Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στόλτενμπεργκ: Επιδιώκει ενίσχυση της εμπλοκής στην Ουκρανία ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να αποφασιστεί ένα Ταμείο για την Ουκρανία, για σταθερή, προβλέψιμη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών της

Διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία πραγματοποιεί ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη στην Ουάσιγκτον. Σκοπός της περιοδείας του σε κράτη της λυκοσυμμαχίας είναι να προωθήσει ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Μεταξύ άλλων στην Ουάσιγκτον αναμένεται να αποφασιστεί ένα Ταμείο για την Ουκρανία, για σταθερή, προβλέψιμη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών της. Σύμφωνα με διαρροές, ο Στόλτενμπεργκ προτείνει το ύψος του Ταμείου να είναι στα 40 δισ. δολάρια τον χρόνο. Το ΝΑΤΟ θα συγκεντρώνει και θα συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια, κάτι που μέχρι τώρα έκαναν οι ΗΠΑ με την Ομάδα Επαφής, και επιπλέον θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Εμπόδιο για αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη ήταν η Ουγγαρία, που απειλούσε με βέτο, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟικό σχέδιο αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Χτες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Όρμπαν, συμφώνησε με τον Στόλτενμπεργκ ότι η Βουδαπέστη «δεν θα εμποδίσει» το ΝΑΤΟ να συμβάλει περισσότερο στρατιωτικά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, λαμβάνοντας «εγγυήσεις» ότι η συμμετοχή της Ουγγαρίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εκτός ΝΑΤΟικού εδάφους θα είναι εθελοντική.

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουγγαρία προκειμένου να μην εμποδίσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και «να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον συντονισμό». Διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ουγγρικά κονδύλια και προσωπικό για τη στήριξη του Κιέβου.

Ο Όρμπαν, η χώρα του οποίου δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία ούτε επιτρέπει σε ΝΑΤΟική στρατιωτική βοήθεια να περνά από το έδαφός της, τόνισε ότι και στο μέλλον «η Ουγγαρία δεν θα συνεισφέρει χρήματα, ούτε θα στείλει ανθρώπους σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε θα χρησιμοποιηθεί ουγγρικό έδαφος για συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο».

Τρόπους για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ψάχνουν οι G7

 

Οι ηγέτες της «Ομάδας των 7» (G7) συνεδριάζουν από σήμερα στην Ιταλία, όπου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα επιφέρει συνέπειες.

Υπό την προεδρία της Ιταλίας, η G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία) συνεδριάζει στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Μπόργκο Εγνάτσια στην Απουλία.

Η «Ομάδα των 7» ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μάη συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 με 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να πάνε πιο μακριά και ασκούν πίεση στις χώρες της G7 να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων για το οποίο θα παρέχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά ενεργητικά.

Παρ’ όλα αυτά παραμένουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ποιος θα εκδώσει αυτό το δάνειο και τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμευθούν αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Η Γαλλία δηλώνει ότι μια συμφωνία επί της αρχής έχει ήδη συναφθεί για τη χορήγηση 50 δισ. δολαρίων «πριν το τέλος του 2024».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Σχετικά θέματα

Απόψεις