Κοινωνία Πολιτική

Τιμώρησαν τον ναύτη που διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή της φρεγάτας σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές!

[Από τον «Ριζοσπάστη»] Κλήθηκε χτες σε απολογία και τιμωρήθηκε με φυλάκιση, με το πρόσχημα ότι έκανε γνωστή στο λαό την αντίθεσή του – Στο μεταξύ κάτω από την κατακραυγή η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόσπαση του φαντάρου που ζήτησε να σβηστεί το «ρητό» του ναζί στο Μανταμάδο
 
Ενα ακόμα πολύ σοβαρό περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης, που τον Νοέμβρη βγήκε στην αναφορά της φρεγάτας «Ναβαρίνον» όπου υπηρετούσε ως Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ, και δήλωσε τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο, κλήθηκε χτες σε απολογία και τιμωρήθηκε με φυλάκιση, με το πρόσχημα ότι έκανε γνωστή στο λαό την αντίθεσή του!

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η απόσπαση του ναύτη σε άλλο πλοίο, προφανώς επειδή η διοίκηση δεν τον ήθελε «μέσα στα πόδια της» όσο το πλοίο συμμετείχε στη ΝΑΤΟική αποστολή, κίνηση που ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης από σωματεία, φορείς, απόστρατους και άλλους στρατευμένους.

Οπως επιβεβαιώνεται και από τη νέα απαράδεκτη αυτή τιμωρία του ναύτη, κυβέρνηση και ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενοχλούνται σφόδρα από τη στάση όσων υψώνουν ανάστημα απέναντι στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που οι ίδιοι υπηρετούν, και προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου ανάμεσα στους στρατευμένους.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται και πόσο «κούφιες» είναι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, όπως οι χτεσινές του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Π. Ρήγα, ο οποίος με αφορμή το σοβαρό περιστατικό με την αναγραφή «ρητού» ναζιστή στρατάρχη στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στο Μανταμάδο, σε συνέντευξη έλεγε ότι οι οπλίτες «έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα».

 Πήραν πίσω την απόσπαση του φαντάρου που ζήτησε να σβηστεί το «ρητό» του ναζί στο Μανταμάδο

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι όπως έγινε γνωστό χτες, ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε στον στρατευμένο ο οποίος βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί, όπως και έγινε, το «ρητό» του ναζιστή, η απόσπαση που του είχε ανακοινωθεί, πάρθηκε πίσω.

Εργατικά σωματεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση

Για την αναγραφή του ναζιστικού «ρητού» οι αντιδράσεις συνεχίζονται.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει το σοβαρό περιστατικό σημειώνοντας ότι «πράξεις σαν κι αυτή συνδέονται με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία από τη μία καλεί στελέχη της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη καλεί σε διάφορα “αντιφασιστικά” μέτωπα. Καμία ανοχή στους φασίστες και στις εγκληματικές ιδέες και πράξεις τους. Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να τσακίσουν το φασισμό, όπως το έχουν κάνει ξανά στην Ιστορία, να θάψουν τους φασίστες κάτω από τα ερείπια του Ράιχσταγκ υψώνοντας την κόκκινη σημαία».

Τη στάση του φαντάρου χαιρετίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και σημειώνουν: «Οι απόγονοι του ναζισμού που θέλουν να μπολιάσουν τις συνειδήσεις των φαντάρων με φασιστικές ιδέες βρίσκουν έδαφος από τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου, για την υποταγή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς όπου συμμετέχει η χώρα μας και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας. Καλούμε τα σωματεία, τους ναυτεργάτες να καταγγείλουν το φασιστικό γεγονός στο στρατόπεδο της Λέσβου, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής με τις εγκληματικές ιδέες και πράξεις τους».

Στρατευμένοι καταδικάζουν την αναγραφή του «ρητού»

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι δηλώσεις στρατευμένων με τις οποίες καταγγέλλουν τις μεγάλες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για την αναγραφή του «ρητού» του ναζιστή στρατάρχη, ενώ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο φαντάρο που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί.

Στρατιώτης Πυροβολικού της 117 Α/Κ ΜΜΠ, στον Εβρο, δήλωσε:

«Καταδικάζω απερίφραστα την αναγραφή “ρητού” ενός ναζιστή εγκληματία πολέμου σε ελληνικό στρατόπεδο στο Μανταμάδο Λέσβου. Είναι μεγάλη η ευθύνη της διοίκησης του στρατοπέδου που επέτρεψε να αναγραφεί ένα τέτοιο “ρητό” σε ένα ελληνικό στρατόπεδο, όταν η Λέσβος και η Ελλάδα ολόκληρη πλήρωσε με ποταμούς αίματος την τριπλή ναζιστική – φασιστική κατοχή από Γερμανία – Ιταλία – Βουλγαρία. Είναι προς τιμήν των φαντάρων που αντέδρασαν σε αυτό το “ρητό” και απαίτησαν να σβηστεί από τον τοίχο του στρατοπέδου, όπως και έγινε. Το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, επειδή ενώ ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη καλώντας σε μέτωπα ενάντια στην ακροδεξιά, ανέχεται ταυτόχρονα την παρουσία των υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε κοινές επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια με τα κυβερνητικά στελέχη. Το τέρας του φασισμού δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί από κυβερνήσεις που κάνουν αντιφασισμό αλά καρτ, αλλά από τους ίδιους τους φαντάρους και τα στελέχη έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, μακριά από το ναζιστικό – φασιστικό δηλητήριο που στρέφει τον ένα λαό ενάντια στους άλλους».

