Πρώτες αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τo «χακί»

 

Στις πρώτες τους αντιδράσεις για την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταγγέλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και δηλώνουν τη στήριξή τους στους απεργούς.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου «ντύθηκε στο χακί» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του αρμόδιου για τον κοινοβουλευτικό τομέα Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη. Ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα» το οποίο επιχειρεί με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στον τεμαχισμό και το ξεπούλημά της.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή εξυπηρετεί δύο στόχους: χαρίζει τη ΔΕΗ στα μεγάλα συμφέροντα και παράλληλα προωθεί την κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, παραπέμποντας σε αυταρχικές πρακτικές του παρελθόντος.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ  μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση με την πολιτική επιστράτευση επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως το προωθούμενο οικονομικό, πολιτικό, αντικοινωνικό και αντι-αναπτυξιακό έγκλημα της εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Η απάντηση στην επιστράτευση, καταλήγει ο Δημήτρης Στρατούλης είναι η παλλαϊκή στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ: «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών, η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων, η συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και η προώθηση της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μπορούν και πρέπει  να γίνουν τα απόρθητα τείχη που θα ανακόψουν την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και την κυβερνητική μνημονιακή αντικοινωνική πολιτική». 

Δ. Κουτσούμπας: «Να στηριχτεί ο δίκαιος αγώνας»

«Δίκαιο» χαρακτήρισε τον αγώνα τον εργαζομένων ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας ουσιαστικά σε μαζική λαϊκή στήριξη της απεργίας.

Η πλήρης δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Με ‘’αποφασίζομεν και διατάσσομεν’’ δε λύνονται τα προβλήματα. Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας. Είναι δίκαιος πρώτα απ’ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Πρέπει να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι εδράζονται στο κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με αλλαγές επώδυνες στις εργασιακές τους σχέσεις, με μείωση μισθών, την πληρώνει συνολικά, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία».

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email