Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στα όρια της επισιτιστικής κρίσης; Πάνω από το 68% σε Τουρκία, Τυνήσια και Αίγυπτο ανησυχεί ότι δεν θα έχει πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα

Στην Τουρκία το 96% έχει μειώσει τις ποσότητες τροφίμων που καταναλώνει και τις εξόδους σε εστιατόρια.

Ήταν η άνοδος των τιμών των τροφίμων που πυροδότησε τις λαϊκές εξεγέρσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2011, αλλά είναι οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, οι οποίες έχουν πλέον το 68% του πληθυσμού στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Υεμένη, την Τυνησία και το Ιράκ ανησυχούν για την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Al-Monitor/Premise.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων το 2022 αυξήθηκαν κατά 14,3% σε σύγκριση με το 2021, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1990.

Η δημοσκόπηση με 4.435 ερωτηθέντες διενεργήθηκε από το Al-Monitor σε συνεργασία με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Premise Data μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2022 και 10 Ιανουαρίου 2023, σε πέντε χώρες: Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράκ, Τυνησία και Υεμένη. Το περιθώριο σφάλματος είναι +/- 3-4%.

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες (62%) δηλώνουν ότι μπόρεσαν μέχρι στιγμής να βρουν τα τρόφιμα που χρειάζονται, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το εάν αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες: το 41% δήλωσε ότι ανησυχεί κάπως και το 27% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την ικανότητα του νοικοκυριού τους να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα τους επόμενους έξι μήνες.

Από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα έντονη στην Τουρκία, όπου συνολικά το 75% δηλώνει ότι ανησυχεί κάπως (44%) και πολύ ανησυχεί (31%), ακολουθούμενη από την Τυνησία (73%) και την Αίγυπτο (68%). Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται.

Ερωτηθείς για το κόστος των τροφίμων και των ποτών τις τελευταίες εβδομάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων είπε ότι οι τιμές αυξήθηκαν, με το 46% να λέει ότι είναι πολύ υψηλότερες και το 36% να λέει ότι ήταν κάπως υψηλότερες. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων στην Αίγυπτο είπε ότι οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες ενώ το 25% είπε ότι ήταν κάπως υψηλότερες.

Ο ετήσιος μετρικός πληθωρισμός στην Αίγυπτο αυξήθηκε στο 21,9% τον Δεκέμβριο, από 19,2% τον προηγούμενο μήνα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είπε ότι ο πληθωρισμός οφείλεται εν μέρει στις τιμές των τροφίμων καθώς και στο κόστος του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και της στέγασης, μεταξύ άλλων. Η προσφορά σίτου ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο τον περασμένο χρόνο. Η Αίγυπτος εισήγαγε έως και το 80% των αναγκών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Έκτοτε αναζήτησε σιτάρι από διάφορες πηγές.

Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία, η οποία εισήγαγε το ήμισυ των αναγκών της σε δημητριακά από τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. Το Reuters ανέφερε ότι το έλλειμμα του εμπορίου τροφίμων της χώρας διπλασιάστηκε στα 1,559 δισεκατομμύρια δηνάρια (496,99 δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 ως αποτέλεσμα των ακριβότερων εισαγωγών δημητριακών και ζάχαρης. Η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για εξασφάλιση δανείου 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ίδρυμα θα επιφέρει αναμφίβολα περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 11% το 2023, από 8,3% το 2022.

Στην Τουρκία, ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτή έφτασε σε υψηλό 24 ετών στο 85,5% τον Οκτώβριο πριν υποχωρήσει στο 84,4% τον Νοέμβριο και στο 64,27% τον Δεκέμβριο, αν και η επιβράδυνση στο τέλος του έτους είναι σχετική καθώς αποδίδεται σε ευνοϊκό αποτέλεσμα βάσης. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 1,9% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 78%, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το Ιράκ, το οποίο είδε διαδηλώσεις στη φτωχή νότια περιοχή του πέρυσι λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, αποδίδει την αύξηση των τιμών των τροφίμων το 2022 στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη, οι διεθνείς οργανισμοί περιγράφουν τακτικά συνθήκες λιμού. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του σιταριού, του αλευριού και του μαγειρικού λαδιού λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Υεμένη παραδοσιακά λάμβανε περισσότερο από το 40% των προϊόντων σιταριού της από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Πηγή: Al Monitor

Απόψεις