Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Tραυματισμός αναπήρου στην (τσιμεντωμένη) Ακρόπολη

(από News247)

Η πολυδιαφημισμένη “προσβασιμότητα της Ακρόπολης” στοίχισε σε ανάπηρο συμπολίτη μας σοβαρό τραυματισμό. Ο Σ.Τ. επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο την Κυριακή..

Η πολυδιαφημισμένη “προσβασιμότητα της Ακρόπολης” στοίχισε σε ανάπηρο συμπολίτη μας σοβαρό τραυματισμό. Ο Σ.Τ. επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο την Κυριακή έχοντας μάλιστα και συνοδό, αλλά κατέληξε με ράμματα στο νοσοκομείο. 

Με τον πιο κατηγορηματικό αλλά και θλιβερό τρόπο, διαψεύστηκαν έμπρακτα το πρωί της Κυριακής οι ισχυρισμοί της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι το έργο των τσιμεντένιων διαστρώσεων στην Ακρόπολη έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και περιήγηση των ΑΜΕΑ στο μνημείο.

Ανάπηρος συμπολίτης μας ο Σ.Τ., που επισκέφτηκε προχθές, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών την Ακρόπολη, επιχειρούσε να προσεγγίσει το χώρο των Προπυλαίων, όταν το αμαξίδιό του βρέθηκε σε σκαλί και ανατράπηκε παρά την προσπάθεια του συνοδού του Δ.Π. να ανακόψει την πτώση. Αποτέλεσμα; Ο Σ.Τ. έπεσε με το πρόσωπο στα ξύλινα deck (και «ευτυχώς όχι στα τσιμέντα», όπως σχολίασε αργότερα ο συνοδός του), τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν 5 ράμματα στο κεφάλι και 3 στο άνω χείλος.

Όλη την περιπέτεια που δεν εξαντλήθηκε στην πτώση, αφηγήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Δ.Π. συνοδός του Σ.Τ, γράφοντας:

“ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Επειδή πολλά ειπώθηκαν για την προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε ΑΜΕΑ, ένα έχω να σας πω:

Αν είστε ΑΜΕΑ με αμαξίδιο ή συνοδός ΑΜΕΑ με αμαξίδιο

ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ Ν’ ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!!

Η διαδρομή από την Αρεοπαγίτου μέχρι το περίφημο ασανσέρ για ΑΜΕΑ είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς επάνω σε ανηφορικό λιθόστρωτο, για να βρεις δε την συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει να έχεις μαντικές ικανότητες αφού δεν υπάρχει καμία σήμανση.

Άντε και έφτασες στο ασανσέρ όπου είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό με φοβερή θέα και άντε και κατέβηκες.

Η θέα των τσιμεντοδρόμων δίπλα στα μνημεία είναι αποκρουστική και θυμίζει είσοδο σε πυλωτή πολυκατοικίας αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση και καθόλου δεν θα το ανέφερα αν έκαναν την δουλειά που μας είπαν, να καθιστούν δηλαδή προσβάσιμα τα μνημεία στα ΑΜΕΑ.

Οι απότομες ΟΜΩΣ ανηφορο-κατηφορικές κλίσεις που έχουν, τους καθιστούν τελείως ακατάλληλους και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για αμαξίδια.

Πως διάολο θα κατέβεις το τσιμεντοδρόμιο όταν το κεντρο βάρος του ΑΜΕΑ μετατίθεται στο μπροστινό μέρος. Έτσι λοιπόν αναγκάζεσαι να κατεβάσεις το καρότσι σαν συνοδός ΣΟΥΖΑ, πολύ απλά γιατί πρέπει να μεταφέρεις το κέντρο βάρους προς τα πίσω, όσοι έχουν κάνει συνοδοί θα καταλάβουν τι εννοώ. Δηλαδή κάνουμε περιήγηση με ακροβατικά και με το ρίσκο της πτώσης αφού το αμαξίδιο δεν πατάει στις 4 ρόδες.

Θέλετε μήπως να σας πω ΠΩΣ μετά στην ανηφόρα-επιστροφή θα ανεβάσεις το αμαξίδιο με έναν άνθρωπο 75 κιλών; Με υπομονή και αγάπη!

Μετά μπαίνουμε στο άλλο μνημείο όπου έχει τα deck πατώματα.

Δεν προχωράμε πολύ γιατί έχουν μικρό σκαλοπάτι με κίτρινη προειδοποιητική σήμανση, στην ουσία μια ταινία είναι……ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ DECK ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!!

Το αποτέλεσμα 5 ράμματα στο κεφάλι και 3 στο άνω χείλος.

Φώναζα απελπισμένος να έρθει ένας γιατρός γιατί σκέφτηκα ότι είμαι σ’ ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα υπάρχει σήμερα τουλάχιστον, την παγκόσμια ημέρα μνημείων, που ανέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι εκεί πάνω, ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ και ένα ασθενοφόρο παρκαρισμένο από κάτω!

Κανένας γιατρός, ούτε καν ασκούμενος κανένα ασθενοφόρο.

Ήρθαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ευτυχώς και έδωσαν τις πρώτες βοήθειες να είναι καλά τα παιδιά!

θα μου πεις τι γιατρό και ασθενοφόρο, μου θες εν μέσω πανδημίας;;

Ωραία, μην ανοίξεις λοιπόν την είσοδο αφού δεν έχεις την υποδομή ή κάνε κάτι ακόμη πιο εύκολο, προειδοποίησε τα ΑΜΕΑ τουλάχιστον ότι δεν μπορούν να ανέβουν.

Καμία λοιπόν πρόσβαση για ΑΜΕΑ δεν έγινε με τους τόνους μπετόν που έπεσαν εκεί πάνω, παραμύθια της Χαλιμάς όλα και γι αυτό φίλοι μου να ‘χετε τον νου σας!!”.

Ας μην μείνουμε στο γεγονός ότι η δωρεάν πρόσβαση στο μνημείο την Κυριακή λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών συνέβαλε στην παρουσία πλήθους επισκεπτών στην Ακρόπολη αλλά, παρόλα αυτά, στην απουσία ιατρικής μονάδας φροντίδας. Κι ας επισημάνουμε την τρανταχτή διάψευση της προσβασιμότητας της Ακρόπολης από ανάπηρα άτομα, πολλώ δε μάλλον χωρίς συνοδό. Κι όμως έτσι είχε παρουσιάσει το έργο η Υπουργός Πολιτισμού, ήδη από πέρυσι τον Οκτώβριο όταν δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ ειρωνευόταν όσους εξέφραζαν σφοδρές επιφυλάξεις για το «τσιμέντωμα»:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας», σχολίαζε τότε το ΥΠΠΟ.

Και πρόσθετε ότι «με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Το ΥΠΠΟ αποκαλούσε ακόμα τις διαστρώσεις «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση». Και μόλις στις 8 Απριλίου ο Μανόλης Κορρές σε διάλεξη με θέμα «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη» αναγκάστηκε να διευκρινίσει πώς οι «διαδρομές ΑΜΕΑ» τελικώς δεν έγιναν «για να εξυπηρετήσουν ειδικά τα ΑΜΕΑ» αλλά «για να αποκατασταθεί η κανονική μορφή και αυτού του μνημείου στην Ακρόπολη» (…).

Πηγη: ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, News247

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις