Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Βούλιαξε» η Αθήνα από φοιτητές: «ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ» – «Στους δρόμους ακυρώνονται οι νόμοι»

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «Δεν θα περάσει», διατράνωσαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες!

Η εικόνα του σημερινού συλλαλητηρίου είναι η απόδειξη ενός οργανωμένου πανελλαδικού αγώνα που οργανώθηκε από χιλιάδες φοιτητές, αγκάλιασε και στηρίχθηκε πολύπλευρα από όλο το λαό, που αναμετρήθηκε με την πολιτική της κυβέρνηση και της ΕΕ και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν, ότι οι φοιτητές, είναι ακόμη πιο πολλοί, ακόμη πιο δυνατοί, ακόμη πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παλεύουν για τις σπουδές που τους αξίζουν.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την χώρα, μαζί με μαθητές και εργαζόμενους, «βούλιαξαν» την Αθήνα, συμμετέχοντας μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και στέλνοντας μήνυμα ότι το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «Δεν θα περάσει»!

 

Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου φάνηκε από νωρίς. Πριν καν πάει 12, οπότε και ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού, ο χώρος μπροστά από τα Προπύλαια είχε γεμίσει ασφυκτικά.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είχαν ήδη πάρει τη θέση τους στην Πανεπιστημίου, ενώ από τα μεγάφωνα, εκπρόσωποί τους απηύθυναν αγωνιστικούς χαιρετισμούς, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους για την συνέχιση του περήφανου αγώνα, που ξεκίνησε πριν περίπου δύο μήνες, μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους.

 
 

«Παρών» και από εργατικά σωματεία και μαθητές

Το δικό τους «παρών», έδωσαν οι μαθητές, με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, εργατικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες. «Εμείς οι εργαζόμενοι που φτύνουμε αίμα κάθε μέρα για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να προσπαθήσουμε να τους μάθουμε δύο γράμματα, αντιλαμβανόμαστε από πρώτο χέρι, τι είναι αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, χαιρετίζοντας στο συλλαλητήριο.

Συγκλονιστική μαζικότητα

Η συγκλονιστική μαζικότητα στην κινητοποίηση αποκαλύφθηκε όταν ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Την ώρα που η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στα Χαυτεία στην οδό Σταδίου, τα Προπύλαια παρέμεναν ακόμη ασφυκτικά γεμάτα από μπλοκ Φοιτητικών Συλλόγων που διεκδικούν ένα ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία.

 

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά για να ‘χουμε πτυχία, για να ‘χουμε δουλειά», «Σε κάθε Τμήμα παντού ξεσηκωμός, ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός» ήταν μερικά από τα συνθήματα που συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας.

 

Μπαίνοντας στο Σύνταγμα από τη Σταδίου η πορεία είδε να ξεδιπλώνεται στην πρόσοψη μεγάλου πολυκαταστήματος ένα γιγαντοπανό που έγραφε «Ή τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας».

 

Απρόκλητη επίθεση με χημικά από τους πραιτωριανούς 

Στο Σύνταγμα σημειώθηκε και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο φοιτητικό συλλαλητήριο, με χημικά που είχαν “πνίξει” όλη την πλατεία. Τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την απρόκλητη, οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση των ΜΑΤ στο μεγαλειώδες φοιτητικό συλλαλητήριο, κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 
 

Παρά την κυβερνητική προσπάθεια καταστολής, το συλλαλητήριο συνεχίστηκε και οι φοιτητές κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, με τα μαζικά και μαχητικά μπλοκ τους.

Έξω από τη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, οι φοιτητές βροντοφωνάζουν πως αυτό το έκτρωμα «δεν θα περάσει»!

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Έξαρχος, Μανώλης Συντυχάκης και Γιάννης Δελής.

 

Σχετικά θέματα