Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Των πρακτόρων η σχολή είναι… «άριστη» πολύ – ΚΥΠατζίδικο «διάγγελμα» Μητσοτάκη

Τα προηγούμενα 24ωρα προσπαθούσαν να μας πείσουν, από την κυβέρνηση, ότι θα βγει ο πρωθυπουργός και θα τα ξεκαθαρίσει όλα...

Τα προηγούμενα 24ωρα προσπαθούσαν να μας πείσουν, από την κυβέρνηση, ότι θα βγει ο πρωθυπουργός και θα τα ξεκαθαρίσει όλα. Και τελικά, με τη δήλωση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, όντως, αποκαλυπτικός, αλλά όχι ως προς την ουσία των παρακολουθήσεων, τις οποίες – όπως είπε – δεν γνώριζε. 

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας λες και είναι κλητήρας στην κυβέρνηση και όχι πολιτικός προϊστάμενος (με δική του απόφαση) στην ΕΥΠ, ήταν και προκλητικός.  Αυτά που δήλωσε ήταν επικίνδυνα, σε επίπεδο στοιχειωδών δικαιωμάτων για κάθε πολίτη. Το συμπέρασμα είναι πως, από τη μια νομιμοποιείται η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και όσον αφορά τους πολίτες το κράτος απλά θα κάνει ό,τι θέλει, επικαλούμενο όποια αιτία το βολεύει.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε συγκεκριμένα: «Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας».

Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ευθέως πως έγινε παρακολούθηση («επισύνδεση») με έγκριση εισαγγελέα. Δεν απαντά όμως σε βασικά ερωτήματα: Ποιος ζήτησε την παρακολούθηση; Σε ποιον απευθύνθηκε για την παρακολούθηση αυτός ο όποιος και τελικά ποιος έδωσε την άδεια να γίνει; 

Στη συνέχεια του μηνύματος είπε: «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!».

Μάλιστα. Το γεγονός ότι δεν γνώριζε, όπως υποστηρίζει, τι κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες  της χώρας ενώ είναι πρωθυπουργός και ο ίδιος έχει περάσει (απευθείας) στον εαυτό του τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ είναι από μόνο του πρόβλημα!

Την πολιτική ευθύνη ποιος την αναλαμβάνει τελικά; Ο κύριος Μητσοτάκης, άφησε τα περί «τοξικού κλίματος» που διέρρεε η κυβέρνηση, για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του γραφείου του, Γρ. Δημητριάδη, και του πέρασε την πολιτική ευθύνη: «Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Πάντως, πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι ο (πρώην πλέον) στενός συνεργάτης του. 

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός όχι μόνο προσπάθησε να πείσει ότι δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο αλλά έκανε κι ένα ύμνο στην ΕΥΠ, στον χαφιεδισμό και στους χαφιέδες. Υποβάθμισε το ζήτημα σε επιχειρησιακό επίπεδο και είπε: 

«Θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα». Σύμφωνα  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος»!

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν ακούσαμε καν τα γνωστά περί «κάθαρσης» σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός μας ενημέρωσε η κυβέρνηση «συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής». Και τι άλλο; Θα προχωρήσει σε αλλαγές σε σχέση με την ΕΥΠ για τρίτη φορά στη θητεία του: «Θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». 

Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς καμία στοιχειώδη «διαβούλευση», έστω για τα μάτια του κόσμου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες αλλαγές στην ΕΥΠ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα πεδία αλλαγών θα είναι τέσσερα. «1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. 2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ. 3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα. 4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της».

Το πολιτικό θράσος του κυρίου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο όταν, ενώ η κυβέρνηση του έχει πιαστεί με την γίδα στην πλάτη για τις παρακολουθήσεις, άρχισε να μιλάει για «εχθρούς της πατρίδας» και «σκοτεινές δυνάμεις». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επιδίωξε να συνδέσει το («άριστο») χαφιεδιλίκι με ένα ενδεχόμενο «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας»:

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Το ΚΥΠατζίδικο «διάγγελμα» (έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί έτσι) στο βίντεο: 

Σχετικά θέματα

Απόψεις