Στρατιώτης Εφοδιασμού – Μεταφορών από το 79 ΤΥΠΕΘ στη Σάμο, μας δήλωσε:

«Πριν από μερικές μέρες διαβάσαμε για το απαράδεκτο και πολύ σοβαρό περιστατικό στη στρατιωτική μονάδα στο Μανταμάδο, στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, με τον “στολισμό” του τοίχου του στρατοπέδου με φασιστικό “ρητό” στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου, με ευθύνη του διοικητή της μονάδας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πριν από λίγο καιρό, κατά την εκπαίδευσή μας, δόκιμος έφεδρος αξιωματικός φώναζε εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα. Ολες αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες. Ο φασισμός, και ο εθνικισμός, που τον έχει ζήσει στο πετσί του ο λαός μας δεν χωράει στον ελληνικό στρατό, εκεί που κάνουν τη θητεία τους εργατόπαιδα, παιδιά μεταναστών και απόγονοι θυμάτων του ναζισμού. Η ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Αμυνας είναι τεράστια αφού δίνει πάτημα σε τέτοια περιστατικά καλώντας και ποζάροντας μαζί σε εκδηλώσεις και ασκήσεις του ελληνικού στρατού με τους φασίστες δολοφόνους της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Καμία ανοχή στους φασίστες ναζιστές. Οι ιδέες και οι ενέργειές τους δεν χωράνε στα στρατόπεδα όπου κάνουμε τη θητεία μας».

Στρατιώτες από το στρατόπεδο «Αποστολίδη» αναφέρουν: «Καταδικάζουμε την εμφάνιση του “ρητού” του φονιά των λαών στρατάρχη της Βέρμαχτ Μάνσταϊν στο στρατόπεδο της Λέσβου. Εχει τεράστιες ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση που βγάζει λάδι τους εγκληματίες ναζιστές της ΧΑ, που σουλατσάρουν μαζί στα στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να αποθρασύνει κάθε λογής φασιστικά στοιχεία μες στο στράτευμα. Λέμε ξεκάθαρα πως εμείς οι νέοι στρατευμένοι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε συνθήματα που έχουν ρατσιστικό ή αλυτρωτικό χαρακτήρα γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς, παρά μόνο τις αλυσίδες μας».

Από την 30ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, στο Λαγό Εβρου, στρατευμένοι μάς είπαν: «Η αναγραφή ρήσης του εγκληματία ναζιστή στρατάρχη Μάνσταϊν σε τοίχο στρατοπέδου στο Μανταμάδο της Λέσβου με ευθύνη της διοίκησης αποτελεί μία απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη ενέργεια. Συνιστά πρόκληση και προσβολή τόσο απέναντι σε εμάς τους νέους που υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία όσο και απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικά απέναντι στο λαό μας, στα θύματα της ναζιστικής κατοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα (Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανος, Χορτιάτης), στους χιλιάδες εκτελεσμένους από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους πολιτικούς προγόνους των χρυσαυγιτών και των κάθε είδους σύγχρονων φασιστοειδών. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γιατί με τη στάση της έχει αποθρασύνει τα ναζιστικά αποβράσματα που οι λαοί τσάκισαν με την πάλη τους το 1940 – 1945. Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων μας στη Λέσβο απομονώνουμε τους φασίστες και τους ναζιστές παντού!».

ΚΝΕ: «Λόγια του αέρα» οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

Σε σχόλιό του με αφορμή την τιμωρία του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη και την απόπειρα μετάθεσης του φαντάρου που ζήτησε να σβηστεί το χιτλερικό «ρητό» από το στρατόπεδο του Μανταμάδου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Υστερα από τη λαϊκή κατακραυγή και το εκτεταμένο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας από μαζικούς φορείς, συλλόγους αποστράτων, δηλώσεις συμπαράστασης στρατευμένων από μονάδες σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόσπαση που διέταξε για τον φαντάρο από το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (Μανταμάδος, Λέσβος), ο οποίος βγήκε στην αναφορά και απαίτησε να σβηστεί από τον τοίχο του στρατοπέδου το αντιδραστικό “ρητό” του χιτλερικού στρατάρχη.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Ρήγας, με χτεσινή του συνέντευξη έσκιζε τα ρούχα του λέγοντας ότι οι οπλίτες θητείας “έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα”. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, γιατί σήμερα ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης κλήθηκε σε απολογία και τιμωρήθηκε με φυλάκιση, με το πρόσχημα ότι έκανε γνωστή την αντίθεσή του στη συμμετοχή της φρεγάτας “Ναβαρίνον”, στην οποία και υπηρετούσε τη θητεία του, σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς λοιπόν οι οπλίτες “έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών”;

Οπως φαίνεται, οι δηλώσεις του υπουργού είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. Η λύση είναι οι φαντάροι μαζί με το λαό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Πηγή: rizospastis.gr 

(Επισκέψεις: 671 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend