Πολιτισμός

«Τα Παιδιά του Παραδείσου» την Παρασκευή στην Καισαριανή

Με δυο πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, «Μικρό Αφιέρωμα στον Ιρανικό Κινηματογράφο», συνεχίζει τις προβολές της τον Απρίλη η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής. «Τα παιδιά του Παραδείσου», την Παρασκευή  5 Απρίλη, και «Η γεύση του κερασιού» στις 19 Απρίλη 2019.

Ο Ιρανικός κινηματογράφος είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κινηματογραφικό ρεύμα από την εποχή της Γαλλικής Nouvelle Vague (Νέου Κύματος).

 Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, ιρανικές ταινίες προβαλλόταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η διάχυτη αίσθηση που επικρατούσε στους θεατές ήταν ότι επρόκειτο για έναν τριτοκοσμικό κινηματογράφο «της μιζέριας και της φτώχειας» — ένα είδος σινεμά που το δυτικό κοινό αντιμετωπίζει με συγκατάβαση, ως ένα εξωτικό είδος που επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού.

Καθώς τα Φεστιβάλ λειτουργούν ως ένα είδος κινηματογραφικής πρωτοπορίας, αυτή η εμμονή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν ένας προάγγελος αυτών που ακολουθούσαν. Αυτό που έδειξε ο χρόνος, ήταν και αυτό που διέλυσε την επιφυλακτικότητα των πρώτων θεατών του Φεστιβάλ.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Παρασκευή 5 Απρίλη 2019

 «Τα Παιδιά του Παραδείσου»
(BACHEMA – YE ASEMAN)

του Ματζίντ Ματζιντί

 Μια τρυφερή ταινία για την αγνότητα και την καλοσύνη που κρύβει η παιδική ψυχή.

Ο εννιάχρονος Αλί, επιστρέφοντας από τον τσαγκάρη, χάνει τα παπούτσια της μικρής αδελφής του Ζόρα, στο δρόμο. Η οικογένειά του είναι φτωχή και δεν υπάρχουν χρήματα για άλλο ζευγάρι. Η δυσκολία που παρουσιάζεται είναι το πώς θα πηγαίνει τώρα η Ζόρα στο σχολείο και μάλιστα χωρίς να το μάθουν οι γονείς τους. Τα παιδιά αποφασίζουν να μοιραστούν τα φθαρμένα αθλητικά παπούτσια του Αλί. Το πρόβλημα δεν λύνεται. Για την Ζόρα, τα παπούτσια είναι μεγάλα και πλέουν στα πόδια της. Ο Αλί μαθαίνει πως πρόκειται να γίνει αγώνας δρόμου. Το τρίτο έπαθλο είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Ο Αλί αποφασίζει να λάβει μέρος, για να το κερδίσει αλλά θα προσπαθήσει να μη βγει πρώτος ή δεύτερος, αλλά τρίτος.

Παίζουν: Μιρ Φαρόχ Χαζεμιάν, Μπαχάρι Σεντίκι, Αμίρ Νάζι

Κοινωνική 1997 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 87′

Παρασκευή 5 Απρίλη 2019

«Η Γεύση του Κερασιού»
(Ta’ Me Guilas)

του Αμπάς Κιαροστάμι

Ένα βραβευμένο, με τον Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών, αριστουργηματικό δράμα.

 Η ταινία διερευνά τη ζωή, το θάνατο και τα μικρά θαύματα που συμβαίνουν ενδιάμεσα. Ο κύριος Μπάντι είναι ένας μεσήλικας που επιθυμεί να αυτοκτονήσει. Προσφέροντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αναζητά κάποιον να τον βοηθήσει στις τελευταίες του στιγμές, που θα μπορούσε να θάψει το σώμα του όταν καταφέρει να ολοκληρώσει την αποστολή του ή να τον σώσει αν αποτύχει. Πρώτα απευθύνεται σε έναν Κούρδο στρατιώτη και στη συνέχεια σε έναν Αφγανό φοιτητή, που προσπαθούν να τον πείσουν να μην το κάνει. Τελικά, συναντά έναν Τούρκο ταριχευτή, που απρόθυμα δέχεται την προσφορά, μόνο επειδή έχει την ανάγκη των χρημάτων, αν και αυτός προσπαθεί να τον πείσει να μην το κάνει.

Παίζουν: Χομαγιόν Ερσάντι, Αμπνολραχμάν Μπαγκερί

Σινεφίλ 1997 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 99′

 

Οι προβολές έχουν ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

 

Είσοδος: Ελεύθερη συνεισφορά 2 €

e-mail: [email protected]
Facebook: Σκοπευτήριο – Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής

Τηλ. Επικοινωνίας: 697.39.99.219 – 697.91.19.018

 

 

 

 

(Επισκέψεις: 295 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend