Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Τραμπ: Στο τραπέζι η «κατάπαυση πυρός», οι σπάνιες γαίες και η παραχώρηση εδαφών

Δύο σημαντικά θέματα της διαπραγμάτευσης θα είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους.

Με τη διάρκεια επικοινωνίας χωρίς προκαθορισμένο όριο και «όσο κριθεί απαραίτητο» από τους δύο ηγέτες, θα συζητηθεί η πρόταση κατάπαυσης του πυρός, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιδίδεται σε μια προσπάθεια να πείσει τον ομόλογό του να αποδεχθεί το σχέδιο και να προχωρήσει προς ένα πιο μόνιμο τέλος της τριετούς σύγκρουσης.

Το Κίεβο φοβάται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συμφωνήσει να δώσει στη Ρωσία τον έλεγχο του λιμανιού της Οδησσού, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι συνεργάτες του Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

«Ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί <…> (να συμφωνήσει να αφήσει τη Μόσχα να αποκτήσει τον έλεγχο τμημάτων της Ουκρανίας. – σημείωση του συντάκτη), συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του κρίσιμου λιμανιού στην Οδησσό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Mike Waltz, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, η επίλυση της σύγκρουσης θα απαιτούσε την παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο για μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι θεωρεί απίθανο να επιστρέψει η Ουκρανία στα σύνορα του 2014, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να τερματιστούν οι μάχες με ευνοϊκούς όρους και για τις δύο πλευρές. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της Κριμαίας, την οποια η Ρωσία κατέχει από το 2014, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει στη ρωσική πλευρά.

Το Reuters κάνει την εκτίμηση πως η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία θα είναι μια δοκιμασία για τη σύναψη πιθανής συμφωνίας.

«Έχουν συμφωνηθεί πολλά στοιχεία μιας Τελικής Συμφωνίας, αλλά πολλά απομένουν», είπε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα.

Κάθε εβδομάδα φέρνει 2.500 θανάτους στρατιωτών, και από τις δύο πλευρές, και πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ. Ανυπομονώ για την κλήση με τον Πρόεδρο Πούτιν».

Η Ουκρανία, με την οποία ο Τραμπ είχε περιγράψει προηγουμένως ως δυσκολότερη συνεργασία από τη Ρωσία, συμφώνησε με την προτεινόμενη εκεχειρία 30 ημερών από τις ΗΠΑ. 

«Λάβαμε μια καλή δέσμευση από την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στο «The Guy Benson Show» στο ραδιόφωνο του Fox News τη Δευτέρα.

«Συμφώνησαν να σταματήσουν να πυροβολούν και να παγώσουν τα πάντα εκεί που είναι, και μπορούμε να μιλήσουμε για το πώς να τελειώσει οριστικά αυτό. Και τώρα πρέπει να πάρουμε κάτι τέτοιο από τους Ρώσους», είπε ο Ρούμπιο. «Θα μάθουμε περισσότερα αύριο αφού μιλήσει ο πρόεδρος στον Πούτιν. Και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση».

Reuters: Τι θα περιλαμβάνει ενα μακροπρόθεσμο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ποιες πτυχές θα συνιστούσαν ένα πιο μακροπρόθεσμο ειρηνευτικό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών παραχωρήσεων από το Κίεβο και του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που πιθανόν να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι έχει πει επανειλημμένα ότι η κυριαρχία της χώρας του δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ότι η Ρωσία πρέπει να παραδώσει τα εδάφη που έχει καταλάβει. 

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έγινε επειδή η υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ απείλησε την ασφάλεια της Ρωσίας και ζήτησε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους που έχει καταλάβει, οι δυτικές κυρώσεις πρέπει να χαλαρώσουν και το Κίεβο πρέπει να διοργανώσει προεδρικές εκλογές. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy, που εξελέγη το 2019, κυβερνά επί του παρόντος με τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε λόγω του πολέμου.

Reuters: Σκληρός διαπραγματευής ο Πούτιν

Όπως αναφέρει το Reuters,  o Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε ως υποψήφιος για την προεδρία να τερματίσει τον πόλεμο σε ένα 24ωρο, αντιμετωπίζει έναν σκληρό διαπραγματευτή, τον Πούτιν.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να προσπαθήσει βασικά να δημιουργήσει περισσότερο θόρυβο σε αυτή τη συνομιλία με τον Πρόεδρο Τραμπ, προσποιούμενος ότι συμφωνεί σε κάτι ενώ ταυτόχρονα απαιτεί όλο και περισσότερες παραχωρήσεις από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε η Maria Snegovaya, ανώτερη συνεργάτιδα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού think-tank «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών».

Ο Τραμπ έχει φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά στη Μόσχα από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Έχει εκφράσει κάποια συγγένεια με τον Πούτιν, αλλά η κυβέρνησή του έχει δείξει πρόσφατα σημάδια προθυμίας να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο για να σταματήσει τις μάχες.

Ο Τραμπ πραγματοποίησε μια αμφιλεγόμενη συνάντηση με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Πούτιν για παράταση του πολέμου, λέγοντας ότι όταν ο Ρώσος ηγέτης μιλήσει στον Τραμπ την Τρίτη, θα έχει ενημερωθεί για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες για μια εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αποκαλύψει πως το κύριο αντικείμενο της συζήτησης θα αφορά εδαφικά ζητήματα, τον έλεγχο ενεργειακών υποδομών και τη διανομή περιουσιακών στοιχείων. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «καθυστερεί σκόπιμα» και δεν δίνει σαφή απάντηση στην πρόταση εκεχειρίας.

Bloomberg: Ο Πούτιν απαιτεί να ανασταλούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Νέες πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, αναφέρουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν – εκτός των άλλων αιτημάτων – απαιτεί πλέον και την αναστολή όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία για όσο θα διαρκεί η κατάπαυση του πυρός που έχει προταθεί από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές, αλλά και έναν ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να κατέστησε τη διακοπή των οπλικών προμηθειών ως προϋπόθεση για την υπογραφή οποιασδήποτε εκεχειρίας.

Δύο Ρώσοι αξιωματούχοι, που γνωρίζουν το παρασκήνιο, υπογράμμισαν ότι επιδίωξη του Κρεμλίνου είναι να τερματιστούν όλες οι παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, ωστόσο κατ΄ελάχιστον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να αποδεχτεί τον τερματισμό της εξοπλιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, η οποία εξάλλου είναι και η σημαντικότερη.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως η ΕΕ δηλώνει απρόθυμη να αποδεχτεί έναν τέτοιο όρο, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στη Ρωσία να επανεξοπλιστεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ενισχύοντας το πλεονέκτημά της έναντι της Ουκρανίας.

Η «έξυπνη διπλωματία» του Πούτιν και οι όροι που έθεσε

Μετά την κατάθεση της πρότασης για 30ημερη κατάπαυση του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εφάρμοσε μια «έξυπνη διπλωματία», πετυχαίνοντας να μην απορρίψει το σχέδιο, αλλά να θέσει μια σειρά από όρους, επιτρέποντάς του να διατηρήσει τον έλεγχο στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας εκεχειρίας, παρότι υπογράμμισε πως αυτή θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και όχι προσωρινή, διασφαλίζοντας τη διαρκή ειρήνη και εξαλείφοντας τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης. Χαρακτήρισε «καλή» – ως βάση συζήτησης – την πρόταση των ΗΠΑ και ευχαριστώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις προσπάθειές του, ικανοποίησε την αυταρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ και απέφυγε τη ρήξη, κρατώντας σε τροχιά αναθέρμανσης τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε την μπάλα στο κοινό τραπέζι των συνομιλιών, δείχνοντας διάθεση για λύση, αλλά με δικούς του όρους, επισημαίνοντας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν για να εφαρμοστεί πραγματικά μια εκεχειρία.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία, αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι θα συμπεριληφθούν οι όροι. Ταυτόχρονα φαίνεται πως σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το χρόνο των συζητήσεων με τις ΗΠΑ και την πλεονεκτική του θέση στα πεδία των μαχών για να αποκομίσει περαιτέρω εδαφικά κέρδη στο ανατολικό μέτωπο και να εκδιώξει οριστικά τον ουκρανικό στρατό από το Κουρσκ, στερώντας και τα τελευταία διαπραγματευτικά «χαρτιά» από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά θέματα

Απόψεις