Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μια εναλλακτική λίστα δώρων για τα φετινά Χριστούγεννα(II)

Αφουγκραζόμενη τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθει το αναγνωστικό κοινό –το οποίο τυγχάνει να είναι και αγοραστικό κοινό– σε λίγες μέρες που θα κληθεί να αποφασίσει τι δώρο να πάρει στους οικείους και αγαπημένους εν όψει των γιορτών, επαναλαμβάνω την περσινή, καλή (;) συνταγή με σχετικές εναλλακτικές (;) προτάσεις

Αφουγκραζόμενη τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθει το αναγνωστικό κοινό –το οποίο τυγχάνει να είναι και αγοραστικό κοινό– σε λίγες μέρες που θα κληθεί να αποφασίσει τι δώρο να πάρει στους οικείους και αγαπημένους εν όψει των γιορτών, επαναλαμβάνω την περσινή, καλή (;) συνταγή με σχετικές εναλλακτικές (;) προτάσεις.

α) Καλάθι με: ένα πακέτο μακαρόνια Νο6, ένα πακέτο ρύζι Καρολίνα, αλεσμένο εσπρέσο συσκευασμένο (τον οποίο ο κύριος Γεωργιάδης κράτησε εκτός της __________ λίστας του – αφήνω κενό για να τη χαρακτηρίσει ο καθένας όπως θέλει), ψωμί τοστ σικάλεως, ελαιόλαδο (προφανώς 1 λίτρου).  Πρόκειται για μια ενδεικτική επιλογή προϊόντων, ο καθένας μπορεί να διαλέξει εκείνα που επιθυμεί. Λόγου χάρη, κάποιος ενδέχεται να μη θέλει να κινηθεί σε βρώσιμα προϊόντα, αλλά σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και περιποίησης. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται, δηλαδή θα ήταν ωραίο, να παραπέμπει στα καλάθια με ποτά που φτιάχνουν οι διάφορες κάβες.

β) Ένα one-way εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα για εκείνους που ζουν και εργάζονται πλέον στο εξωτερικό. Τα προηγούμενα χρόνια, κάποιοι αποφάσισαν να αφήσουν την Ελλάδα και να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Εικάζω, αλλά δεν είμαι και σίγουρη, ότι μετανάστευσαν επειδή είχαν βαρεθεί να στέλνουν βιογραφικά εδώ και να μην τους απαντούν καν ή επειδή ο μισθός που έπαιρναν δεν έφτανε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες – πόσο μάλλον για να κάνουν κάτι παραπάνω. Τώρα, όμως, όπως ενημερώνομαι κατά καιρούς από διάφορα αφιερώματα που βλέπω από δω κι από κει, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης έχουν αλλάξει, βεβαίως. Η Ελλάδα, λένε, έχει γίνει μια χώρα όπου είναι εύκολο να επιβιώνεις και να δημιουργείς, όπου η αξιοκρατία θα μπορούσε να είναι το δεύτερο όνομά της, όπου το κράτος μεριμνά για τους πολίτες του και οι πολίτες σέβονται ο ένας τον άλλον.

γ) Ένα λεξικό. Γιατί πρέπει να ξαναθυμηθούμε (ή να μάθουμε) την ερμηνεία ορισμένων όρων, όπως «ρεαλισμός», «φαινομενολογία», «ανάπτυξη», «αξιοπρέπεια», «δικαιοσύνη», κ.λπ.

δ) Στο περσινό κείμενο, στο αντίστοιχο σημείο, πρότεινα μια λάμπα θυέλλης, ενώ σας προέτρεπα να σκεφτείτε κάτι ανάλογο και για τη θέρμανση. Αυτή τη χρονιά, και για να έχει τη δική σας, προσωπική πινελιά το δώρο, προτείνω να φτιάξετε μια λίστα στο Spotify (δε θα τα χαλάσουμε εδώ, δηλαδή διαλέξτε και μια άλλη πλατφόρμα αναπαραγωγής μουσικής· αν μπορείτε, φτιάξτε και cd· αν τα καταφέρετε, φτιάξτε και κασέτα) με τραγούδια των οποίων η θεματική είναι η θερμότητα/θερμοκρασία. Χωράνε από Ella Fitzgerald μέχρι… Χρηστάκης.

ε) Ένα ραντεβού με κάποιον μεσίτη για να δείτε ενοικιαζόμενα σπίτια και να σας ενημερώσει για τις τιμές των ενοικίων αυτών κατ’ αντιστοιχία με μια επίσκεψη σε ένα experience park, σε ένα escape room ή με μια έξοδο στο σινεμά για να παρακολουθήσετε κάποιο θρίλερ ή μια κωμωδία, εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός.

στ) Ένα κουτί με μάσκες για προστασία έναντι του κορονοϊού. Το έβαλα επίτηδες τόσο χαμηλά στη λίστα, διότι η πανδημία του κορονοϊού έχει τελειώσει εδώ και καιρό, οι μάσκες είναι πια προαιρετικές κι εκεί που είναι υποχρεωτικές, αλλά έτσι γίνεται με τις λίστες, πρέπει να γεμίζουν με κάτι. Δε σημαίνει ότι όλα αυτά τα «κάτι» θα είναι χρήσιμα ή επιτυχημένα. Κάπως σαν την ύλη μιας εφημερίδας, ενός σάιτ… Ο «Ημεροδρόμος», όπως διαπιστώνετε φτάνοντας στο τέλος του παρόντος κειμένου, έχει εμένα για να κάνω, μία στις τόσες, αυτή τη… βρώμικη δουλειά.

ζ) Έναν υαλοκαθαριστήρα με μεταλλική λαβή για να καθαρίσει ο καθένας τη βιτρίνα που διατηρεί, αφήνοντας το πίσω από τη βιτρίνα στην τύχη του.

 

Απόψεις