Αντιδράσεις προκαλούν τα βίντεο που παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή ο δικηγόρος της εταιρείας φύλαξης – βιντεοεπιτήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, «Interstar Security», Βασίλης Καπερνάρος.
Μετά τα αναλυτικά ερωτήματα του Ειδικού Πραγματογνώμονα Τεχνικού συμβούλου του Συλλόγου Τέμπη 2023, Βασίλη Κοκοτσάκη οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν:
«Τα είδα(τα βίντεο) αλλά με τη λογική ότι βλέπω μία διαρροή από έναν δημοσιογράφο στο Ιντερνετ, όχι κάποιο επίσημο βίντεο που περιέχεται στη δικογραφία γιατί επίσημα δεν μας έχουν έρθει. Ρωτήσαμε και μας είπαν πως ακόμα δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Φαντάζομαι πως ο ανακριτής θα τα έχει στείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αν τα έχει παραλάβει, για να πιστοποιηθεί ότι είναι γνήσια και πως ταιριάζουν στη συγκεκριμένη μέρα και ώρα», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Εξελίξεις» ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης. Ο ίδιος ανέφερε πως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας λέει ότι η ανάκριση είναι μυστική και υπάρχει λόγος που είναι μυστική καθώς δεν πρέπει να επηρεάσει την εξέλιξη της δίκης. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η πλευρά των οικογενειών δεν έχει αναφέρει στοιχεία της δικογραφίας.
«Αυτό δεν υπάρχει ακόμα στη δικογραφία και το έχει ένας δημοσιογράφος που το βγάζει στο Twitter. Και ρωτώ την Εισαγγελία: Υπάρχει το απόρρητο της ανάκρισης; Αν έχει καταργηθεί να το ξέρουμε και εμείς. Πώς βρέθηκε 2 χρόνια μετά; Αυτό το βίντεο είναι από τις κάμερες παρακολούθησης του ΟΣΕ όπου αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ΟΣΕ. Πώς το υλικό του ΟΣΕ βγαίνει στο Twitter; Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα από ένα οποιοδήποτε βίντεο. Εμείς δεν βασιζόμαστε σε μία φήμη ή εκτίμηση. Ό,τι έχουμε πει στο πόρισμα ισχύει. Στο βίντεο που βλέπουμε υπάρχει χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις ποσότητες που ψάχνουμε».
Ο Νίκος Πλακιάς, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Εξελίξεις», αναφέρθηκε στα νέα επίμαχα βίντεο: «Είναι για γέλια. Δύο χρόνια περίμεναν να βγει ο κόσμος έξω, να ασκηθεί πίεση και ξαφνικά σε μία εβδομάδα έκαναν ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια; 24 μήνες ψάχναμε ένα βίντεο και στοιχείο, ό,τι έχει βγει είναι από εμάς., Έχουμε γίνει ντεντέκτιβ εμείς. Γιατί δεν μας έδωσαν αυτά τα βίντεο πριν από 10 μήνες για να συνεχίζουμε την έρευνα σε άλλο επίπεδο. Πάνε να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και την κοινή γνώμη. Εγώ ήμουν σίγουρος πως υπήρχε βίντεο», είπε ο κ. Πλακιάς.
Όπως είπε, από την αρχή το ερώτημα για το εάν υπήρχε ύποπτο φορτίο δεν έχει απαντηθεί ακόμα. «Πώς έγινε η έκρηξη; Ήρθαν οι εξωγήινοι και έγινε; Το θέμα της εκρήξεως θα μείνει κενό και θα μας απασχόλει. Στη δικογραφία θα μπει το από πού προήλθε η έκρηξη; Γιατί δεν ανοίγουμε τα τηλέφωνα των υπεύθυνων για το μπάζωμα και να μην πάμε σε καμία Προανακριτική; Έχουμε κάνει αίτημα να γίνει αυτό».
Στη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η «Interstar», μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου, η εταιρεία απαντά στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει μετά τη δημοσιοποίηση των νέων βίντεο υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία καθυστέρηση, πόσο μάλλον 1,5 ή 2 ετών όπως κυκλοφόρησε στις ειδήσεις». «Χειριστής του Επιχειρησιακού Κέντρου της εταιρίας, κατέβασε 3 βίντεο από 2 σημεία τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούν Σιδηροδρομικό Σταθμό».
«Σημαντικά σημεία του ιστορικού διαχείρισης του αποδεικτικού υλικού από πλευράς της εταιρείας security ‘Interstar”:
1. Ό,τι ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές, δόθηκε σε άμεσο χρόνο 2 ή 3 ημερών ανάλογα του όγκου δεδομένων των βίντεο ή το γεωγραφικό σημείο από το οποίο έπρεπε να συλλέξουμε τον σκληρό δίσκο του αντίστοιχου καταγραφικού καμερών. Δεν υπήρξε ποτέ καμία καθυστέρηση, πόσο μάλλον 1,5 ή 2 ετών όπως κυκλοφόρησε στις ειδήσεις.
2. Τα καταγραφικά των καμερών είναι ρυθμισμένα βάσει της νομοθεσίας, στις 15 ημέρες εγγραφής. Στη συνέχεια γίνεται επανεγγραφή πάνω από το υπάρχον υλικό. Τα καταγραφικά είναι περιουσία του ΟΣΕ και χωρίς νομική εντολή, δεν επιτρέπεται να γίνει καμία τροποποίηση στη ρύθμιση αυτή, ή εξαγωγή βίντεο.
3. Η εταιρία κατέβαζε και χορηγούσε εντός των 15 ημερών, ΜΟΝΟ τα βίντεο που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές και τα οποία εκείνο το χρονικό διάστημα (από τις 28/02/23 και μέχρι και 15 μέρες μετά), αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15νθήμερο.
4. Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσφατα διαπιστώθηκε, εντός του ανωτέρω 15νθημέρου και συγκεκριμένα στις 02/03/23 και 09/03/23, χειριστής του Επιχειρησιακού Κέντρου της εταιρίας, κατέβασε 3 βίντεο από 2 σημεία τα οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούν Σιδηροδρομικό Σταθμό. (Διευκρινίζεται ότι όλα τα βίντεο τα οποία ζητήθηκαν από την εταιρία, αφορούσαν τα αποκλειστικά και μόνο σημεία των Σιδηροδρομικών σταθμών και όχι άλλες εγκαταστάσεις).
5. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ενδελεχέστατη έρευνα για το θέμα σε σχέση με τη σύνθεση και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία βγήκε στη δημοσιότητα. Η Διοίκηση της εταιρίας τόσο λόγω της επικαιρότητας όσο και σε συνέχεια της λανθασμένης ονομασίας του σημείου που είχε περιληφθεί στην σχετική παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή, για τη χορήγηση των σκληρών δίσκων από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης αντί του Εμπορευματικού Σταθμού (όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι εννοούσαν και όπως προκύπτει και από τη σχετική αλληλογραφία), έδωσε ρητή εντολή να ερευνηθούν όλοι οι υπολογιστές καθώς και οι 889 κάμερες του Επιχειρησιακού Κέντρου που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη λήψη αρχείων, μήπως τυχόν και υπάρχει κάποιο επιπλέον αρχείο καταγραφής σχετικό με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο ενδεχομένως δεν έχει ζητηθεί από τις αρχές που διενεργούν την ανάκριση.
Κατά την έρευνα αυτή βρέθηκαν τα τρία αρχεία (βιντεοληπτικό υλικό) τα οποία προέρχονται από κάμερες, υλικό από τις οποίες ουδέποτε μας ζητήθηκε και από κανέναν και απεικονίζουν καθαρά τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, λίγο πριν τη σύγκρουσή της με την επιβατική αμαξοστοιχία. Η εταιρία άμεσα δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της και με δική της πρωτοβουλία, παρέδωσε στον Εφέτη Ανακριτή όλα όσα ήδη είναι γνωστά ως παραδοθέντα στη Δικαιοσύνη, σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται».