Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στους δρόμους σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Πέμπτη 7 Δεκέμβρη οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κύριο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος..

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Πέμπτη 7 Δεκέμβρη οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κύριο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις θα γίνουν:

Στη Λαμία, στις 11 π.μ., στο διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (λεωφόρος Καλυβίων).

Στον Βόλο, στις 11 π.μ. στην Περιφερειακή Διοίκηση Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία).

Στην Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του ΙΚΑ.

Στο Μεσολόγγι, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία).

Στα Χανιά, στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια.

Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια.

Στη Σπάρτη, στις 11 π.μ. στο Διοικητήριο.

Στην Πρέβεζα, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην Κέρκυρα, στις 11 π.μ., στην Περιφερειακή Διοίκηση Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία).

Οι ελαιοπαραγωγοί, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται σε δεινή θέση και χωρίς εισόδημα, εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 90% – 95%. Παράλληλα, η μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής είναι ανύπαρκτη, δεν υπάρχει αποτελεσματική δακοκτονία. Την ίδια ώρα, από την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες.

Τις τοπικές κινητοποιήσεις αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών στηρίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα με την ακαρπία είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο κάποιες περιοχές, όπως συνολικά είναι και όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και διαμορφώνουν όρους υποβάθμισης της ελαιοπαραγωγής και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, όπως και τα άλλα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, η κερδοσκοπία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων πάνω στον δικό μας κόπο και ιδρώτα, η παντελής έλλειψη προστασίας της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου, η μηδενική κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής, όπως εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αρδευτικά, αποστραγγιστικά έργα κ.λπ., ακόμα και στοιχειώδη έργα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας».

Αναδεικνύοντας ότι η φετινή είναι από τις δυσκολότερες χρονιές για την ελαιοκαλλιέργεια, με τη μείωση στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών πανελλαδικά να υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών. Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά», τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν:

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.

— Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία.

— Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, όπως και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

 
 

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες της Θεσσαλίας

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Στον νομό Καρδίτσας τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες των χωριών, ενώ καθημερινά γίνονται περιοδείες με σκοπό να συμμετάσχουν κι άλλοι αγρότες. Στον νομό Λάρισας μετά την απόφαση που πάρθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών ετοιμάζουν την κινητοποίησή τους με την έξοδο των τρακτέρ στον κόμβο του Πλατύκαμπου την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να ζητάνε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα άμεσα αιτήματά τους.

Συνολικά στη Θεσσαλία, 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, οι αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συμμετάσχουν στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, επιτροπές πλημμυροπαθών κι άλλοι μαζικοί φορείς, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στη Λάρισα.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Πρέβεζας πραγματοποιεί σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη μείωση της βασικής ενίσχυσης στους αγροτοκτηνοτρόφους και τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης και αναπλήρωσης του εισοδήματος.

 
 

 Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας την Κυριακή

Ώθηση στην οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα θα δώσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας.

Στο κάλεσμά της προς τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει μεταξύ άλλων: «Ηρθε η ώρα να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στα χωριά μας και στις καλλιέργειές μας. Οτι με τον ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα μας θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε!».

Πηγή: 902.gr

Απόψεις