Πολιτική

Θερινή “ομοβροντία” επώδυνων νομοσχεδίων

Η πραγματικότητα θα διαψεύσει πολύ σύντομα όσους πιστεύουν ότι τα «απόνερα» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό με την «φιλολογία» περί ανασχηματισμού, θα επιβραδύνουν την παραγωγή επώδυνων νομοσχεδίων. Σε αντίθεση με την «μουδιασμένη» εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα, το νομοθετικό  έργο του,  θα …«πάει τρένο» και μάλιστα τροχιοδρομημένο σε ακραία αντιλαϊκές ράγες.

 

«Να περιμένετε τον ανασχηματισμό μετά τον Σεπτέμβριο» δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος τονίζοντας ότι σημασία τώρα  έχει η προώθηση μεταρρυθμίσεων.  Ήδη έχουν «στοιχηθεί στην σειρά» για την ψήφισή τους στην Ολομέλεια της Βουλής 4 νομοσχέδια στην λογική του περικοπών των δαπανών για κοινωνική πολιτική και  διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δράσης. Αναμένονται, μάλιστα, πιο «ζόρικες» νομοθετικές «εκπλήξεις» στην καρδιά του θέρους. Αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει πλέον μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 εδρών, αντί 152, ενώ όπως διαφαίνεται ούτε αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε «Τμήματα Διακοπών», αλλά πλήρη λειτουργία της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

 

Για του λόγου το αληθές:

  • ·         Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ψηφιστεί το διϋπουργικό νομοθέτημα σχετικά με το «Ρυθμιστικό Σχέδιο». Μεταξύ άλλων θα περιέχει διατάξεις για την λειτουργία των «επιχειρηματικών πάρκων» οι οποίες – όπως σαφώς έχει δηλωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη- θα παραχωρούν σε ιδιώτες την χρήση του Αιγιαλού. Επίσης προβλέπει σειρά αλλαγών στην χρήση γης με βασικό γνώμονα την «προσέλκυση επενδύσεων».
  • ·          Με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και πρόσχημα την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την δημιουργία διευρωπαϊκού δικτύου ανταλλαγής οργάνων για μεταμόσχευση προωθούνται ρυθμίσεις πλήρους κατάρρευσης και περικοπών στον τομέα της ψυχικής υγείας. Στην λογική  της προσαρμογής του κόστους στις ανάγκες του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
  • ·       Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την διευκόλυνση εγκατάστασης εταιριών logistics(αποθήκευση-εφοδιασμός). Το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο επακριβώς στην ανάγκες των επενδυτών που θα δραστηριοποιηθούν στα …πέριξ του λιμανιού του Πειραιά. Προβλέπει διατάξεις απλοποίησης διαδικασίων, διάθεσης γης, φοροαπαλλαγές κ.α
  • ·         Σε περικοπές στις υφιστάμενες υποδομές για την βοήθεια μαθητών δημοτικών και γυμνασίων με ειδικές ανάγκες θα προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που “βγαίνει” άμεσα από την διαδικασία της διαβούλευσης. Ουσιαστικά παγιοποιείται η μη ύπαρξη τέτοιων υποδομών για το γυμνάσιο ενώ περιορίζονται οι προσλήψεις εξειδικευμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να αξιοποιεί στο έπακρο τον … «θεσμό» των τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Όπως ομολογούν οι υπουργοί που φέρνουν για ψήφιση νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, λειτουργεί ειδικός μηχανισμός υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν «καθυστερήσεις» στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων με τέτοιου είδους «έκτακτες» νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

Ένα από τα μεγάλα νομοθετικά στοιχήματα της κυβέρνησης θεωρείται η αλλαγή του νόμου 1264 που αφορά την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις διαδικασίες για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Ήδη το θέμα συζητείται σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, ενώ θα τεθεί και σε διαδικασία «κοινωνικού διαλόγου». Φημολογείται ότι ρυθμίσεις που θα περικόπτουν την χρηματοδότηση των συνδικάτων και κυρίως θα περιορίζουν ασφυκτικά το απεργιακό δικαίωμα θα έρθουν για ψήφιση στην Βουλή τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου.

 

Πάντως η προώθηση τέτοιου είδους ρυθμίσεων θα συνοδευθεί και από «κοινωνικά ευαίσθητες» παρεμβάσεις ήσσονος όμως σημασίας. Μία από αυτές θα είναι η διοχέτευση πενιχρών πόρων από το υπουργείο Οικονομίας (συγκεκριμένα αυτών που θα προκύπτουν από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του δημοσίου) για την άσκηση – απροσδιόριστης ακόμη- κοινωνικής πολιτικής.

(Επισκέψεις: 26 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Από το 1990 σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες και από το 1995 στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend