Κοινωνία

Το «πλεόνασμα» βλάπτει σοβαρά την… Υγεία

Με απεργία διαρκείας, που ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή, αντιδρούν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, που καλείται να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες ενός και, πλέον, εκατομμυρίου κατοίκων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, αλλά και νομών της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, υπέστη δραστικές περικοπές και φτάνει πλέον για να καλυφθούν μόνο το 40% των αναγκών του! Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να «παραλύει” η λειτουργία του νοσοκομείου και να την πληρώνουν οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι με την εντατικοποίηση της δουλειάς και οι ασθενείς με επιπτώσεις στην υγεία τους, ακόμα και στη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος η Γαστρεντερολογική Κλινική, που είναι η μοναδική στη Θεσσαλία και στη γύρω περιοχή, κλήθηκε να εφημερεύσει με ένα μόνο γιατρό, (!), ο οποίος, μόνος του, θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες των δεκάδων ασθενών που νοσηλεύονταν στην Κλινική, αλλά και όλα τα έκτακτα περιστατικά που έφταναν στο Τμήμα Επειγόντων από ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη γύρω περιοχή. Ανάλογη ήταν η κατάσταση στις εφημερίες και των άλλων κλινικών του νοσοκομείου.

Μάλιστα, οι γιατροί οι οποίοι ζουν, πλέον, σε οριακές καταστάσεις σε ό,τι αφορά στο φόρτο εργασίας, δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, καθώς τους χρωστάνε δεδουλευμένα εφημεριών που φτάνουν μέχρι και 19 μήνες και συνολικά ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Το άμεσο αίτημά τους είναι η άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, χωρίς καμιά οριζόντια περικοπή. Οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ, προκειμένου να κατασιγάσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους, έδωσαν έγγραφη διαβεβαίωση για άμεση δρομολόγηση της εξόφλησης των οφειλόμενων. Στη συνέχεια, όμως, διοχέτευσαν πληροφορίες ότι η όποια πληρωμή αναφέρεται μόνο στο διάστημα των τελευταίων 5 μηνών, επειδή δεν υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιβληθεί, εκ των υστέρων, οριζόντια περικοπή σε δεδουλευμένες εφημερίες.

Εκτός της πληρωμής των εφημεριών, το πλαίσιο διεκδικήσεων που καθορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των γιατρών, η οποία ήταν μαζική, περιλαμβάνει, ακόμα:

— Άμεση στελέχωση του ΠΓΝΛ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  — Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης για τους ασθενείς και τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά την εφημερία.  Εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

  Δημόσια, δωρεάν, ίση, πλήρη περίθαλψη για όλους.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έχουν την αποδοχή και την συμπαράσταση του λαού και μαζικών φορέων της περιοχής – Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμοι του Νομού κ.α. – οι οποίοι συμμετέχουν, με εκπροσώπους τους, στις συγκεντρώσεις που γίνονται στο χώρο του νοσοκομείου.

Από την άλληοι διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ενεργώντας στη βάση των γενικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην κινητοποίηση με την δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης των γιατρών. Μετά την αποτυχία να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Θ. Μητσιός, – δίνοντας “τα διαπιστευτήρια του” στον νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη – προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια καταθέτοντας μήνυση κατά των 7 μελών του ΔΣ του Συλλόγου γιατρών ΕΣΥ, επειδή πήραν τη απόφαση για απεργία. Αναγκάστηκε, όμως, να αποσύρει τη μήνυση όταν οι συνδικαλιστές γιατροί, μαζί με εκπροσώπους των φορέων, πραγματοποίησαν αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γραφείο του.

Να σημειώσουμε ότι, λόγω της υπόχρηματοδότησης, ανάλογη κατάσταση “παραλυσίας” επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ,Λαζ. Μακρής, αντί να παραδεχθεί την πραγματικότητα και να φροντίσει για να δοθούν λύσεις, με συνεχείς δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ισχυρίζεται ότι “όλα βαίνουν καλώς” και επαίρεται για το γεγονός ότι “τα κατάφερε” να υπάρξει πλεόνασμα στα οικονομικά των νοσοκομείων της 5η3 ΥΠΕ. Δε λέει, βεβαίως, ότι αυτό το πλεόνασμα προήλθε από τις δραστικές περικοπές των δαπανών, που έχουν “παραλύσει” τα νοσοκομεία, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή χιλιάδων ασθενών…

(Επισκέψεις: 15 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend