Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σπουδαστές ΑΕΝ Ασπροπύργου: Κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στον Πειραιά ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης των σπουδών

Κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά αποφάσισαν μετά από μαζική γενική συνέλευση οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καλώντας παράλληλα σε συντονισμό όλες τις ΑΕΝ της χώρας για κλιμάκωση του αγώνα τους. -- Στην κινητοποίηση καλούν και τα Ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά αποφάσισαν μετά από μαζική γενική συνέλευση οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καλώντας παράλληλα σε συντονισμό όλες τις ΑΕΝ της χώρας για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Όπως τονίστηκε στη ΓΣ, το Ευγενίδειο  Ίδρυμα κατέθεσε πρόταση προς συζήτηση που προτείνει το πτυχίο της ΑΕΝ να αντιστοιχηθεί με το επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, δηλαδή το επίπεδο εκείνο που βρίσκονται διετείς σχολές.

Στην απόφαση της ΓΣ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «δεν φτάνει που:

  • Υπάρχουν μαθήματα που ξεκινούν λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές ακόμα και 2 μήνες μετά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Έχουμε απαρχαιωμένο εργαστηριακό, εξοπλισμό και βιβλία που δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στο πλοίο.
  • Πληρώνουμε κάθε μέρα ένα σκασμό λεφτά για την σίτισή μας.
  • Το Πάσο μας δεν καλύπτει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως τραίνα και ΚΤΕΛ
  • Από την τσέπη μας πληρώνουμε για να έχουμε τα απαραίτητα μέσα για να παρακολουθούμε την σχολή, όπως διπαράλληλοι χάρακες και υλικά σχεδίου.
  • Μόνοι μας πρέπει να εξασφαλίζουμε να βρούμε το μπάρκο από πόρτα σε πόρτα στην Ακτή Μιαούλη».

Μας λένε τώρα ότι θα σπουδάζουμε 4 χρόνια αλλά θα είναι σαν να σπουδάζουμε 2!

Καμία σκέψη να προχωρήσουν προς υλοποίηση την πρόταση υποβάθμισης των σπουδών μας.

Εκπτώσεις στις σπουδές και στο μέλλον μας δεν θα κάνουμε!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου μας με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6.
  • Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου. Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα. Ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των σπουδαστών όσον αφορά την σίτιση και την στέγαση».

Από 902.gr

 

Κάλεσμα συμμετοχής από τα Ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ

 

 «Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στη ναυτική εκπαίδευση δεν μπορεί να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Επιβάλλεται σπουδαστές, καθηγητές, ναυτεργάτες να οργανώσουμε την πάλη μας για Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Ανώτατη – Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες, για δουλειά με δικαιώματα» σημειώνουν τα Ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν στην αυριανή κινητοποίηση:

 

ΠΕΜΕΝ                 ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ               ΠΕΕΜΑΓΕΝ

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα η εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδη με θέμα: «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η εργασία υπηρετεί τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η ναυτική εκπαίδευση έχει διαμορφωθεί διαχρονικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, που επιδιώκουν να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

Το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για τη ναυτική εκπαίδευση δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης, με βάση τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί, από την διεύρυνση των θέσεων εργασίας, με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και μειωμένες οργανικές συνθέσεις.

Προβλέπει ναυτική εκπαίδευση μόνο για Πλοιάρχους και Μηχανικούς και όχι για όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών.

Υποβάθμιση των διπλωμάτων για Β’ και Γ’ Πλοιάρχους, Μηχανικούς, εντάσσοντας τα στο επίπεδα 5, όπου με βάση το ν.4763/2020,  είναι ισότιμα με ΙΕΚ και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας.

Πρόσθετα εμπόδια για την απόκτηση όλων των διπλωμάτων (Α’, Β’, Γ’ Πλοιάρχων – Μηχανικών), εφαρμόζοντας την πιστοποίηση με επιτυχή εξέταση θεμάτων, που θα καθορίζουν και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Παραμένει η ναυτική εκπαίδευση στο υπουργείο Ναυτιλίας. Διατηρείτε το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που αποτελεί το 75%, ενώ εισάγεται ο θεσμός του «επισκέπτη» καθηγητή. Προωθείτε σταδιακά η δυνατότητα Εξ Αποστάσεως μάθησης τόσο Σύγχρονης όσο και Ασύγχρονης, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για σίτιση – στέγαση των σπουδαστών.

Όπως επισημαίνεται  στον επίλογο «είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν πρόσθετοι δημόσιοι οικονομικοί πόροι», στην πράξη να προχωρήσει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του το Νοέμβρη του 2020, ο τότε υπουργός ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης.

Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται  στη ναυτική εκπαίδευση δεν μπορεί να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Επιβάλλεται σπουδαστές, καθηγητές, ναυτεργάτες να οργανώσουμε την πάλη μας για Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Ανώτατη – Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες, για δουλειά με δικαιώματα.

Συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ/Ασπροπύργου στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις