Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Από τα …θερινά όργια σε έναν καυτό χειμώνα!

Αυλαία αυτή την εβδομάδα για τα περίφημα Θερινά Τμήματα της Βουλής, που (και) φέτος δικαίωσαν την …φήμη τους, ως η..

Αυλαία αυτή την εβδομάδα για τα περίφημα Θερινά Τμήματα της Βουλής, που (και) φέτος δικαίωσαν την …φήμη τους, ως η κοινοβουλευτική διαδικασία με την μεγαλύτερη παραγωγή επώδυνων νομοσχεδίων. Την ερχόμενη Δευτέρα εγκαινιάζεται (με αγιασμό κατά τα συνήθη) η νέα κοινοβουλευτική σύνοδος, με την ολομέλεια της Βουλής να μπαίνει σε έναν νέο κύκλο αντιλαϊκής νομοθέτησης αρχής γενομένης με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κανονισμό ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι υποχρεωμένος να το καταθέσει «την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου» και να ξεκινήσει η συζήτηση του στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.

Στις …κορυφαίες (αντιλαϊκές) στιγμές των Θερινών Τμημάτων του 2014 δεν μπορεί κανείς παρά να κατατάξει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, τον Ιούλιο. Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με την διαδικασία του επείγοντος ενώ η κυβέρνηση με τον «κλασσικό» πραξικοπηματικό τρόπο των τελευταίων ετών αρνήθηκε να συζητηθεί στην Βουλή η πρόταση για δημοψήφισμα παρότι αυτή στηρίχθηκε από 120 βουλευτές. Στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής ψηφίστηκε πρίν λίγες ημέρες και ο περίφημος ΕΝΦΙΑ, μέσα σε έναν ορυμαγδό διαμαρτυριών ακόμη και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θεσμοθέτησε έτσι ένα ακόμη χαράτσι στην λαϊκή στέγη μονιμότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Αμφότερα τα νομοθετήματα «πέρασαν» μέσω της διαδικασίας της αντικαταστάσεως βουλευτών, αφού και στα δύο αντικαταστάθηκαν από 9 βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού. Θυμίζουμε ότι τα θερινά τμήματα αποτελούνται από 100 βουλευτές και η κυβέρνηση έχει δικαίωμα αντικατάστασης όλων των βουλευτών της οποιαδήποτε στιγμή.  

Μπορεί να είδαν λιγότερο το φως της δημοσιότητας, χωρίς όμως να είναι λιγότερο σημαντικά τα νομοσχέδια για τις έρευνες των υδρογοναανθράκων, της ενίσχυσης των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αιολικής ενέργειας καθώς και το νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική, που διασφάλισε τα συμφέροντα των κινεζικών επενδύσεων στα πέριξ του λιμανιού του Πειραιά.

Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η τροπολογία που πέρασε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου προκειμένου να διευκολυνθεί η συγχώνευση του ομίλου του ΔΟΛ με αυτόν του Πήγασου (Ψυχάρης-Μπόμπολας). Μια ρύθμιση που δρομολογήθηκε καθ’ υπαγόρευση σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην μπορέσει- λόγω χρόνου- να καταθέσει την έκθεση οικονομικής αποτίμησης της τροπολογίας, όπως είναι υποχρεωμένο.

Παράλληλα κατά την διάρκεια των Θερινών Τμημάτων συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα που συνιστά ουσιαστικά «φακέλωμα» για τα κόμματα που αντιμάχονται το σύστημα. Θεσμοθετεί την υποχρέωση ονομοστικοποίησης ακόμη και τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης του ενός ευρώ. Αναμένεται να είναι από τα πρώτα νομοθετήματα που θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Βουλής και μέσα στον Οκτώβρη.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι …έγινε γαργάρα (κατά το κοινώς λεγόμενο) η συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου, που είχε ζητήσει ήδη από τον Μαϊο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα «δει» το θέμα μετά την λήξη των θερινών τμήματα, πλην όμως … «ούτε κουβέντα»! 

Απόψεις