Πολιτική

Στη Βουλή η νεοαποικιοκρατική σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να υπερψηφίσει μεταξύ άλλων την αύξηση των χώρων απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Χαλκιδική

Κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση με τη μορφή νομοσχεδίου η Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της «Ελληνικός Χρυσός» Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού”. Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται, προς επεξεργασία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Τετάρτη, 10/03/2021.

Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, με το υπόψη νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου, η ανωτέρω Επενδυτική Συμφωνία, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ. Με τις διατάξεις της κυρούμενης Επενδυτικής Συμφωνίας, τροποποιείται η αρχική Σύμβαση Μεταβίβασης (άρθρο 52 του ν.3220/2004), με την οποία το Δημόσιο μεταβίβασε στην Εταιρεία το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της TVX HELLAS ΑΕ.

Με την κύρωση της συμφωνίας θα υπάρξει άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων!!! Με άλλα λόγια θα εξασφαλιστεί στο μονοπωλιακό όμιλο μόνιμη νομική ασυλία για την επένδυση του!

Όπως έχει γράψει ο «Ημεροδρόμος» πρόκειται ουσιαστικά για τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την εταιρεία. Η νέα αυτή συμφωνία  περιέχει σκανδαλώδεις διευκολύνσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας με την παράδοση νέων εκτάσεων για εξόρυξη αλλά και για απόθεση τοξικών αποβλήτων σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η τροποποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό δημόσιο και στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που αναμένεται να κυρώσει η Βουλή φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να «χρυσώσει» την Eldorado Gold σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τα μεταλλεία της Κασσάνδρας δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν παράγει εδώ τον χρυσό ώστε να φορολογείται και ανάλογα. Το προϊόν της εταιρείας είναι συμπυκνώματα τα οποία μεταφέρονται στο εξωτερικό για να παραχθεί το πολύτιμο μέταλλο.

Η συζήτηση γύρω από την κατασκευή του εργοστασίου που θα οδηγούσε στην καθετοποίηση της παραγωγής κρατά χρόνια, καθώς το ζητούμενο είναι αυτό να γίνει χωρίς την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος. Ομως οι φιλικές περιβαλλοντικά μέθοδοι κοστίζουν και η Eldorado Gold δεν θέλει να πληρώσει…

Με την τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ετοιμάζεται να υπερψηφίσει στη Βουλή: 

— Δίνει στην εταιρεία χρόνο έως 24 μήνες «για να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγή με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού». Ουσιαστικά η μεταλλουργία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ενώ το έδαφος θα εξορύσσεται, τα τοξικά απόβλητα θα εναποτίθενται στα επικίνδυνα φράγματα και η εταιρεία θα αποκομίζει κέρδη εξάγοντας συμπυκνώματα χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.  

— Προχωρά στην αύξηση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων από 18 σε πάνω από 25 έτη και επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων των Μαύρων Πετρών κατά 8 έτη. Τα μεταλλεία των Μαύρων Πετρών αναπτύσσονται κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης. Η Στρατονίκη ήδη βουλιάζει, τα κτίρια και οι δρόμοι είναι γεμάτα ρηγματώσεις και η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι εξορύξεις για άλλα οχτώ χρόνια.

— Προχωρά στην αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων. Πρόκειται για χώρο απόθεσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων ο οποίος κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μέχρι και 7 ρίχτερ. Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση ενέκρινε την απόθεση περισσότερων τοξικών αποβλήτων! 

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την συμφωνία την ίδια στιγμή που η Χαλκιδική βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω της υγειονομικής κρίσης και δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από το λαό της περιοχής που στο παρελθόν έδωσε μεγάλες μάχες.  

Ειδικότερα η νέα Επενδυτική Συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα η νέα Συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.

• Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.

• Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.

• Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ

 

(Επισκέψεις: 2.094 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend