Ιστορία

Στίχοι χωρικών για έναν ιππότη, αποστάτη της τάξης του

Οι στίχοι χωρικών για έναν ιππότη, που έγιναν αγαπημένο τραγούδι των Γερμανών κομμουνιστών και ο Χίτλερ επιδίωξε να το καπηλευτεί, δίνοντας το όνομα του ιππότη σε μια ταξιαρχία των SS!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 

Το 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του με τις οποίες αμφισβήτησε την καθολική εκκλησία και τις υπερβολές της. Με αυτήν την κίνηση ξεκινά η θρησκευτική μεταρρύθμιση. Όμως η ιδεολογία δεν υπάρχει μόνο στα κεφάλια των καθηγητών πανεπιστημίου αλλά και στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων. Το 1524  ξεκινά ο πόλεμος των χωρικών που συνταράσσει ολόκληρη την Γερμανία. 300 000 χωρικοί ξεσηκώνονται και καίνε μοναστήρια και πύργους ευγενών . Η θρησκευτική μεταρρύθμιση πήρε μια επαναστατική προοπτική, που ο εμπνευστής της δεν είχε υπολογίσει ποτέ.

freiheitΤότε ο Λούθηρος έβγαλε  το τετρασέλιδο «Κατά των ληστρικών και δολοφονικών ορδών των χωρικών» όπου καταδίκαζε τους χωρικούς και τους ζήταγε να υπακούν τους άρχοντες τους. Άλλωστε σύμφωνα με αυτόν η μεταρρύθμιση ήταν θρησκευτική και μόνο υπόθεση. Άλλοι μεταρρυθμιστές όπως ο Τόμας Μύντσερ είχαν διαφορετική άποψη. «Omnia sunt communia» έγραψε, δηλαδή «όλα είναι κοινά»  και υποστήριζε ότι τα πράγματα πρέπει να διατίθενται στους ανθρώπους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Στον πόλεμο αυτόν φυσικά οι χωρικοί έχασαν και σχεδόν 100 000 σφαγιάστηκαν. Δεν είχαν τα όπλα , την οργάνωση ή την εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν τους στρατούς των επισκόπων και των πριγκίπων των γερμανικών κρατιδίων. Μόνη εξαίρεση ήταν η «Μαύρη Ορδή» που απαρτιζόταν από περίπου 600 στρατιώτες και ιππότες. Αρχηγός της ένας πραγματικός αποστάτης της τάξης του, ο Φλοριαν Γκάιερ. Ιππότης και ευγενής ο ίδιος δημιούργησε κάτι μοναδικό στην ευρωπαϊκή ιστορία. Στα σχεδόν χίλια χρόνια που το βαρύ ιπποτικό ιππικό έπαιξε ρόλο στον πόλεμο ήταν η μόνη φορά που ιππότες πολέμησαν με τη μεριά των χωρικών και των απλών ανθρώπων και όχι με την μεριά των ευγενών.

Στην Γερμανία έγινε ήρωας και οι στίχοι του λαϊκού τραγουδιού που έγραψαν οι χωρικοί για αυτόν επέζησε μέχρι σήμερα. Την δεκαετία του 1920 στους στίχους αυτούς γράφτηκε μουσική και το τραγούδι κατά τον μεσοπόλεμο έγινε ένα από τα αγαπημένα των Γερμανών  κομμουνιστών. Μεταφράστηκε και στα αγγλικά και έγινε εργατικό τραγούδι  στην Αμερική.

Μετέπειτα ο Χίτλερ στην προσπάθεια του να καπηλευτεί οτιδήποτε λαϊκό, ονόμασε μια ταξιαρχία των SS με το όνομα του Φλόριαν Γκάιερ. Άλλωστε ο Φριτς Σότκε που έγραψε την μουσική στα είκοσί του χρόνια,  αργότερα έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος. Όσο όμως και να προσπαθούν οι φασίστες να καπηλευτούν την ιστορία, η πραγματικότητα και τα δεδομένα θα είναι πάντα εκεί για να τους διαψεύδουν.

 

Του Γκάιερ η Μαύρη Ορδή είμαστε εμείς χαι α χο

Και με τυράννους θέλουμε να πολεμήσουμε χαι α χο

 

Δόρυ εμπρός , επίθεση !

Βάλτε φωτιά στην στέγη του μοναστηριού

 

Όταν ο Αδάμ μοχθούσε και η Έυα πονούσε, Κύριε Ελέησον

Που ήταν τότε οι Ευγενείς; Κύριε Ελέησον

 

Δόρυ εμπρός , επίθεση !

Βάλτε φωτιά στην στέγη του μοναστηριού

 

Εμάς οδηγάει ο Φλόριαν Γκάιερ, παρότι είμαστε παράνομοι

Μπότα χωρικού έχει στο Λάβαρο του, φορά κράνος και πανοπλία

 

Δόρυ εμπρός , επίθεση !

Βάλτε φωτιά στην στέγη του μοναστηριού

 

Στο Βάινμπαχ βρώμα και φωτιά , χάι α χο

Γιατί πολλοί πέσαν πάνω στις λεπίδες μας, χάι α χο

 

Δόρυ εμπρός, επίθεση !

Βάλτε φωτιά στην στέγη του μοναστηριού

 

Νικημένοι γυρνάμε σπίτια μας, χάι α χο

Τα εγγόνια μας θα συνεχίσουν τον αγώνα μας, χάι α χο

 

Δόρυ εμπρός, επίθεση !

Βάλτε φωτιά στην στέγη του μοναστηριού

 

*O Σταμάτης Ρήγας είναι ιστορικός. 

(Επισκέψεις: 87 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend