Διεθνή

Βολιβία: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις κατά της πραξικοπηματικής κυβέρνησης

Αντιμέτωπη με κύμα διαδηλώσεων από τους υποστηρικτές του Έβο Μοράλες – που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την προεδρία της Βολιβίας έπειτα από το πραξικόπημα του στρατού και της αστυνομίας – βρίσκεται η «μαριονέτα» πρόεδρος της χώρας Τζανίνε Άνιες.

Την Δευτέρα χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία για να απαιτήσουν να παραιτηθεί η Άνιες. Λαϊκός κόσμος από φτωχές περιοχές στη Λα Πας, στο Ελ Άλτο, στην Κοτσαμπάμπα, στη Σάντα Κρους, που στηρίζουν τον Μοράλες, διαδηλώνουν, καταγγέλλουν το πραξικόπημα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με την στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ζητούν αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, με καθαίρεση της πρώην γερουσιαστή, που ουσιαστικά αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατική πρόεδρος» χωρίς να έχει πλειοψηφία, αφού το κόμμα «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS) διαθέτει πλειοψηφία 2/3 και στα δύο σώματα, στη Γερουσία και τη Βουλή.

Απέναντι στο λαϊκό «κύμα» της οργής διευρύνεται η καταστολή στη χώρα από την πραξικοπηματική κυβέρνηση.  Σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 700 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στη Βολιβία τον τελευταίο μήνα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση απειλεί να ακυρώσει όλες τις παραχωρήσεις που υπήρξαν για τη μη λευκή πλειοψηφία του πληθυσμού και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα τα 14 χρόνια που ο Μοράλες, άσκησε την εξουσία.

Ο Έβο Μοράλες, από το Μεξικό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο dpa ότι δεν θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, προτού λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, αλλά και τη δική του. «Αυτή η ντε φάκτο κυβέρνηση πρέπει να δώσει εγγυήσεις» τόνισε ο Μοράλες. «Πρώην υπουργοί, βουλευτές διώκονται άδικα, απειλούνται. Δεύτερον, πρέπει να συσταθεί μια εθνική και διεθνής επιτροπή, για να ταυτοποιήσει όσους ευθύνονται για αυτή τη σφαγή» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας επεσήμανε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να μην είναι υποψήφιος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μεγάλο εμπόδιο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας είναι η Τζανίνε Άνιες, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. Ο Μοράλες της ζήτησε να παραιτηθεί.

Και οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του «MAS» καλούν σε μεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας, της ΕΕ και της κυβέρνησης της Ισπανίας, όπως και του ΟΗΕ, για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με την αντιπολίτευση. Επίσης, δηλώνουν ότι το λεγόμενο διάταγμα 4078 της Άνιες περί «απάντησης των κρατικών αρχών στη βία των διαδηλωτών χωρίς να υφίστανται διώξεις για τις πράξεις τους» οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη καταστολή και ζητάνε να καταργηθεί.

Το διάταγμα αυτό κατήγγειλε και η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «αγνοεί τα διεθνή στάνταρ και πριμοδοτεί τη βίαιη καταστολή».

Με πληροφορίες από: «Telesur», ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

(Επισκέψεις: 815 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend