Πολιτική

Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης: «Δεν θα πυροβολήσω τον φίλο μου τον Αντώνη»

Σε φυλακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αναμένεται να οδηγηθεί ο Τουρκοκύπριος, Χαλίλ Καραπασάογλου, ο οποίος καταδικάστηκε για άρνησή του να λάβει όπλο στα χέρια του, το οποίο θα στρέφεται κατά των Ελληνοκύπριων.

Δικαστήριο του κατοχικού καθεστώτος αποφάσισε σήμερα την επιβολή προστίμου ύψους 2000 τουρκικών λιρών. Σε περίπτωση, που δεν πληρωθεί το πρόστιμο, ο Καραπασάογλου θα οδηγηθεί για 20 ημέρες στη φυλακή.

Ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης, μετά το τέλος της δίκης, δήλωσε: «Ο δικαστής αποφάσισε ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσω το πρόστιμο των 2000 τουρκικών λιρών εντός 10 ημερών θα φυλακιστώ. Θα με φυλακίσουν. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για τις επόμενες 10 ημέρες. Δεν θα πληρώσω το πρόστιμο. Με στέλνουν φυλακή γιατί δεν θέλω να κρατήσω όπλο, είπα ότι δεν θα πυροβολήσω τον φίλο μου τον Αντώνη. Εάν πληρώσω το πρόστιμο δεν θα έχει κανέναν νόημα. Μετά από 10 μέρες θα έρθω εδώ για να μείνω 20 μέρες στην φυλακή επειδή εγώ απορρίπτω το να πληρώσω αυτά τα χρήματα».».

Ο ίδιος στηλίτευσε και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, τονίζοντας πως: «Ντρέπομαι γιατί ζω αυτό τώρα σε μια τέτοια συγκυρία» επισημαίνοντας ότι αυτή η «κυβέρνηση» έχει δύο ακαδημαϊκούς, ο ένας είναι «πρωθυπουργός» (Τουφάν Ερχιουρμάν) και ο άλλος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» (Κουντρέτ Οζερσάι). «Αυτό γι’ αυτούς, για τις καριέρες τους, για τις ζωές τους, θα είναι μια ντροπή. Αυτό για μένα είναι μια τιμή».

Ο Χαλίλ Καραπατσιάογλου δικάστηκε για την άρνησή του να υπηρετήσει ως έφεδρος στο διάστημα 2014 – 2017. Στο πλευρό του κατηγορούμενου βρέθηκαν δεκάδες υποστηρικτές του ενώ τη δίκη του παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης. Ο ίδιος δήλωσε πως ο αγώνας του θα συνεχιστεί και πως το θέμα του έχει τεθεί στην ΕΕ από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου. Η επόμενη δικάσιμος για τον 33χρονο Τουρκοκύπριο είναι στις 14 Γενάρη, όπου αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή αν δεν έχει εξοφλήσει το πρόστιμο.

 

(Επισκέψεις: 2.937 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend