Διεθνή

Βρετανία: Κατέρρευσαν δύο ακόμη ιδιώτες πάροχοι ενέργειας

Με νέες καταρρεύσεις παρόχων ενέργειας συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τελευταία κλιμάκωση της κρίσης, σταμάτησαν την Τετάρτη τις συναλλαγές τους στο σύστημα εμπορίας δύο πάροχοι ενέργειας με περίπου 250.000 πελάτες. Πρόκειται για τους παρόχους Pure Planet και Colorado Energy που υποστηρίζονται από την BP Plc.

Έτσι ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός νοικοκυριών που αναγκάστηκαν να αλλάξουν προμηθευτή από τις αρχές Αυγούστου σε σχεδόν 2 εκατομμύρια.

Από τις αρχές Αυγούστου, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποσυρθεί 12 ιδιωτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

 
Οι πελάτες των δύο παρόχων θα μεταφερθούν σε νέες εταιρείες, όπως προβλέπει ο μηχανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι πελάτες ανακατανέμονται αυτόματα, με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας Ofgem να επιλέγει άλλη εταιρεία για την παροχή ενέργειας.

Η εύρεση αντικαταστάτριας εταιρείας γίνεται όμως πιο δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους παρόχους έχουν ήδη αποκτήσει επιπλέον πελάτες ενώ βρίσκονται σε οριακό σημείο προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν όσο μπορούν χωρίς οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει λειτουργήσει. Αλλά εάν αποτύχει ένας μεγάλος πάροχος, τότε η ρυθμιστική αρχή θα ορίσει έναν ειδικό διαχειριστή για να περιορίσει τον κίνδυνο χάους στην αγορά που δημιουργείται από την προσπάθεια γρήγορης μεταφοράς μεγάλου αριθμού πελατών σε άλλον προμηθευτή.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί φέτος. Πολλοί μικροί ιδιώτες πάροχοι ενέργειας πρέπει να αγοράσουν ακριβό αέριο και ρεύμα στην αγορά. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πρόσθετου κόστους στους πελάτες τους λόγω σταθερών συμβάσεων και κρατικού ανώτατου ορίου τιμών για ορισμένα τιμολόγια.

Η άνευ προηγουμένου αστάθεια στις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα αύξησε την πίεση που ήδη ασκείται στους παρόχους καθώς η αύξηση των τιμών τους ωθεί σε οριακό σημείο.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάζι Κβάρτενγκ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι και άλλοι πάροχοι πιθανότατα δεν θα τα καταφέρουν. Οι τελευταίες χρεοκοπίες δείχνουν ότι η κρίση χειροτερεύει.

Γίνεται φανερό ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας προς όφελος των ιδιωτών γκρεμίζεται σαν «χάρτινος» πύργος μέσα στην ενεργειακή κρίση.  

(Επισκέψεις: 751 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend