Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στο λαό φορτώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου

Τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου φορτώνονται στο λαό και αυτό μαρτυρά και η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Ισχυρίστηκε ότι «προς το παρόν δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας»

Τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου φορτώνονται στο λαό και αυτό μαρτυρά και η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Ισχυρίστηκε ότι «προς το παρόν δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας».

Βεβαιότητα είναι όμως και πως ο λαός πληρώνει πολύ ακριβά σχεδόν για τα πάντα, με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει στα μέτρα-ψίχουλα παραδεχόμενος ωστόσο ότι «προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη». Η ακρίβεια πάντως σε καύσιμα και ενέργεια ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει άμεση σχέση με την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που υπηρετήσαν όλες οι κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία επικέντρωσε ξανά στις «ευκαιρίες» που δημιουργούνται για την ελληνική αστική τάξη και ειδικότερα για τους εφοπλιστές να διαδραμματίσουν σημαντικό ρόλο στην μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με βάση τις προθέσεις της Ε για σταδιακή απερξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ξέρετε, έχει ήδη δρομολογηθεί η σταδιακή αλλά ταυτόχρονα και δραστική αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές. Και σε αυτόν το νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο». 

Για τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, επί της ουσίας είπε ότι θα εξακολουθούν κερδίζουν την ώρα που ο λαός γονατίζει ξανά προσθέτοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη αλλά «πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά στην έμμεση φορολογία, πόσο μάλλον στην κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τρόφιμα και ενέργεια. Ανέφερε ότι για το ηλιέλαιο «θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε (ηλίανθο) παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης», δίχως ωστόσο να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η παραγωγή βιοντίζελ από φυτικά έλαια.

Για τα λιπάσματα είπε ότι «μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις». Ωστόσο οι ανακοινώσεις αυτές δεν αναμένεται να έχουν σχέση με την ανάγκη κρατικοποίησης και στήριξης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων για παραγωγή και διάθεση φθηνών λιπασμάτων στους αγρότες.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας 

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας που ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «σημαντικότατες ρυθμίσεις που δίνουν βάρος από τη μία στην ποιότητα των σπουδών και από την άλλη στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Δίνουν βάρος στη συνεργασία των ιδρυμάτων μεταξύ τους, αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού». Πρόκειται για ρυθμίσεις για την σύνδεση των ΑΕΙ τους με τα ντόπια και διεθνή μονοπώλια, στο πνεύμα της «αυτονομίας» και τις «εξωστρέφειας» τους. 

Χαρακτήρισε σημαντική καινοτομία την «πρακτική άσκηση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών» και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τη λογική «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να παρέχει πτυχία με αντίκρισμα, τα οποία θα προετοιμάζουν τον φοιτητή για την πολυπλοκότητα ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει συνέχεια». Δηλαδή επαναφορά των «ανταποδοτικών υποτροφιών» για τους φοιτητές, δηλαδή να δουλεύουν οι φοιτητές για το ίδρυμα προκειμένου να τα βγάζουν πέρα με τα δίδακτρα. Από 902.gr.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις