Πολιτική

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα με έγκριση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλου και υπογραφή Βορίδη

Στη Βουλή κατατέθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο που επαναφέρει ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας.
  • Το όριο εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Εκλογή συμβουλίων ή προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο.
  • Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών τους.
  • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει».

Το νέο εκλογικό σύστημα της ΝΔ εντάσσει μια σειρά άθλιες καλπονοθευτικές ρυθμίσεις. Να σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τον εκβιαστικό χαρακτήρα του β’ γύρου.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με fast track διαδικασίες εγκρίθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και του Βελόπουλου. Καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25. Η συζήτηση να συνεχίζεται επί των άρθρων, και αναμένεται η εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο Βορίδη:

***

(Επισκέψεις: 432 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend