Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων στο Μέγαρο Μαξίμου: «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»

Με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου  Εργασίας ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, βροντοφωνάζοντας «Άδεια..

Με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου  Εργασίας ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, βροντοφωνάζοντας «Άδεια και δώρα είναι πληρωμένα, δώστε πίσω τα κλεμμένα» και «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας

Οι συνταξιούχοι απαιτούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα. Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την Εθνική Σύνταξη. Πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού – νοσηλευτικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, απαιτούν να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας και παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 14/10/2022 ότι αυτά σύντομα θα δοθούν.

Αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων επέδωσε υπόμνημα σε εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η συγκέντρωση αυτή είναι συνέχεια των προηγούμενων απαιτώντας τη λύση των δίκαιων αιτημάτων μας, μετά το σάρωμά τους από τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκατριών χρόνων.

Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι λεγόμενες αυξήσεις που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως σας είχαμε τονίσει στη συνάντησή μας στις 14/10/2022, αποδείχτηκαν εμπαιγμός αφού σε ένα εκατομμύριο περίπου συνταξιούχους δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ παρά τις δικές σας εκτιμήσεις ότι αύξηση θα λάβει το 95% των συνταξιούχων. Και όσοι πήραν την αύξηση του 7,75% είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αφού αυτή είναι πολύ μικρότερη από τον επίσημο πληθωρισμό. Για τους ίδιους λόγους τα επιδόματα που αποδίδει εφάπαξ η κυβέρνηση, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες των συνταξιούχων.

Διεκδικούμε την ακύρωση των περικοπών των συντάξεών μας, αυτές είναι κατακτημένες και πληρωμένες με τον αγώνα και τον μόχθο μιας ζωής.

Απαιτούμε:

Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.

Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και άμεσα το Δώρο του Πάσχα.

Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Πρόσληψη προσωπικού ιατρικού – νοσηλευτικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Στις 14/10/2022 δεσμευθήκατε μπροστά στην αντιπροσωπεία μας και τους παριστάμενους υπουργούς ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποδοθούν στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές για τις λειτουργικές ανάγκες τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4611/19.

Από τότε έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες και παρά τη νέα επιστολή που σας αποστείλαμε, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ούτε από εσάς, ούτε από τον υπουργό.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη. Αποτελεί παράνομη άρνηση εκπλήρωσης του νόμου, που σκοπεύει στο να δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στη λειτουργία των σωματείων μας.

Τα χρήματα είναι δικά μας και προφανώς δεν ανήκουν στον κ. υπουργό που αρνείται εδώ και 5 περίπου μήνες να εκτελέσει την εντολή σας, ούτε έχουν καμιά σχέση με δημοσιονομικά ή άλλα ζητήματα και απαιτούμε άμεσα να αποδοθούν δίχως καμιά καθυστέρηση.

Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρήσουμε πως η άρνηση της απόδοσης αποτελεί δική σας προσωπική επιλογή και ευθύνη».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιούχων σημειώνει:

«Η δυνατότητα και η ελπίδα να λυθούν τα καυτά προβλήματα που τσακίζουν τη ζωή μας βρίσκεται στους αγώνες και στη μαζική συμμετοχή μας σε αυτούς, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε, αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα επιβάλλεται να αγωνιστούμε, όταν βλέπουμε ότι οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και νέα προβλήματα προκύπτουν για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, όταν τα πάντα παραδίδονται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αποτέλεσμά τους είναι η φοβερή ακρίβεια στα προϊόντα και στην Ενέργεια, που εξαφάνισε τις συντάξεις μας, οι φοβερές ελλείψεις σε προσωπικό στη Δημόσια Υγεία, στον ΕΦΚΑ και σε νευραλγικούς τομείς για την ασφάλεια της ζωής μας. Όταν συνεχίζεται η καταστροφική τους πολιτική με την παράδοση του νερού στα νύχια των ομίλων, για να λέμε σε λίγο το νερό νεράκι. Σε αυτές τις πολιτικές, πέραν των άλλων, βρίσκονται και οι αιτίες για το πρόσφατο εγκληματικό δυστύχημα των δύο τρένων που στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους και τον τραυματισμό δεκάδων.

Μόνο με τον αγώνα μας σε κοινή δράση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορούμε να βάλουμε φραγμό και να αλλάξουμε τη δραματική ζωή που μας έχουν επιβάλει.

Συνεχίζουμε γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία των λεγόμενων αυξήσεων, των επιδομάτων, τα διάφορα τρύπια καλάθια μετά τις καθημερινές αυξήσεις και τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, που δεχόμαστε τα τελευταία δεκατρία χρόνια, κατά τα οποία κατάντησαν τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα. Γιατί απαιτούμε όλα όσα έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας και δεν είναι χάρισμα κανενός.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα.
  • Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την Εθνική Σύνταξη.
  • Πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού – νοσηλευτικού, στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.
  • Απαιτούμε να αποδοθούν τώρα στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές για τις λειτουργικές ανάγκες τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4611/19. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας και παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 14/10/2022 ότι αυτά σύντομα θα δοθούν, ακόμη περιμένουμε…

Η ΣΕΑ στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Γάλλους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον μαζικό μαχητικό τους αγώνα ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις