Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στρατό στους δρόμους κατεβάζει η κυβέρνηση του Περού – Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις – 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Τον στρατό βγάζει στους δρόμους η κυβέρνηση του Περού, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της νέας προέδρου της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, μέχρι πρότινος αντιπροέδρου,..

Τον στρατό βγάζει στους δρόμους η κυβέρνηση του Περού, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της νέας προέδρου της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, η οποία ανέλαβε την προεδρία ύστερα από την καθαίρεση και σύλληψη του επίσης σοσιαλδημοκράτη Π. Καστίγιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, οι περουβιανές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν την «προστασία» υποδομών-κλειδιών, όπως τα αεροδρόμια και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση θα κηρύξει επίσης το σύστημα των εθνικών οδών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθεί την ελευθερία της κίνησης των προσώπων και των αγαθών.

Από την καταστολή των διαδηλώσεων έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 7 άτομα, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μεταξύ άλλων στις περιφέρειες Αρεκίπα και Τσιντσέρος, με βασικά αιτήματα την απελευθέρωση του φυλακισμένου Καστίγιο και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Μεξικού, Αργεντινής, Βολιβίας και Κολομβίας με κοινή ανακοίνωση εξέφρασαν υποστήριξη στον Καστίγιο. Στην κοινή παρέμβαση αναφέρεται ότι ο Καστίγιο «μετατράπηκε σε θύμα διωγμού, εχθρικού, αντιδημοκρατικού, κατά παράβαση του άρθρου 23 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ενώ προστίθεται ότι «παροτρύνουμε όλους όσοι αποτελούν μέρος των (περουβιανών) θεσμών να απόσχουν από την αναίρεση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις ελεύθερες εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Καστίγιο συνελήφθη με τις κατηγορίες για «στάση» και «συνωμοσία», μετά από προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο, λίγο πριν αυτό ψηφίσει για την αποπομπή του. Στο  διάγγελμα που είχε κάνει στις 7 Δεκεμβρίου ανακοινώσε διάλυση της Βουλής, κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, νέες εκλογές και ένα νέο Συντακτικό Κογκρέσο το οποίο θα αναλάμβανε να δημιουργήσει νέο Σύνταγμα σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους 9 μήνες. Το διάστημα αυτό η διακυβέρνηση πρότεινε να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα, η δε αστυνομία και ο στρατός να έχουν τον έλεγχο για την «πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών». Ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη τη χώρα.

Ο Καστίγιο ισχυρίστηκε ότι το Κοινοβούλιο δυσχέραινε το κυβερνητικό έργο ενώ απαιτούσε και άμεση «αναδιοργάνωση του δικαστικού συστήματος». Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Π. Καστίγιο εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του, διαδικασία που ο ίδιος είχε καταγγείλει ως «μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του».

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά την αποπομπή του Καστίγιο, υπό την πίεση και των διαδηλώσεων, έχει ανακοινώσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2024, αντί του 2026.

Από τη μεριά του, ο Καστίγιο, στη διάρκεια ακρόασής του, έκανε λόγο για «άδικη και αυθαίρετη κράτησή» του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του «για την προσπάθεια και την πάλη» τους. Κάλεσε δε τις δυνάμεις ασφαλείας «να κατεβάσουν τα όπλα τους και να πάψουν να σκοτώνουν ανθρώπους που διψούν για δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι οι αρχές διέταξαν να κλείσει και το διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Κούσκο, βασικό τουριστικό προορισμό της χώρας. Σύμφωνα με το «Telesur», έκλεισε και το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει την Κούσκο με το μνημείο Μάτσου Πίτσου.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Telesur», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις