Κοινωνία

Συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση εργαζομένου από την «Alpha Bank»

Συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου με αναπηρία από τη διοίκηση της Alpha Bank διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 23 Αυγούστου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της διοίκησης της «ALPHA BANK» (Σταδίου 40).

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι ο εργαζόμενος με αναπηρία «εξαναγκάστηκε να υπογράψει την απόλυσή του με τη διαδικασία της ”εθελούσιας εξόδου”», προκειμένου «να προχωρήσει η αναδιάρθρωση προσωπικού της τράπεζας, για τη στήριξη της κερδοφορίας της».

Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί, το 1992, με τον ειδικό νομό για τις προσλήψεις αναπήρων (Νόμος 1648). Μάλιστα, η διοίκηση της Τράπεζας αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

«Η Alpha Bank δεν σταμάτησε, όμως, μόνο εκεί. Στο νέο οργανόγραμμα-κανονισμό που κυκλοφόρησε, καταργεί την τεχνική υπηρεσία, άρα δεκάδες θέσεις εργαζομένων και μαζί με αυτές, τις μοναδικές που από το νόμο είναι προσδιορισμένες να δουλεύουν ανάπηροι, αυτές των τυφλών τηλεφωνητών», όπως τονίζει η ΣΕΑΑΝ.

Παράλληλα, η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης «που με την κάλυψη της, αλλά και με τα μέτρα που δρομολογεί ενάντια στους ανάπηρους (περικοπές σε θεραπείες, επιδόματα και συντάξεις), δίνει άλλοθι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας».

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής υπογραμμίζει πως το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό, καθώς «οι τράπεζες, με πρόσφατα παραδείγματα τις Alpha Bank και Εθνική, εξωθούν σε ”εθελούσια” απόλυση συναδέλφους ΑμΕΑ, προκειμένου να γλιτώσουν από τα ”βαρίδια” και να αυξήσουν την κερδοφορία τους».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει: «Στην Alpha Bank είναι δεκάδες οι περιπτώσεις των συναδέλφων ΑμΕΑ τους οποίους καλεί η Διοίκηση (ΔΑΔ) προκειμένου να τους κατευθύνει σε υπογραφή της ”εθελούσιας” και όταν αυτοί δεν δέχονται τους μετακινεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους, τους τρομοκρατεί, τους αφήνει χωρίς αντικείμενο εργασίας προκειμένου να τους εξωθήσει σε παραίτηση.

Αντίστοιχα η Εθνική, όπου μέσα στις καλοκαιρινές άδειες, αποφάσισε τη μαζική μετακίνηση συναδέλφων ΑμΕΑ από τα καταστήματα σε μια υπερδιεύθυνση στη Λ. Συγγρού, χωρίς να τους ρωτήσει ή να τους προειδοποιήσει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η μετακίνησή τους στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους. Γκετοποιεί τους συναδέλφους ΑμΕΑ και κατά τ’ άλλα κορδώνεται για την ”κοινωνικό” της πρόσωπο».

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής αναφέρει επίσης ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Αφήνει στο απυρόβλητο το τραπεζικό κεφάλαιο να ματώνει τα λαϊκά εισοδήματα, κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση του ωραρίου μας (κι ας κομπάζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για κάποια πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε Τράπεζες. Μπροστά στα κέρδη των τραπεζών από τις απλήρωτες υπερωρίες μας αυτά είναι ψίχουλα!). Τώρα, στην περίπτωση των ΑμΕΑ, η κυβέρνηση κωφεύει. Είναι για γέλια και για κλάματα η ημερομηνία διεξαγωγής της εργατικής διαφοράς στο ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση), 15 μέρες μετά την απόλυση του συναδέλφου που προσέφυγε για να ανακληθεί η υπογραφή του!».

Επιπλέον, καλεί όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες «να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε όσους συναδέλφους χτυπιούνται σήμερα από την πολιτική των εργοδοτών μας. Να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού. Να βάλουμε φρένο στα αντεργατικά τους σχέδια!».

Πηγή:902.gr

(Επισκέψεις: 141 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend