Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τιμή στον μεγάλο παιδαγωγό Κώστα Καλαντζή από τον Δήμο Καισαριανής

Το Σάββατο 27 Οκτώβρη, ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον..

Το Σάββατο 27 Οκτώβρη, ο Δήμος Καισαριανής σε συνεργασία με την Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο παιδαγωγό, πρωτεργάτη της Ειδικής Αγωγής και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Κώστα Καλαντζή (Θεσσαλό), στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών), στις 6.30 μ.μ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Κώστα Καλαντζή, ο Δήμος Καισαριανής και η οικογένειά του προχωρούν στη διοργάνωση εκδήλωσης με σκοπό να αναδειχθούν η προσφορά του Κώστα Καλαντζή στην επιστήμη της Παιδαγωγικής και ειδικότερα της Ειδικής Αγωγής, η προσφορά του στην τέχνη και τον έντεχνο λόγο, καθώς και η συμμετοχή του στο ΕΑΜικό κίνημα, στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, που σημάδεψε τόσο τη ζωή όσο και το έργο του.

Ο Κώστας Καλαντζής (Θεσσαλός) γεννήθηκε στον Αλμυρό του Βόλου το 1911. Από νέος ασχολήθηκε με τα Γράμματα.

Στην Αθήνα συνεργάστηκε με τον λογοτέχνη Μελή Νικολαΐδη στην έκδοση του περιοδικού «Πνευματική Ζωή» και με τον παιδαγωγό Κώστα Σωτηρίου στην έκδοση του περιοδικού «Παιδαγωγική».

Το πρώτο του βιβλίο είναι η ποιητική συλλογή με τίτλο «Το τραγούδι του βουνού» (Αθήνα 1937). Πολλά διηγήματα, ποιήματα, ιστορικές μελέτες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις του δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του ’30 σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως «Πνευματική Ζωή», «Νεοελληνικά Γράμματα», «Νέα Εστία», «Κυπριακά Γράμματα», «Θεσσαλικά Χρονικά» και άλλα.

Η Κατοχή βρήκε τον Κώστα Καλαντζή δάσκαλο στην Καισαριανή, μαζί με την γυναίκα του Πιπίτσα Βακαρέλλη κοντά στην αείμνηστη παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη στο Πρότυπο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με νοητική υστέρηση.

Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση (διαφώτιση ΕΠΟΝ, ΕΑΜ δασκάλων, ΕΑΜ της συνοικίας). Τα ποιήματα τα εμπνευσμένα από τον αγώνα που έγραψε την περίοδο αυτή δημοσιεύτηκαν το Σεπτέμβρη του 1944 στη συλλογή «Καισαριανή».

Ο Κώστας Καλαντζής υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πέθανε στην Αθήνα το 1986.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το

Σάββατο 27 Οκτώβρη

στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής

(Βρυούλων 125 & Κλαζομενών).

Ωρα προσέλευσης: 6.30 μ.μ. Ωρα έναρξης: 7 μ.μ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Χαιρετισμοί:

Ηλίας Σταμέλος, Δήμαρχος Καισαριανής

Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Πρόεδρος Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Καθηγητής Παιδαγωγικής & Λογοτεχνίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

 Μανώλης Κολιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής, Πρόεδρος Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος

Αθηνά Φραγκούλη, Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών/Λογοθεραπευτών  

Λευτέρης Ρατσιάτος, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής

Α΄ κύκλος: ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κωνσταντίνος Χρηστάκης, Ειδικός Πάρεδρος ε.τ. του Π.Ι.:  «Κώστας Καλαντζής: Άνθρωπος των γραμμάτων – οραματιστής δάσκαλος – ειδικός παιδαγωγός- πρωτεργάτης της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα»

Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας:  «Η συμβολή της Ξανθίππης Βακαρέλλη-Καλαντζή στη πορεία και το έργο του Κ. Καλαντζή»

Σωτήρης Τσιώλης, υποψήφιος Διδάκτωρ ΠΤΔΕ ΑΠΘ: «Η πολιτική διάσταση της ζωής του Καλαντζή μέχρι το 1940»

 Δυνατότητα για ερωτήσεις από το κοινό

Β΄  κύκλος: ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Γιώργος Γρόλλιος, Καθηγητής Παιδαγωγικής ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Γενικός Γραμματέας  Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος: «Ο Κ. Καλαντζής ως Ιστορικός της νεοελληνικής εκπαίδευσης»

Σάντρα Βαϊτση, MSc λογοπεδικός, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιο Συλλόγου Λογοπεδικών/Λογοθεραπευτών:  «Κώστας Καλαντζής, μια προσωπικότητα που σφράγισε την ειδική διαπαιδαγώγηση και την πορεία της λογοπεδικής επιστήμης»

Σωτήρης Τσιώλης, Εκπαιδευτικός, υποψήφιος Διδάκτωρ ΠΤΔΕ ΑΠΘ: «Το έργο του Κ.Καλαντζή στην Θεραπευτική Παιδαγωγική και Ειδική Αγωγή»

Δυνατότητα για ερωτήσεις από το κοινό

Γ΄ κύκλος: «Ο Καλαντζής της Καισαριανής»

Αγγελική Γκούσκου, Εκπαιδευτικός. συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»: «Κώστας Καλαντζής: Ο Παιδαγωγός που υπηρέτησε τις ανάγκες του λαού μέσα από το πρωτοπόρο επιστημονικό του έργο»

  • Δραματοποιημένη ποίηση από τη συλλογή του «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις