Όλο και πιο αποκαλυπτικός γίνεται ο χαρακτήρας των παζαριών για την επίτευξη «ειρήνης» στην Ουκρανίας, αφού αφορά την μοιρασιά της λείας που θα προετοιμάσει την επόμενη σύγκρουση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βλ. Ζελένκσι, πρότεινε να γίνουν οι ΗΠΑ «ιδιοκτήτες» ουκρανικών πυρηνικών σταθμών και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δηλαδή, μετά τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, τώρα οι ΗΠΑ θα βάλουν χέρι και στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, στο φόντο της συμφωνίας Τραμπ – Πούτιν για 30ήμερη παύση πυρός σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Η πρόταση του Τραμπ αφορά την «κατοχή» από τις ΗΠΑ ουκρανικών πυρηνικών σταθμών και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει την «καλύτερη προστασία» και υποστήριξη για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
«Η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εργοστασίων θα ήταν η καλύτερη προστασία αυτών των υποδομών και υποστήριξη για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ. «Η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εργοστασίων θα ήταν η καλύτερη προστασία αυτών των υποδομών και υποστήριξη για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησε για τις πηγές ενέργειας και τα πυρηνικά εργοστάσια». Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες στη λειτουργία αυτών των εργοστασίων με την τεχνογνωσία τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
Σημειώνουμε ότι η Ουκρανία έχει τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Το ένα από αυτά είναι στη Ζαπορίζια και αποτελεί το μεγαλύτερο τέτοιο εργοστάσιο της Ευρώπης. Είναι υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο του 2022 και έκλεισε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή.
Τράμπ: «Ναι» στα αντιαεροπορικά συστήματα για το Κίεβο, αλλά αν είναι ευρωπαϊκά!
Σύμφωνα με την Κάρολαϊν Λέβιτ, ο Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα Patriot, και ο Τραμπ δέχτηκε να εργαστεί για την εξεύρεση διαθέσιμων συστημάτων, κυρίως στην Ευρώπη. Οπως σημείωσε η Κάρολιν Λέβιτ αναφερόμενη κυρίως στα συστήματα Patriot, «ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ο πρόεδρος Τραμπ δέχτηκε να εργαστεί μαζί του για να δουν τι είναι διαθέσιμο, κυρίως στην Ευρώπη».
Σχετικά με την προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, ο πρόεδρος Ζελένσκι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ, «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για την παραγωγική έναρξη των εργασιών της ουκρανικής και της αμερικανικής ομάδας στην Τζέντα στις 11 Μαρτίου. Η συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών βοήθησε σημαντικά στην πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου».
Τέθηκε το ζήτημα της μερικής κατάπαυσης του πυρός σχετικά με τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν σε τεχνικό επίπεδο στη Σαουδική Αραβία «για να συζητήσουν τη διεύρυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα στην πορεία προς την πλήρη κατάπαυση του πυρός».
«Τον ευχαρίστησε αρκετές φορές»
Ταυτόχρονα η Κάρολαϊν Λέβιτ επέμεινε στο γεγονός ότι ο Ζελένσκι, που κατηγορήθηκε για αγνωμοσύνη από ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, «ευχαρίστησε» τον Ντόναλντ Τραμπ αρκετές φορές για την αμερικανική υποστήριξη και πρόσθεσε ότι τεχνικές ομάδες θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις ερχόμενες ημέρες.
«Μόλις είχα ένα πολύ καλό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι. Διήρκησε περίπου μία ώρα. Είμαστε σε καλό δρόμο», έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυό του Truth Social.