Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δημοσιογραφική Συνεργασία: Αναγκαία η κλιμάκωση του αγώνα

Ανακοίνωση της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας για κλιμάκωση του αγώνα και κάλεσμα στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ, στο Σύνταγμα

 Ολοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη,
στις 12.30 μ.μ, στο Σύνταγμα

 

Με παρακαταθήκη την απεργία τις 9 Νοέμβρη, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά τη μάχη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να έχουμε ρεύμα και βασικά αγαθά φθηνά, για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας από τα δόντια των funds και των τραπεζών.

Η Ιωάννα στου Ζωγράφου που ο κρατικός μηχανισμός πήγε αξημέρωτα για να της αρπάξει το σπίτι, την πρώτη κατοικία της που η τράπεζα της έβγαλε σε πλειστηριασμό, ήταν δημοσιογράφος χαμηλοσυνταξιούχος. Τρίτεκνη οικογένεια συναδέλφου ήταν χωρίς ρεύμα επί μέρες, επειδή η οικογένεια έπρεπε να διαλέξει αν θα πληρώσει το ρεύμα ή αν θα εξασφαλίσει το φαγητό των παιδιών.

Δεκάδες είναι τα αιτήματα που καταθέτουν δημοσιογράφοι (άνεργοι και μη) στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για ένα βοήθημα, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν το μήνα.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η σφαγή των δικαιωμάτων μας. Πίσω από τις πύλες των μεγάλων εγκαταστάσεων των ΜΜΕ βρίσκεται και ένα εργασιακό γκέτο. Απολύσεις, εκβιασμοί, συγκαλυμμένη τρομοκρατία, μπλοκάκια, εκ περιτροπής εργασίας, συμβάσεις έργου, ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, εξαντλητικά ωράρια, δουλειά σε όλα τα ΜΜΕ του κάθε ομίλου από τους ίδιους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις και μισθούς που δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες μας, απλήρωτες υπερωρίες και νυκτερινά, στη διάθεση του εργοδότη 7 μέρες τη βδομάδα.

Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο Οικονόμου, που ανοίγει το δρόμο για νέες απολύσεις, πετώντας έξω από τα ΜΜΕ εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα για να τους αντικαταστήσει με εργολαβικούς, με εργαζόμενους χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση και ενισχύοντας την ανεργία.

Ζούμε ζοφερές συνθήκες δουλειάς που δεν έχουν τελειωμό και η ζωή μας γίνεται διαρκώς χειρότερη. Η μία κυβέρνηση, μετά την άλλη, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ, είτε και συγκυβερνήσεις μεταξύ τους, εναλλάσσοντας την σκυτάλη φέρνουν νόμους τον έναν πάνω στον άλλο, συντρίβοντας τα δικαιώματά μας, για να γινόμαστε όλο και φτηνότεροι.

Θυσιάζουν κάθε ανάγκη μας στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ, εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοκατασκευαστών κλπ.

Για τις επενδύσεις και τις πράσινες κερδοφόρες μπίζνες τους, μας καταδικάζουν στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια. Τις 400.000 δολάρια την ημέρα «έπιασαν» τα ναύλα για την μεταφορά LNG από τους εφοπλιστές κάποιοι από τους οποίους είναι και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, βγάζουν απίστευτα κέρδη από την συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την ίδια ώρα τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα.

Η «απάντηση» της πλειοψηφίας (Ενωμένοι δημοσιογράφοι που στηρίζει η ΝΔ και ο …Δούρειος Τύπος, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) μπροστά σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα είναι η υπονόμευση των συμφερόντων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των αγωνιστικών τους διαθέσεων όπως αυτές τις διατράνωσαν με την μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Ακόμα και η γενική συνέλευση που έγινε στις 22 Νοέμβρη, ενώ θα περίμενε κανείς να είναι μία συνέλευση μάχης, για την κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην άγρια επίθεση που δεχόμαστε και να προβάλουμε τις δικές μας διεκδικήσεις από αφεντικά και κυβέρνηση με την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων, αυτή η πλειοψηφία κατέβαλε κάθε προσπάθεια να την υποβαθμίσει, να την χαρακτηρίσει μία ανούσια τυπική ετήσια γενική συνέλευση που συγκαλείται γιατί έτσι προβλέπει το καταστατικό.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτή η πλειοψηφία είναι σε ανοιχτή γραμμή με κυβέρνηση και αφεντικά των ΜΜΕ που θέλουν τους δημοσιογράφους φοβισμένους, τρομοκρατημένους αδύναμους, φτηνούς, με διαλυμένα δικαιώματα, βουτηγμένους στην μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, ένα πολυεργαλείο, που να «περνάει» την κυρίαρχη πολιτική. Αυτό γίνεται και στον ΕΔΟΕΑΠ όπου συνδιοικούν η ίδια πλειοψηφία με τους εργοδότες, αποφασίζοντας και προωθώντας από κοινού περικοπές όπως η κατάργηση του εφάπαξ στους νέους μετά το 2017 συναδέλφους, τη μείωσή του στους υπόλοιπους, μείωση της επικούρισης, νέες περικοπές τον Αύγουστο σε υγεία-πρόνοια, ενώ τώρα ετοιμάζουν τη συνταγογράφιση με τα ιατρικά πρωτόκολλα ΗΔΙΚΑ που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τους χρονίως πάσχοντες συναδέλφους εξαναγκάζοντάς μας να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια ώρα ενισχύουν τις συμβάσεις με τον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα υγείας τον οποίο πληρώνουμε εμείς οι ασφαλισμένοι.

Ο ρόλος αυτής της πλειοψηφίας επιβεβαιώνεται και από τον μέχρι τώρα απολογισμό της:

Ούτε κουβέντα για την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ που έχει να υπογραφεί από το 2009.

Συμφώνησαν με την κυβέρνηση, ώστε στους εργαζόμενους των δημόσιων ΜΜΕ, αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, να τους δοθούν κουπόνια για σίτιση, αφήνοντας τους μισθούς παγωμένους. Αυτά τα κουπόνια της ντροπής, δεν δίνονται στους εργαζόμενους με μπλοκάκι ή με άλλες μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Ετσι πάνε να ανοίξουν το δρόμο να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε προπαγάνδιζαν, ότι η προώθηση μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο τομέα θα είναι συμβολή και στον ιδιωτικό.

Είναι η ίδια πλειοψηφία που αρνήθηκε την πρόταση της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας για απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κήρυξε μία 24ωρη απεργία για τα μάτια του κόσμου για το νομοσχέδιο του Οικονόμου και αυτή μόνο στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και μετά τα κεφάλια μέσα και …διαβούλευση, στρώνοντας το δρόμο της επίθεσης.

Ακόμα και για την απεργία στις 9 Νοέμβρη αν και λήφθηκε απόφαση, η πλειοψηφία αυτή, φρόντισε να την υποσκάψει. Συνειδητά δεν έγινε όχι συνέλευση, αλλά ούτε περιοδεία, ή σύσκεψη σε χώρο δουλειάς.

Συνολικά αυτή η πλειοψηφία κάνει ό,τι μπορεί για να μην νιώσουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ τη τεράστια δύναμή τους.

Καμία ανοχή, καμία αναμονή!

Με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, με Επιτροπές Αγώνα και άλλες μορφές που θα επιλέξουμε, παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια.

Ενώνουμε τα αγωνιστικά μας βήματα με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά όλοι στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στην Αττική το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ, στο Σύνταγμα

Διεκδικούμε:Την απόσυρση τώρα των αντεργατικών άρθρων, του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Την κατάργηση του νόμου Λιβάνιου και όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου που μας έχει φέρει ως εδώ. Καμιά απόλυση, να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.

Οχι στις επιδοματικές πολιτικές και τα κουπόνια της εξαθλίωσης. Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, 7ωρο-35ωρο-5νθημερο, και συνθήκες υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς και έξω στο ρεπορτάζ.

Στα κρατικά ΜΜΕ επαναφορά 13ου, 14ου μισθού.

Υπερασπίζουμε τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα καμμιά μείωση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να παρθούν πίσω οι περικοπές που αποφάσισαν η εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία και οι εργοδότες στον ΕΔΟΕΑΠ. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Γενναία μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και των άλλων καυσίμων. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγυη!

Δημοσιογραφική Συνεργασία

 

Απόψεις