Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στην Αθήνα ο ουκρανός υπουργός Αμυνας – Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας -“Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε” λέει η κυβέρνηση!

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικoφ, καθώς η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία βαθαίνει επικίνδυνα. Είναι ενδεικτικό ότι..

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικoφ, καθώς η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία βαθαίνει επικίνδυνα. Είναι ενδεικτικό ότι είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κιέβου από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», από την κυβέρνηση έγινε γνωστό ότι η τελετή υποδοχής στο υπουργείο Άμυνας έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ., ενώ παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε χθες στη Βουλή: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) έρχεται ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας για επίσκεψη. Φαντάζομαι ότι θα γίνει πολλή συζήτηση, πολλή σπέκουλα, πολλές αναλύσεις για το τι έρχεται να ζητήσει, “αμάν, θα δώσουμε και αεροσκάφη, θα δώσουμε και τους S-300, θα δώσουμε το ένα, θα δώσουμε και το άλλο”, θα οργιάσουν οι φήμες».

Ωστόσο, δίνοντάς τους βάση ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «η θέση μας είναι από την πρώτη στιγμή σαφής και ξεκάθαρη. Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε (…) Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε», ισχυριζόμενος πως αυτό τάχα δεν επηρεάζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία αποφάσισε παραπέρα κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία, έκανε λόγο για «σταθερή πολιτική δέσμευση και ακλόνητη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Ότι στο τραπέζι βρίσκεται η αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι, και πρόσθετων οπλικών συστημάτων από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Ουκρανός πρόξενος μετέβη στο στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στη Μενεμένη, όπου επιθεώρησε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, κάνοντας «παρατηρήσεις» για επιδιορθώσεις κ.λπ., που φέρονται να εκτελέστηκαν άμεσα, στο εκεί 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού.

Θυμίζουμε επίσης ότι 30 BMP-1 έχουν φύγει ήδη για Κίεβο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή συζήτηση θα ασχοληθεί και με το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να στείλει στον πόλεμο άλλα 10 BMP-1, χωρίς να περιμένει για αντάλλαγμα τα 10 τεθωρακισμένα «Marder» που θα της έστελναν «κανονικά» οι Γερμανοί, σύμφωνα και με την αρχική συμφωνία περί «κυκλικής εναλλαγής».

Καθώς άλλωστε στο τραπέζι έχει πέσει μια σειρά σεναρίων προς ενίσχυση της κυβέρνησης του Κιέβου, φέρεται να έχει συζητηθεί ακόμα και σχέδιο η Σλοβακία να στείλει άρματα Τ72 στο Κίεβο, τα οποία θα σπεύσει να της τα αντικαταστήσει η Ελλάδα με «Leopard-1A5» ή και «Leopard-2A4», με αντάλλαγμα π.χ. την ακύρωση οικονομικών απαιτήσεων της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης θα είναι καταρχάς η αποστολή κι άλλων πυρομαχικών στην Ουκρανία, και ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, δεκάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», εκατοντάδες φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους RPG.

Στη συζήτηση θα μπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η αποστολή ρωσικού σχεδιασμού αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M-1, στα οποία είναι εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί. Ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 25 τέτοια αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων, ενώ άλλα 4 παραχωρήθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία για την εγγύς αντιαεροπορική προστασία των S-300. Θυμίζουμε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1 με 12 εκτοξευτές, προηγμένο σύστημα για το οποίο επίσης έχει γίνει «συζήτηση» για παραχώρησή του στους Ουκρανούς.

Σημειωτέον, άλλοι παράγοντες θεωρούν δεδομένο ότι θα εστιάσουν και στην παραχώρηση των -επίσης ρωσικής προέλευσης- 38 αυτοκινούμενων συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων Osa-AK/AKM.

Στο «κάδρο» και η Κύπρος

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τη γύρα του στις πρωτεύουσες κρατών-μελών του ευρωατλαντικού άξονα σε αναζήτηση όπλων, μέσων και πυρομαχικών, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να μεταβεί αύριο Παρασκευή και στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μ. Γιωργάλλα, βάζοντας και την Κυπριακή Δημοκρατία στο «κάδρο» επικίνδυνων ανταγωνισμών με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Άλλωστε, στο στόχαστρο των Αμερικανών, Ουκρανών και άλλων που πιέζουν για τέτοιες παραχωρήσεις έχουν μπει οι κυπριακές συστοιχίες TOR M1, καθώς και το αντιαεροπορικό σύστημα BUK M1-2, αν και για το τελευταίο υπάρχουν φωνές ότι στα συμβόλαια αγοράς έχουν ενσωματωθεί ρήτρες που δεν επιτρέπουν την παραχώρηση ή πώληση χωρίς τη συγκατάθεση της κατασκευάστριας Ρωσίας.

Επίσης, αδιευκρίνιστο είναι αν τέτοιοι περιορισμοί ισχύουν και για τις 6 συστοιχίες TOR M1 οι οποίες δεν αγοράστηκαν απευθείας από τη Ρωσία, αλλά παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα για τη μη εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο και τη μεταφορά του στην Κρήτη.

Παραπέρα, η Εθνική Φρουρά διαθέτει ρωσικά άρματα μάχης BMP-3 και T-80U, ο συνολικός αριθμός των οποίων υπολογίζεται στα 150. Και εδώ εκφράζονται απόψεις για ύπαρξη περιορισμών στη διάθεσή τους εκτός Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κύριο ωστόσο, όπως το θέτουν μια σειρά αρμόδια στελέχη, είναι τα κενά που θα προκύψουν στο επιχειρησιακό κομμάτι κατά την προσαρμογή της Εθνικής Φρουράς στα όποια οπλικά συστήματα στείλουν Αμερικανοί ή άλλοι Ευρωατλαντικοί για να αντικαταστήσουν, υποτίθεται, τα ρωσικά.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις