Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χαλκίδα: Ισχυρό μήνυμα κατά των ανεμογεννητριών

Δυναμικό «ΟΧΙ» στη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια -- Ένα ποτάμι από εκπροσώπους και μέλη συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση- προστασία της κοινής μας κληρονομιάς από τον "οδοστρωτήρα" των ανεμογεννητριών συγκεντρώθηκαν χτες στο στρογγυλό της παραλίας της Χαλκίδας

Ισχυρό μήνυμα κατά των ανεμογεννητριών εξέπεμψε η Χαλκίδα το μεσημέρι της Κυριακής. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο στρογγυλό. Συλλογικότητες από διαφορετικούς τόπους, ίσως και με διαφορετικές οπτικές, ενώθηκαν για την υπεράσπιση της κληρονομιάς τους.

Σύλλογοι και εκπρόσωποι από τους Δήμους Χαλκίδας, Διρφύων -Μεσσαπίων, Κύμης Αλιβερίου, Ερέτριας και Καρύστου αλλά και συλλόγων από την όλη την Ελλάδα, δήλωσαν το παρών διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων σε Εύβοια και Σκύρο.

Η δράση οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο και την Επιτροπή Αγώνα της Σκύρου με τη στήριξη και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Παρόντες αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, τοπικοί φορείς, πολιτιστικοί Σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, από όλη την Εύβοια.

 

Τη συγκέντρωση άνοιξε το συγκρότημα «Kantinelia» με τραγούδια, ένα εκ των οποίων, όπως είπαν τα μέλη του συγκροτήματος ήταν αποκλειστικά γραμμένο για την Εύβοια.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς, ο οποίος δήλωσε στο eviakosmos.gr:

«Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη διαμαρτυρία όλου του νησιού και της Εύβοιας και της Σκύρου. Το μήνυμα είναι σαφές. Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε. Η Εύβοια σηκώνει ένα τεράστιο βάρος ήδη. Αν δε σταματήσει εδώ η βιομηχανική επέλαση θα χαθεί ουσιαστικά όλη η ζωή για τους επόμενους, οπότε είναι μια διαμαρτυρία προς την κεντρική κυβέρνηση, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εγκρίσεις που δίνει, προς την Περιφέρεια που πρέπει να πράξει τα δέοντα και προς του Δήμους, που ευτυχώς έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα και ακολουθούν το κάλεσμα με όλες τις ενέργειες. Εμείς είμαστε στον αγώνα αυτόν για περισσότερο από τρία χρόνια, προσπαθούμε να σώσουμε ότι μας έχει μείνει, τα βουνά στην κεντρική Εύβοια που είναι σημαντικά και τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 200», τα κομμάτια που έχουν μείνει παρόλο που έχει τεθεί σε τεράστια καταστροφή η Καρυστία αυτή τη στιγμή να μείνουνε κομμάτια γης για τους ανθρώπους εκεί, τους αρχαιολογικούς χώρους που θίγονται άμεσα, είναι ένας αγώνας για να σώσουμε ότι έχει μείνει».

Το λόγο πήραν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης, ο Βασίλης Γουρνής, εκπροσωπώντας το δήμο Χαλκιδέων, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο Δήμαρχος Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, ο Γιάννης Καντζουρας, αντιδήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Αγίας Άννας και ο Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος.

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Γέφυρα του Ευρίπου όπου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Σκύρος, Δίρφυς, Ξηροβούνι, αιολικά δε βάζετε θα γίνει εδώ το Κούκι», «Βαρδινογιάννη, Περιστέρη, εδώ δε θα τολμήσετε να απλώσετε το χέρι» και με τη συνοδεία των τυμπάνων, εξέφρασαν τη δική τους διαμαρτυρία, περνώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι κανείς από την Εύβοια, ούτε και τη Σκύρο δε θα μείνει αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου τους, για το παρόν που τους ανήκει και το μέλλον που θέλουν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους.

Με πληροφορίες από eviakosmos.gr, eviathema.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις