιστα, κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της..

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν. Νίκαιας σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «από την αρχή μάλιστα, κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, να υπονομευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για τον οποίο είμαστε υπέρμαχοι και τον απαιτούμε ζητώντας επάρκεια δόσεων και σωστό σχεδιασμό»:

Πριν ακόμα στεγνώσουν τα τηλεοπτικά δάκρυα του υπουργού Υγείας, ήρθε η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά πόσο στηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά. Μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα.

Έτσι, από την αρχή μάλιστα, κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, να υπονομευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για τον οποίο είμαστε υπέρμαχοι και τον απαιτούμε ζητώντας επάρκεια δόσεων και σωστό σχεδιασμό.

Στο νοσοκομείο της Νίκαιας, με εντολή διοικητή, προχωράει το εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό. Καλούνται παρατασιακοί ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι και νοσηλευτές από διάφορα τμήματα να δουλέψουν υπερωριακά σε κάτι άσχετο με τα καθήκοντά και την εκπαίδευσή τους. Δεν γνωρίζουν ότι όταν κάποιος από το προσωπικό μεταφέρεται σε άλλο τμήμα, η κλινική στην οποία ανήκει στενάζει ακόμα περισσότερο; Πώς θα βγουν τα προγράμματα του επόμενου μήνα;

Ακόμη χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε καμία ενημέρωση των γιατρών που κλήθηκαν να αναλάβουν την επίβλεψη των εμβολιασμών και κυρίως δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Δηλώνουμε την κάθετη διαφωνία μας με την παράταξη της ΑΡΣΙ, η οποία αφού κάλεσε μία «γενική συνέλευση» μέσω facebook, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς, παρουσίασε σαν απόφαση ότι οι γιατροί του νοσοκομείου δέχονται να καλύψουν τις 3 εμβολιαστικές γραμμές «προσωρινά» και «εθελοντικά», «προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής». Ειδικά όταν αυτή η ανακοίνωση ακολουθήθηκε από εκβιασμούς και πιέσεις σε γιατρούς για να κάνουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο, τόσο από τη διοίκηση όσο και από διευθυντές τμημάτων.

Από την αρχή επισημάναμε τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, όταν σε νοσοκομειακούς χώρους που βρίσκονται άτομα που νοσούν μαζεύονται επιπλέον άτομα για να εμβολιαστούν και έρχονται σε επαφή με προσωπικό του νοσοκομείου που νοσηλεύει τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς. Πόσο μάλλον όταν οι εμβολιασμοί γίνονται και τις μέρες γενικής εφημερίας!

Τραγική επιβεβαίωση η διάγνωση γιατρού θετικού στον ιό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο και παράλληλα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του! Σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί; Που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες;

Είναι πασιφανές ότι οι κυβέρνηση και οι διορισμένοι της, ούτε νοιάζονται για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας, ούτε ενδιαφέρονται για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση. Είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμάσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο ενίσχυσής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο εμβολιασμός απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, αλλά ο προϋπολογισμός του 2021 για την Υγεία είναι μειωμένος κατα 500 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα βέβαια δίνουν εκατομμύρια σε ΜΜΕ και ιδιώτες κλινικάρχες, αεροπορικές και εταιρείες διοδίων.

 Δεν θα βγάλουμε εμείς για άλλη μια φορά το φίδι από την τρύπα. Αναλάβαμε και με το παραπάνω τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δεν θα χρεωθούμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα της αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά ΚΑΙ της υπόλοιπης νοσηρότητας. Δε θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα «μιας νόσου» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της υγείας.

Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν πρέπει να λειτουργεί σαν σύστημα «μιας νόσου» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της υγείας.

Τέλος υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου, ανάλογα.

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν.Νίκαιας

Απόψεις