Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τιμωρητικές πρακτικές, ποινές και εξευτελισμός για τους ανέργους από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)

Εφτά... καθήκοντα προς τους ανέργους προβλέπει η εξειδίκευση των διατάξεων του αντιδραστικού πρόσφατου νόμου για τον ΟΑΕΔ

«Όποιος δεν δουλεύει, φταίει»! 

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην τιμωρία των ανέργων που φτάνει μέχρι τη διαγραφή τους από το Μητρώο και τη διακοπή του γλίσχρου επιδόματος, στην περίπτωση που δεν συμμορφώνεται με έναν «κατάλογο καθηκόντων» και υποχρεώσεων. 

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ -κατά πλειοψηφία- ενέκρινε την «εξειδίκευση» του καθηκοντολογίου των ανέργων το οποίο αποτελεί πρόκληση τόσο όσον αφορά στην ουσία, αλλά και τη φρασεολογία του, λες και απευθύνεται όχι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά σε καταδικασμένους που εκτίουν ποινή!

Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά γινόταν λόγος για θέση εργασίας -που θα πρότεινε η ΔΥΠΑ- η οποία θα έπρεπε να περιγράφεται στο ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας, τώρα προβλέπεται πως «στην περίπτωση, που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία». 

Με μια κουβέντα, ο άνεργος αναγκάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, διαφορετικά θα υφίσταται τις ποινές που προβλέπονται. Δηλαδή την απώλεια του επιδόματος και τη διαγραφή του από το Μητρώο των ανέργων.

Εκεί όμως που η διοίκηση της ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ «δίνει τα ρέστα της» είναι στα καθήκοντα που υποχρεώνει τον άνεργο όσον αφορά στην αναζήτηση εργασίας και μάλιστα η μη εκπλήρωση κάθε ενός απ’ αυτά συνοδεύεται από την αντίστοιχη ποινή.

Συγκεκριμένα, από τον άνεργο -μεταξύ άλλων εξωφρενικών- απαιτούν:

«α) συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ή άλλο δημόσιο φορέα ή ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας με σκοπό την εύρεση εργασίας,

β) αποστολή αίτησης πρόσληψης ή και βιογραφικών σημειωμάτων απευθείας σε εργοδότες,

γ) διερεύνηση προοπτικών εργασίας μέσω συμμετοχής σε δράσεις συνδικάτων ή επιμελητηρίων ή άλλων φορέων,

δ) δημοσίευση έντυπων ή ηλεκτρονικών αγγελιών ή ανταπόκριση σε αγγελίες,

ε) συμμετοχή σε δοκιμασία, διαγωνισμό ή συνέντευξη που στοχεύει σε πρόσληψη,

στ) συμμετοχή σε προγράμματα συμβουλευτικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,

ζ) συμμετοχή σε προγράμματα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή σε άλλες δράσεις ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων ή ενέργειες για την εξασφάλιση επαγγελματικών αδειών, άλλων αδειών ή χρηματοδοτικών πόρων στο πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης».

Επιπλέον: «Ο αναζητών εργασία για την απόδειξη της ενεργού αναζήτησης εργασίας, η οποία πρέπει να λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο Ψηφιακά-Μητρώο ΔΥΠΑ, έχει την υποχρέωση να επισυνάπτει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ αποδεικτικά των ενεργειών του εφόσον του ζητηθούν από τη ΔΥΠΑ». Και μάλιστα σε κάθε βήμα του να ενημερώνει τη ΔΥΠΑ, να δίνει αναφορά πού βρίσκεται και τι κάνει, μέχρι και το αν «μεταβεί στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις είκοσι (20) συνεχόμενες ή σποραδικές ημέρες ανά ημερολογιακό έτος…»!

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ότι ο άνεργος διαγράφεται από το Μητρώο της ΔΥΠΑ και χάνει το επίδομα στην περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί και ο Υπηρεσία την κρίνει «κατάλληλη». Θεωρητικά για την ΔΥΠΑ, «κατάλληλη θέση» λογίζεται, αυτή που ταιριάζει με το εργασιακό του προφίλ, που έχει περιγραφεί στο ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας, σχετίζεται με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν και είναι κοντά στον τόπο που διαμένει. Η διαγραφή του ανέργου είναι για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Στην περίπτωση δε που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τη ΔΥΠΑ για 6 μήνες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο άνεργος θα διαγράφεται από το Μητρώο, ακόμα και στην περίπτωση που η ΔΥΠΑ κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις