Πολιτισμός

Το «Zabriskie Point», του Αντονιόνι, στην Καισαριανή

Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., ξεκινάει τις φετινές προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής με το «Zabriskie Point» του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής ξεκινάει τις προβολές της χειμερινής περιόδου με την ταινία «Zabriskie Point», του Μικελάντζελο Αντονιόνι την Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών).

 «Η ταινία μπορεί σίγουρα να μοιάζει παραληρηματική, ιδίως στο τέλος. Ε λοιπόν, ως δημιουργός, διεκδικώ το δικαίωμα στο παραλήρημα, ακόμη και γιατί τα σημερινά παραληρήματα θα είναι ίσως η αυριανή αλήθεια.»

Μικελάντζελο Αντονιόνι


Μια αυθεντική δημιουργική κατάθεση για την έκρηξη των sixties, την αντικουλτούρα, την ιδεολογική σύγχυση, τη λυσσασμένη επιθυμία για εξέγερση, το ουτοπικό πλην όμως διαρκές όραμα της ανατροπής.

Το «Zabriskie Point», του Μικελάντζελο Αντονιόνι είναι μια ταινία που ενώνει τον Γαλλικό Μάη του ’68, με την εξέγερση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, με την φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο της Αθήνας τον Νοέμβρη 1973.

Στην μητρόπολη του καπιταλισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ανάμεσα σε καταναλωτικά πρότυπα και φοιτητικά μανιφέστα, ο Μαρκ, ένας φοιτητής που καταζητείται από τις αρχές για το φόνο ενός αστυνομικού σε συμπλοκές εντός του πανεπιστημίου, διαφεύγει κλέβοντας ένα αεροσκάφος. Συναντάει στην έρημο την Ντάρια, μια φοιτήτρια που έχει επίσης εγκαταλείψει το αφεντικό της, έναν επιτυχημένο property developer…..

Το «Zabriskie Point» προσφέρεται για μελέτη. Τόσο γι’ αυτά που δείχνει καθαρά όσο, και κυρίως, γι’ αυτά που υπονοεί. Αλλά και γι’ αυτά που πρέπει να αναζητήσει ο θεατής από μόνος του μέσα από την ταινία. Ολο αυτό το ξεσήκωμα του 1960 – 1970 στην Ευρώπη και την Αμερική ήταν απλώς μια φούσκα; Εμαθε τίποτα η ανθρωπότητα; Πήγε τελείως χαμένος όλος αυτός ο αλαλαγμός; Μετασχηματίστηκε σε γνώση εκείνη η έκρηξη; Το «Zabriskie Point» ανεπιφύλακτα συνεισφέρει στην πολιτική κουβέντα των ημερών, παρότι γυρίστηκε 50 χρόνια πριν. Η αντοχή του στο χρόνο μαρτυράει και την αξία του άλλωστε!

Παίζουν: Μαρκ Φρέσετ, Ντάρια Χάλπριν, Ροντ Τέιλορ

Αμερικανική 1970 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 110′

Ώρα Έναρξης: 7.30 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

(Επισκέψεις: 179 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend