Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καπαρωμένη από ανθρώπους των τραπεζών
η θέση του υπουργού οικονομίας

Από τον Γιάννη Στουρνάρα στον Γκίκα Χαρδούβελη O  Γκίκας  Χαρδούβελης, καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς,..

Από τον Γιάννη Στουρνάρα στον Γκίκα Χαρδούβελη

O  Γκίκας  Χαρδούβελης, καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παραλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου οικονομίας από τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν  έχει ήδη καπαρώσει τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ως αναγνώριση, προφανώς των πολύτιμων υπηρεσιών που πρόσφερε στο ευρωπαϊκό και εγχώριο τραπεζικό κατεστημένο. Το συνοπτικό  βιογραφικό του νέου υπουργού που ακολουθεί οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος πιο κατάλληλος από τον Γκίκα Χαρδούβελη για να να συνεχίσει το …θεάρεστο έργο του Γιάννη Στουρνάρα. Κατ αρχήν το πρώτο και σημαντικότερο ίσως προσόν του νέου υπουργού οικονομίας είναι ότι υπήρξε επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου! Μέχρι τότε ο Γκίκας Χαρδούβελης υπήρξε:
  • Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG!   
  • Από το 2000- 2004 Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη 
  • μέλος Διοικητικού Συμβουλίου στο  Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών από  Μάϊο του 1998  έως τον Απρίλιο του 2000
Οι τρεις αυτοί σταθμοί στο βιογραφικό του νέου υπουργού οικονομίας είναι ενδεικτικοί των αντιλήψεων και των πεπραγμένων του. Ο Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος καλείται να συμβάλλει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, υπήρξε κατά κύριο λόγο άνθρωπος του βαθέως τραπεζικού συστήματος. Την περίοδο της θητείας του ως επικεφαλής έρευνας  του ομίλου EUROBANK ήταν η εποχή (από το 2008 και έπειτα) το κράτος μάζευε τα ελάχιστα των μισθωτών και συνταξιούχων για να διασώσει τις τραπεζικές φούσκες. Νωρίτερα, κατά τη θητεία του στο οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού Σημίτη ο Γκίκας Χαρδούβελης, προφανώς εργάστηκε για τη διαμόρφωση των ελληνικών στατιστικών προκειμένου η χώρα (με κρυμμένα δανεικά ) να γίνει δεκτή στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που σήμερα ο τόπος την πληρώνει πανάκριβα. Πριν προσεγγίσει το πρωθυπουργικό γραφείο,  την περίοδο  Σημίτη,  ο Γκίκας Χαρδούβελης υπήρξε  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στη  Global Διαχείριση Κεφαλαίων ΑΕΠΕΥ, μέλος ΔΣ παλιότερα στην  Εθνική Χρηματιστηριακή και φυσικά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο  Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών από  Μάϊο του 1998  έως τον Απρίλιο του 2000.  Με άλλα λόγια ο σημερινός υπουργός οικονομίας συμμετείχε ενεργά στο μεγάλο παιχνίδι του χρηματιστηρίου που τίναξε στον αέρα εκατομμύρια μικροεπενδυτές και εξαφάνισε μικρές περιουσίες και αποταμιεύσεις Όσο για τις οικονομικές του προβλέψεις και πεποιθήσεις ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει τοποθετηθεί από το 2000 όπως μα θυμίζει το αριστερό blog. Ας απολαύσουμε τον υπουργό μας από τα κείμενά της… νεότητάς του: Ευρώ σημαίνει μακρο-οικονομική σταθερότητα  (Επιλογή 1/12/2000) Γράφει σχετικά ο σύμβουλος του Σημίτη:
  • ‘’Με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, εξασφαλίζεται η μακροχρόνια μακροοικονομική σταθερότητα, δηλαδή ο χαμηλός πληθωρισμός και η δημοσιονομική πειθαρχία’’. Ότι ακριβώς ζούμε σήμερα δηλαδή…
Προειδοποιούσε φυσικά τότε  πως ‘’όμως η χώρα χάνει τα εργαλεία της αυτόνομης νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής’’. Είχε όμως ως σοφός φάρμακο για αυτό το προβληματάκι:
  • ‘’Η απώλεια των εργαλείων της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής απαιτεί σήμερα, περισσότερο από άλλοτε, μια πιο ευέλικτη οικονομία. Μια οικονομία στην οποία οι φορείς, εργοδότες, εργαζόμενοι, δημόσιοι λειτουργοί προσαρμόζονται πιο γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος, έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία’’. Είναι η ‘’ευελιξία’’ που είδαμε στους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους ή να γίνονται λάστιχο και τους επιχειρηματίες να φουσκώνουν την τσέπη τους.
 Η Ελλάδα καλπάζει-Οι ΗΠΑ βλέπουν την πλάτη μας (ΧΡΗΜΑ 7/9/2000)
  • ‘’Αν κάποιος συγκρίνει τις προβλέψεις για την Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη διεθνή κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα’’. ‘’Ο λόγος που η Ελλάδα δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από τη διεθνή στασιμότητα, είναι ότι στην χώρα μας ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, οι οποίες είναι δεδομένες. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν, είναι δρομολογημένες, ένα τμήμα έρχεται από τις εισροές του Γ’ ΚΠΣ, ένα άλλο τμήμα είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές συγχρηματοδοτήσεις, και τέλος ένα άλλο τμήμα τα ολυμπιακά έργα’’.
Το 2010 η Ελλάδα θα έχει καλύψει τη διαφορά βιοτικού επιπέδου με την ΕΕ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 17/1/2001)
  • ‘’Αν ξεκινάμε από ένα επίπεδο 68%-69% του μέσου κοινοτικού βιοτικού επιπέδου και επιθυμούμε να πάμε στο 100% το 2010, απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης υψηλότερος κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αν στην Ε.Ε. ο ρυθμός είναι 3%, εμείς θέλουμε 6,5%. Αλλά, όμως, αν υπολογίσουμε ότι θα «ενταχθεί» και ένα μεγάλο τμήμα της παραοικονομίας και υπάρχουν λόγοι, μέτρα, που ωθούν προς αυτό, τότε απαιτείται υψηλότερη ανάπτυξη μόνο 2 μονάδων. Το σενάριο λοιπόν που η Ε.Ε. τρέχει με 3% και η Ελλάδα με 5% είναι ικανό να φέρει τη σύγκλιση. Οι στόχοι, λοιπόν, του ΥΠΕΘΟ στηρίζονται σε ένα μεσαίο σενάριο, όχι σε αισιόδοξο’’.
 Μεγάλος… μάντης ο Γκίκας…  ΥΓ. Εκτός από …μάντης ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι πρώτα και κύρια γνήσιος προφήτης του νεοφιλελευθερισμού και δεν το κρύβει: Γράφει στην  ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12-13/2/2011:  ‘’Την εξυγίανση, λοιπόν, στην Ελλάδα την επέβαλε η ίδια η ζωή, η διεθνής αγορά, όχι η τρόικα. Παραφράζοντας το γνωστό στοίχο του Καβάφη, θα έπρεπε ούτως ή άλλως να εφεύρουμε μία δική μας τρόικα’’.  

Απόψεις