Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σουδάν: Σε συμφωνία με τους πραξικοπηματίες ο Αμπντάλα Χάμντοκ αναλαμβάνει ξανά την πρωθυπουργία

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την επαναφορά του Αμπντάλα Χάμντοκ ως πρωθυπουργού του Σουδάν

Σχεδόν ένα μήνα μετά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτώβρη και την ανατροπή της κυβέρνησης του Αμπντάλα Χάμντοκ και το..

Σχεδόν ένα μήνα μετά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτώβρη και την ανατροπή της κυβέρνησης του Αμπντάλα Χάμντοκ και το ξέσπασμα μιας νέας πολιτικής κρίσης στο Σουδάν, ο Γενικός Διοικητής των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν  και ο ανατραπείς πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ  υπόγραψαν χτες μια πολιτική συμφωνία στην οποία περιλαμβάνεται η αποκατάσταση στην πρωθυπουργία του Χάμντοκ, ενώ οι διαδηλώσεις και οι εμφύλιες αναταραχές συνεχίζονταν στους δρόμους.

Σε μια τελετή, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αμπντάλα Χάμντοκ εμφανίστηκε δίπλα στον υποστράτηγο Abdel Fattah al-Burhan και υπέγραψε μια συμφωνία 14 σημείων την οποία και οι δύο χαιρέτησαν ως σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Ο στρατός του Σουδάν αποκατέστησε στην πρωθυπουργία τον Χάμντοκ και δεσμεύθηκε για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων έπειτα από εβδομάδες αιματηρών ταραχών που ακολούθησαν το πραξικόπημα και παρά το γεγονός ότι μεγάλα πλήθη κατέβηκαν στους δρόμους απορρίπτοντας οποιαδήποτε συμφωνία με τον στρατό.

Ο πολιτικός συνασπισμός «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή», ο οποίος υποστήριξε τον Χάμντοκ πριν από δύο χρόνια μετά την ανατροπή  και εκδίωξη του Ομάρ αλ-Μπασίρ  δεν αναγνωρίζει τη νέα συμφωνία. Ο Hamdok φέρεται να είπε ότι είχε συμφωνήσει στη συμφωνία για να σταματήσει η βία: «Το σουδανικό αίμα είναι πολύτιμο, ας σταματήσουμε την αιματοχυσία και ας κατευθύνουμε την ενέργεια της νεολαίας στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη».

Το Σουδάν υποφέρει από πολιτική κρίση από τότε που ο Αλ Μπουρχάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Οκτώβρη και διέλυσε το Κυρίαρχο Συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο. Στις 11 Νοέμβρη, ο Αλ-Μπουρχάν, με συνταγματικό διάταγμα που εξέδωσε,  διέταξε το σχηματισμό ενός μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου και ονομάστηκε πρόεδρος του συμβουλίου. Από τότε στη πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις έχουν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη χούντα και τα μέτρα του διοικητή του στρατού.

Με βάση τη συμφωνίας της Κυριακής ο Αμπντάλα Χάμντοκ θα ηγηθεί πολιτικής κυβέρνησης τεχνοκρατών για την μεταβατική περίοδο. Η δήλωση ορίζει ότι το συνταγματικό έγγραφο θα είναι  η κύρια αναφορά για τη μεταβατική περίοδο. Εξασφαλίζει επίσης ευρεία πολιτική συμμετοχή, με εξαίρεση το διαλυμένο Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου του έκπτωτου προέδρου Omar al-Bashir.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, δήλωσε ότι η πολιτική συμφωνία την οποία υπέγραψε με τον στρατό του δίνει απόλυτη ελευθερία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. «Συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή εκλογών πριν από τον Ιούλιο 2023».

Στην συμφωνία αντιτίθενται δημοκρατικές οργανώσεις, οργισμένες από τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου και οι οποίες έχουν ζητήσει πλήρη πολιτική διακυβέρνηση του Σουδάν, μετά την έξωση του Ομαρ αλ Μπασίρ, κατά την διάρκεια της εξέγερσης του 2019

Στη δήλωση για την πολιτική συμφωνία αναφέρεται ότι η σχέση συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών συνιστωσών είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας του Σουδάν, αναθέτοντας στο Κυρίαρχο Συμβούλιο το καθήκον να εποπτεύει τη μεταβατική περίοδο χωρίς να παρεμβαίνει στο εκτελεστικό έργο της κυβέρνησης.

Καταγράφεται επίσης η δέσμευση και υπόσχεση να ερευνηθεί η δολοφονία και ο τραυματισμός αμάχων και στρατιωτικού προσωπικού κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις και να ολοκληρώσει τους μεταβατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού συμβουλίου και των δικαστικών οργάνων. Μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 40 διαδηλωτές και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Επιτροπή για την Εξάρθρωση του Καθεστώτος του αλ Μπασίρ από το 1989 θα αναλάβει ξανά καθήκοντα και θα επανεξεταστεί η απόδοσή της την προηγούμενη περίοδο. Υποσχέθηκε επίσης να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να εργαστεί για την οικοδόμηση ενός ενιαίου εθνικού στρατού.

Στην τελετή υπογραφής της διακήρυξης που μεταδόθηκε ζωντανά από την επίσημη τηλεόραση του Σουδάν, ο Hamdok είπε ότι η υπογραφή της διακήρυξης ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε όλα τα ζητήματα της μετάβασης. «Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική πραγματικότητα, αλλά έχουμε την ικανότητα να συνεργαστούμε», είπε. «Η συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία να διατηρηθούν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και ενισχύει τη μη στρατιωτική δημοκρατική μετάβαση μέσω της επέκτασης της μεταβατικής βάσης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ Μπουρχάν, από την πλευρά του, είπε ότι η δήλωση «θέτει τις σωστές βάσεις για τη μεταβατική περίοδο με συναινετικό τρόπο».

Ο Χάμντοκ στη σύντομη ομιλία του, στο πλευρό του Μπουρχάν, του αρχηγού του στρατού και επικεφαλής του πραξικοπήματος είπε ότι η συμφωνία με τη στρατιωτική ηγεσία έχει ως στόχο να τερματιστεί τη αιματοχυσία. «Ξέρω ότι οι νέοι μας είναι άξιοι να κάνουν θυσίες, είναι αποφασισμένοι, μπορούν να δώσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Αλλά το σουδανικό αίμα είναι πολύτιμο, ας σταματήσουμε την αιματοχυσία και να κατευθύνουμε την ενέργεια των νέων προς την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», είπε.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Χάμντοκ υποσχέθηκε ότι «θα σταματήσει την αιματοχυσία» στο Σουδάν. Ο Μπουρχάν, από την πλευρά του, τον «ευχαρίστησε για την υπομονή του».

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την επαναφορά του Αμπντάλα Χάμντοκ ως πρωθυπουργού του Σουδάν

Η Ελλάδα χαιρετίζει την επαναφορά του Αμπντάλα Χάμντοκ ως πρωθυπουργού του Σουδάν, που αποτελεί ένα βήμα προς την ομαλοποίηση της διαδικασίας μετάβασης, αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Περαιτέρω, υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη χρήση βίας.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις